Gündem Etme batma dünyası

Etme batma dünyası

05.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel ısınma, 1500’den fazla kişinin öldüğü Titanic kazasının intikamını alıyor. Kazaya neden olan buzulun büyük bir hızla eriyerek batmaya başladığı tespit edildi

Etme batma dünyası

Günde 46 metre eriyor
Grönland’da bulunan ve 1912’de Titanic’i batırmasıyla üne kavuşan Jakobshavn adlı buzulun büyük hızla okyanusa karıştığı ortaya kondu. Washington Üniversitesi ve Alman Uzay Bürosu’ndan bilim insanları, buzulun 90’lı yıllara kıyasla 4 kat hızlı ilerlediğini belirtti. Grönland’ın güneybatısındaki buzul, günde 46 metre, yılda ise 17 kilometre yol alıyor. Daha önce Grönland veya Antartika’daki hiçbir buzulda görülmeyen bir hızla ilerleyen buzulun bu hareketi deniz suyu seviyesinin artmasına sebep oluyor.

Haberin Devamı

Hızı daha da artacak
Sadece 2010 yılında buzulun deniz suyu seviyesini 1 milimetre yükselttiği ortaya kondu. Titanic gemisini batıran buzdağının koqtuğu Jakobshavn buzulu, Grönland buzul tabakasının da yılda yüzde 6,5 oranında azalmasına neden oluyor. Bilim insanları dengesiz hale gelen buzulun erimesinin devam edeceğini, daha da artan bir hızla okyanusa karışacağını öngörüyor. “The Cryosphere” dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarında, yazın ise hızın yüksek olduğu, kışın ise ilerlemenin yavaşladığı yer alıyor. Yıllık ortalamalara bakıldığında, buzulun büyük bir hızla ilerlediği ortaya çıkıyor.