Gündem Ertuğrul şehitleri için Tekirdağ’da anma töreni

Ertuğrul şehitleri için Tekirdağ’da anma töreni

16.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Japonya’da batarak 581 denizcimizin şehit olduğu Ertuğrul fırkateyninin komutanı Ali Bey, Tekirdağ’ın Dedecik Mahallesi’nde doğması nedeniyle bu yıl ilk kez Tekirdağ’da şehitleri anma töreni düzenlecek.  Bugün gerçekleşecek tören öncesi Milliyet’e konuşan Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Süleymanpaşa ilçesinin en eski yerleşim birimine Ertuğrul ismini vererek minnet duygularını yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Ertuğrul şehitleri için Tekirdağ’da anma töreni

 

Japon İmparatoru Meiji’ye Sultan II. Abdülhamit’in hediyelerini götürdükten sonra çıktığı dönüş yolunda fırtınaya yakalanan Ertuğrul fırkateyni 16 Eylül 1890 gecesi batmıştı. Japonya’nın güneyindeki Kushimoto kasabası açıklarındaki Şeytan Kayalıkları’na çarparak sulara gömülen Ertuğrul’da 581 denizci şehit olmuş, 69 denizci kurtulmuştu. Türk askerleri Kushimotolular tarafından dostça ağırlanırken iki ülke arasında tarihi bağ kuran kaza her 16 Eylül’de hatırlanıyor.

Haberin Devamı

Fırkateynin komutanı Ali Bey ve deniz şehitleri bu yıl ilk kez doğduğu Tekirdağ’da yıl devlet töreniyle anılacak. 1938-1946 yılları arasındaki Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in dedesi olan Albay Ali Bey’in Tekirdağ’ın Dedecik Mahallesi’nde doğduğu ve askeri okula gidene kadar burada yaşadığı öğrenildi.