Gündem ‘Ergenekon KKTC’lileri korumak için kuruldu’

‘Ergenekon KKTC’lileri korumak için kuruldu’

01.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mütercimler, “Ünlütürk bana, ’1950’li yıllarda Kıbrıs Türklerini korumak için Ergenekon adlı bir örgütün kurulduğunu,1960’da Türkiye’ye taşındığını ve 1983’te de kapatıldığını söyledi” dedi

‘Ergenekon KKTC’lileri korumak için kuruldu’

İkinci Ergenekon Davası’nın tutuksuz sanığı Erol Mütercimler, “Askeri darbe istemek ahmaklıktır” dedi. İkinci Ergenekon davasının 152. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri’de görüldü. Duruşmaya, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay ile İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu tutuklu 14 sanık katıldı. Mütercimler savunmasına devam etti. Savcılık sorgusu sırasında kendisine 1997’de 21-23 Mayıs tarihinde ajandasında “darbe olacak” yazılı olmasıyla ilgili olarak, Abdullatif Şener’in hatıratında yazılan “21-23 Mayıs akşamı bir askeri müdahale olabilir diye tetikte bekledik” şeklindeki bölümü okudu.
Mütercimler, “Siyasiler bile böyle bir şey beklediklerini belirtmişken gazeteci olarak edindiğimiz bilgileri tabiki not alacağız” dedi. Mütercimler, “TSK’den emekli olmuş ya da muvazzaf abilerim, kardeşlerim kusura bakmasınlar, askeri darbe istemek ahmaklıktır. Bunu savcıya ifade verirken de söyledim. Hatta odada bulunan savcı Fikret Seçen de buna şahittir” diye konuştu.
Mütercimler, “28 Şubat 1997’de mütedeyyin müslüman grupların TSK’dan nefret etmesi için Genelkurmay Başkanlığı içindeki bir grup amiral ve general tarafından organizasyon yapılmıştır” dedi.

Ergenekon’u anlattı
Mütercimler, “Memduh Ünlütürk (suikasta kurban giden Tümgeneral) bana, ’1950’li yıllarda Kıbrıs Türklerini korumak için Ergenekon adlı bir örgütün Alparslan Türkeş, Turgut Sunalp ve pek çok askerin katılımıyla kurulduğunu’ anlattı. Ünlütürk, ’Ergenekon 1960’ten sonra Türkiye’ye taşındığını, 1983’te Ergenekon’un kepenklerini kapattığını söyledi” dedi. Mütercimler, “Talat Turhan, Erol Bilbilik, Vural Vural (tutuksuz sanık) hayatta. Ben kulak tanığıyım. Onlar ise bire bir yaşadılar. Mahkemenin Turhan ile Bilbilik’i tanık olarak dinlemesini talep ediyorum” diye konuştu. Mütercimler, Ünlütük’ün kendisine bahsettiği “Ergenekon” içinde profesörler Aydın ve karısı ile Ayhan, Salih’in olduğunu söyledi. Mütercimler açıklamasına şöyle devam etti: “Ünlütürk bana, ’Doktorlar Asım, Sebahattin, ve Köseoğlu. Medyadan gazete sahipleri iki ayrı Kemal, Mithat, Ergun da vardı’ dedi. Emniyetten Şükrü, iş dünyasından ise Kumaşçı Murat, Hacı Bey, İbrahim, Aydın, Kadir ve Bekir’in olduğunu, senato ve mecliste her partiden politikacının da bu yapılanma içinde yer aldığını söyledi.” Mütercimler bir suikaste kurban giden eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Kemal Kayacan’ın da kendisine şöyle dediğini anlattı:
“Kayacan bana ’Sen bizim güçlü olduğumuzu mu düşünüyorsun. Bizden yukarıda öyle bir örgüt var ki.. Sen bizim rütbemizin ’Or’ olduğuna bakma’ dedi. Ben de ’Ergenekon diye oluşumu duydum fakat ciddiye almadım’ dedim. Kayacan ise ‘O örgütü ciddiye alacaksın, her şeyi tezgâhlayan örgütün adı odur’ dedi.”

Şirin iddiaları reddetti
Duruşmada savunması alınan tutuksuz sanık Emin Şirin de söz konusu davada yargılanan bazı sanıklarla irtibatlı olmakla, Ak Parti milletvekili olduğu dönemde önergesi vermekle ve AK Parti’ye kapatma davası açılması için yoğun çaba sarf etmekle suçlandığını ifade ederek, hakkındaki atılı suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini söyledi. “AK Parti’ye kapatma davası açılmasına yönelik hiçbir davranışım ve eylemim yoktur” diyen Şirin, ayrıca AK Parti’de yer alan milletvekillerine bulundukları partiden ayrılması yönünde bir çalışmasının olmadığını ifade etti. “AK Parti’den ayrıldıktan sonra Meclis çatısı altında bir grup kurma çalışmasının gizli bir eylem olarak yansıtıldığını” da öne süren Şirin, “Halbuki söz konusu grup çalışması bırakın gizli olmasını aleni ve birçoğu basına açık bir çalışmaydı” dedi.