Gündem Eski HSYK üyesine 15 yıl hapis istendi

Eski HSYK üyesine 15 yıl hapis istendi

14.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eski yüksek yargı üyelerinin yargılandığı davada ilk mütalaa verildi. ByLock kullandığı belirtilen eski HSYK üyesi Şaban Işık’a, FETÖ üyeliğinden 15 yıla kadar hapis cezası istendi

Eski HSYK üyesine 15 yıl hapis istendi

Meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılandığı davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ilk mütalaa verildi. Eski HSYK üyesi Şaban Işık’a, terör örgütü üyeliğinden 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce, Bölge Adliye Mahkemesi’ndeki salonda görülen duruşmada, eski HSYK üyesi sanık Şaban Işık, hakim karşısına çıktı. Yargıtay Cumhuriyet Savcıları Müslüm Canpolat ve Fatma Özer tarafından hazırlanan esas hakkındaki mütalaa Savcı Özer tarafından okundu.

‘FETÖ destekledi’

Mütalaada sanığın örgüt içerisinde yer aldığı, terör örgütü mensuplarının 2010’da HSYK’da çoğunluğu ele geçirmelerinin ardından Danıştay üyeliğine seçilmesine karar verilenler arasında bulunduğu belirtildi.

Sanığın görev yaptığı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda diğer örgüt mensuplarıyla örgütün amacı doğrultusunda kararlara imza attığı ifade edilen mütalaada, 2014’teki HSYK seçimlerinde de FETÖ’nün adayı olduğu ve örgüt mensuplarının desteğiyle üye seçildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Mütalaada, Işık’ın örgüt talimatları doğrultusunda kararlara yazılan muhalefet şerhlerinin düzenli olarak örgütün yurt dışı birimine aktarılması sürecinde de rol aldığı ifade edildi. Sanığın ayrıca, seçim süreçlerinin bloke edilmesi de dahil olmak üzere örgütsel stratejinin belirlenmesi ile FETÖ üyesi bir kısım hakim ve Cumhuriyet Savcıları hakkında yürütülecek soruşturmalara engel olmak için lehlerine oy kullanmak noktasında aktif faaliyet yürüttüğü kaydedildi.

Mütalaada, “Sanığın haiz olduğu görev ve sorumluluk alanları ile emir ve talimat verme noktasındaki yetkileri gözetildiğinde, sanığın FETÖ silahlı terör örgütünün Danıştay ve HSYK hücre yapılanmasında yer aldığı, çocuğunu örgütün eğitim biriminin kontrolüne verdiği, örgüte ait kriptolu iletişim ağı ByLock uygulamasını aktif kullandığı, örgütün amaçları doğrultusunda süreklilik ve çeşitlilik arz edecek şekilde faaliyet yürütmek suretiyle örgüt üyesi olmak suçunu işlediği anlaşılmıştır” ifadesine yer verildi.

‘Sıkı disiplin’

Mütalaada, sanık hakkında TCK’nın, kaçınılmaz bir hataya düşen kişinin cezalandırılamayacağını öngören “hata” başlıklı 30. maddesinin uygulanamayacağı vurgulandı. Mütalaada, diğer örgüt mensuplarıyla birlikte hareket etmek suretiyle hiyerarşik yapıya dahil olduğu, örgütün sıkı disiplinle hareket ettiği belirtildi. Sanığın, terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören Terörle Mücadele Kanunu uyarınca 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.