Gündem Entübe nedir, ne anlama geliyor? Corona virüste Entübe hasta nasıl oluyor?

Entübe nedir, ne anlama geliyor? Corona virüste Entübe hasta nasıl oluyor?

06.04.2020 - 18:46 | Son Güncellenme:

Entübe, Corona virüs ile ilgili en çok merak edilen konuların başında geliyor. Milyonlarca vatandaşımızın da oldukça merak ettiği Corona virüsüne ilişkin en çok merak edilen konulardan biri de entübe oldu. İşte son zamanlarda oldukça vaka artışı gösteren entübe nedir, entübe hasta ne anlama geliyor sorularının cevapları...

Entübe nedir, ne anlama geliyor Corona virüste Entübe hasta nasıl oluyor

Corona virüs salgını sonrası hakkında en çok arama yapılan konulardan biri de Entübe oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın gün be gün yaptığı açıklamalar sonrası vatandaşlar entübe nedir, ne anlama geliyor ve entübe hasta nasıl oluyor gibi soruların cevaplarını araştırıyor. İşte konuyla ilgili merak edilenler...

ENTÜBE NEDİR?


Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

Haberin Devamı

Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.

Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

ENTÜBE HASTA NE DEMEK?

Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor. Entübe hastalar kendilerine bağlanan suni solunum ile birlikte nefes alıp verme işlemlerini gerçekleştiriyorlar.

Haberin Devamı

Hastanın solunum yetmezliğine yol açan durumu ortadan kalkar veya hafifler, hasta kendi başına yeterli nefesi alır hale gelirse entübasyon işlemi sonlandırılabilir. Bu işleme de tıpta "ekstübasyon" adı verilir. Entübasyon süresi bazen çok uzayabilir.