Gündem Ergenekon 150 yıllık yargılamaya eşdeğer

Ergenekon 150 yıllık yargılamaya eşdeğer

12.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İlk ve en ünlü Ergenekon davası, soruşturmanın başlamasından yaklaşık 1 yıl sonra açıldı. Daha sonra birleştirilen 21 davanın ardından Ergenekon’daki sanık sayısı 275’e ulaştı. 44 gizli tanığın ifade verdiği davada delil olarak yer alan yazılı belgeler hesaplandığında 120 milyon sayfaya ulaşıyor

Ergenekon 150 yıllık yargılamaya eşdeğer

Ergenekon davasında dalgalar halinde devam eden soruşturmalar sonunda ilk dava, soruşturmaların başlamasından yaklaşık bir yıl sonra 25 Temmuz 2008’de açıldı. O tarihten bugüne kadar devam eden 4 yıllık dava sürecinde 21 dava birleştirildi, birleşen davalarla sanık sayısı 66’sı tutuklu, 275 oldu. Mahkeme savcılarının yarın bu sanıklar hakkındaki son görüşlerini açıklaması bekleniyor. Ergenekon soruşturmaları kapsamında açılan ancak Ergenekon davası ile birleştirilmeyen aralarında OdaTv ve Poyrazköy davalarının da olduğu 10 ayrı dava ise kendi mahkemelerinde devam ediyor.

İlk duruşma Ekim 2008’de
Ergenekon operasyonları devam ederken 86 şüpheli hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık ilk iddianame, 25 Temmuz 2008’de kabul edildi. Davanın ilk duruşması 20 Ekim 2008’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Basının ve kamuoyunun yakından takip ettiği davanın ilk duruşmaları birçok tartışma, itiraz ve protestolara sahne oldu. Dava devam ederken, soruşturmalar da devam etti. Yeni davalar açılırken, Ergenekon davasıyla hukuki ve fiili irtibatı görülen 20 ayrı dava da bu davayla birleştirildi.

Milyonlarca belge!
Ergenekon davasının iddianameleri ve delil klasörleri binlerce sayfadan oluşuyor. Binlerce sayfa içinde telefon görüşmelerine ilişkin ses kayıtları, cep telefonu baz istasyonu sinyal bilgileri, hard disk, cep telefonu, CD ve DVD’lerin içerikleri ile bunların imajları, teknik takip sonucu elde edilmiş, diğer kısmı ise konferans ve panellere ilişkin video görüntülerinin dökümleri ve fotoğraflar, geçmiş tarihlere ait gazeteler de yer alıyor. Ergenekon davası sanık avukatlarının hesabına göre ise asgari değerler üzerinden hesaplandığında 5 terabayt. Bu veri büyüklüğü sayfa sayısı olarak hesaplandığında yaklaşık 120 milyon sayfa word belgesi demek.

‘Gizli tanık’la tanışma
Ergenekon davasıyla birlikte Türkiye, “gizli tanık” kavramıyla da ilk kez tanıştı. Dilovası, Huzur, Akdeniz, Kıskaç, Aydos, Anadolu gibi isimleri bulunan 44 gizli tanık, dava sürecinde birbirinden ilginç iddialarda bulundu. Gizli tanıkların birçoğunun sabıkalı kişiler olması hem sanıklar hem de kamuoyu tarafından eleştirildi. Bazı gizli tanıklar kimliğini açıklarken, bazılarının kimliğini açıklamasına mahkeme izin vermedi. PKK’nın eski elebaşlarından Şemdin Sakık’ın da gizli tanık “Deniz“ olduğu ortaya çıkınca, dava kapsamıdaki TSK mensupları bu duruma sert tepki gösterdi. Bazı sanıklar ise hem gizli tanık, hem tanık, hem de sanık olduğunu belirttikleri gizli tanıklara sert eleştiriler yöneltti.

Haberin Devamı

Ana davada 86 sanık yargılanıyor
Ergenekon Davası (Ana Dava): İlk ve en ünlü dava... 86 sanık arasında emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de var.
* Danıştay davası
* Vatansever Kuvvetler Güçbirliği davası
* Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması davası
* Cumhuriyet gazetesine molotof kokteyli atılması
* Patrik Bartholomeos’a suikast planı davası
* Alparslan Arslan’ın Danıştay cinayetinde kullandığı silahı satan sanıkların davası
* Aynı konuyla ilgili Mahmut Güzel hakkında açılan dava
* Ergenekon soruşturması savcısı Zekeriya Öz’ü tehdit eden Özkan Kurt’un davası
* Şile’de bulunan mühimmatın davası
* Mehmet Bora Perinçek davası
* Aydınlık Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk’un cinayete iştirak davası

Haberin Devamı

Haberal ve Küçük 3. davanın sanıkları arasında
3. Ergenekon davası: Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve üniversite rektörleriyle birlikte eski Polis Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin de bu iddianamenin sanıkları arasında. Bu dava 2. Ergenekon davası ile birleştirildi.- İrticayla Mücadele Eylem Planı (Islak İmza) davası: Sanıklar arasında “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nın altında imzası olduğu öne sürülen emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek, (firari) Bedrettin Dalan da var. Eruygur ve Tolon’un sanık olduğu 2. Ergenekon davası ile birleştirildi. - İnternet Andıcı davası: Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu, eski 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız’ın da aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında dava açıldı. Bu dava “İrticayla Mücadele Eylem Planı-Islak İmza” davasıyla birleştirildi. İlker Başbuğ Davası: İnternet Andıcı davası devam ederken, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da aynı dava kapsamında tutuklandı ve hakkında dava açıldı. Bu dava da İnternet Andıcı davası ile birleştirildi.

Balbay 2. davanın sanığı
2. Ergenekon davası: Eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ve eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon’la birlikte gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay’ın sanık olduğu dava. Bu dava 3. iddianame ile birleştirildi. Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven planları bu dava içerisinde...
* Avukat Yusuf Erikel’in de sanıkları arasında bulunduğu (Milli Mutabakat Hükümeti ve Mason Üstatlarına Suikast Planlanmasına ilişkin) 8 sanıklı dava da bu dava ile birleştirildi
* Sivas’taki Ermeni cemaatinin liderlerinden Minas Durmazgüler’e suikast hazırlığına ilişkin Emrah Gönenci ile Bekir Çelik hakkında açılan dava ve daha sonra İrfan Torun ve İbrahim Şahin hakkında açılan 2 dava 2. Ergenekon davası ile birleştirildi.

Haberin Devamı

Rakamlarla Ergenekon
Ergenekon davası sanık avukatlarına göre;
* 21 iddianamenin toplam sayfa sayısı 20 bine ulaştı.
* Davada 44 gizli tanık var.
* Aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, emekli orgeneraller Teoman Koman ve Ergin Saygun, eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür’ün de bulunduğu 130’a yakın tanık ifade verdi.
* 21 iddianameyle ilgili 600’ü aşkın duruşma yapıldı. Bu, Türk yargı sisteminde yaklaşık 150 yıllık ağır ceza yargılamasına denk geliyor.

Haberin Devamı

YARIN: Mahkeme 51 dosyayı inceledi