Gündem Etten korkma meyveden kork!

Etten korkma meyveden kork!

20.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kardiyoloji profesörü Canan Efendigil Karatay, yeni kitabında kilo kontrolünde doğru bilinenleri altüst ederken, birçok insanın bolca tüketmekten çekinmediği meyvelerdeki tehlikelere de işaret ediyor...

Etten korkma meyveden kork

Kardiyoloji profesörü Dr. Canan Efendigil Karatay’ın “Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si - Karatay Diyeti” adlı yeni kitabı, bu alanda doğru bilinenleri altüst ediyor. Sağlıklı sanılan birçok alışkanlığın yanlış olduğunu belirten Karatay’a göre, günde iki yumurta yemenin hiçbir sakıncası yok. Yine eti, tereyağı serbest bırakan Karatay, katkı maddelerini içeren tüm besinleri yasaklıyor. Buna kahve de dahil.
Karatay Diyeti’nde en dikkat çekici bölümlerden biri de zararlarına işaret edilen meyveler. Şeker deposu karpuz, kavun, üzüm ve birçok meyveden uzak durulması gerektiğini anlatan Karatay, günde en fazla bir elma ya da portakalı, şekersiz meyvelerden erik ve kirazı öneriyor. Yine taze sıkılmış meyve sularından da uzak durulması gerekiyor. Zira bu meyve suları hem yüksek şeker içeriyor hem de liften yoksun. Meyve sularının içindeki şeker vücutta yağa dönüşüyor. Karatay kitabında, “Kırmızı etten korkma, karaciğeri yağlandıran şekerler ve meyvelerden kork!” mesajını veriyor. İşte Karatay diyetinden satırbaşları...
Meyve neredeyse hiç yok: Karatay, meyve şekeri fruktozun Dünya Sağlık Örgütü’nce bütün şekerlerin en tehlikelisi olarak kabul edildiğini belirtiyor. Yaygın obezitenin nedenlerinden birinin, faydalı diye aşırı miktarlarda tüketilen meyve suları olduğunu aktarıyor. Karatay, akşam yatmadan önce yenen ve zararsız sanılan bir tabak meyvenin en tehlikeli alışkanlığımız olduğunu kaydediyor. Karatay, en sağlıklı meyve olarak zeytini öneriyor. Kavun, karpuz, incir ve dut gibi meyveler nedeniyle hastalarının trigliseritlerinin yaz aylarında yükseldiğini vurguluyor.
Her gün 2 yumurta: Yumurta kayısı kıvamında haşlamak kaydıyla yenebilir. Fazla kaynatıldığında sertleşen ve etrafında gri - yeşil çizgi oluşan, moraran yumurta trans yağların açığa çıktığının göstergesi. Bu nedenle yumurtayı fazla kaynatmamak, yağda yakmamak gerekiyor.

Ekmek yasak:
Karatay’ın yasaklılar listesinde en başta ekmek var. Kahvaltı dahil tüm yemeklerde kesinlikle ekmek, pirinç pilavı ve makarnayı önermeyen Karatay, kahvaltıda ekmek yerine bir çay bardağı ceviz, badem, fındık, Antep fıstığı ya da yer fıstığı öneriyor.
Kuruyemişler kilo aldırmaz: Karatay fındık, fıstık, ceviz, badem, kabak ve ay çekirdeği gibi kuruyemişlerin kilo aldırmadığını, aksine kilo verdirdiğini belirtiyor. Sağlıklı yağlar Omega 3 ve Omega 6’dan zengin olan kuruyemişlerin “çerez” olarak değil çocuk, genç, gebe ve kilo vermek isteyenlerde temel besin kaynağı olarak tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Tatlandırıcılar diyabet yapar: Karatay, tatlandırıcıların kilo aldırarak şeker hastalığına neden olduğunun bilimsel olarak gösterildiğini vurguluyor.

Mutfağınyasaklıları
Bu başlık altında Karatay, başlıca şu ürünleri yasaklıyor: Her türlü ekmek, üzerinde diyet yazan-yazmayan grisini, galeta, her tür bisküvi, tost, simit, kuru pastalar, pirinç pilavı, şeker, çikolata, tatlı, patates, mısır, marketlerde satılan tavuklar, süt tozu, krema, hazır çorbalar, soslar, sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş etler, tütsülenmiş balık ve etler.

Yazarlar