Gündem Fabrika gibi cezaevi

Fabrika gibi cezaevi

02.05.2009 - 11:35 | Son Güncellenme:

.

Fabrika gibi cezaevi

BURSA E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan mahkumlar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca eğitimde kullanılan elbiseleri dikiyorlar. Cezaevi Müdürü Abdülkadir Öztüfekçi, "Gerek eğitim elbiselerini gerekse diğer siparişleri zamanında yetiştirmek için gece de mesai yapıyorlar. Küresel krizin tek etkilemediği yer cezaevimiz. Her mahkumun iş garantisi var" dedi.

Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan bin 500 hükümlü ve tutuklunun yaklaşık 800'ü sigortalı işçi olarak cezaevinin iş kollarında çalışıyorlar. Kazandıkları para ile kendi masraflarını karşılayıp ailelerine katkıda bulunan hükümlü ve tutuklular bu yılda Türk Silahlı Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait eğitim elbiselerini dikiyorlar. Geçen sene 120 bin kıyafet diktiğini söyleyen Cezaevi Müdürü Abdülkadir Öztüfekçi, "Bu yıl da 50 bin takım elbise dikeceğiz. 560 bin TL'ye mal olacak kıyafetleri Ekim veya Kasım ayına kadar yetiştirmek zorundayız. Bu nedenle arkadaşlarımız gece de mesaiye kalıyorlar. Türkiye'de de etkili olan krizin etkilemediği tek sektör biziz. Arkadaşlarımız iş yetiştirmekte zorluk çekiyorlar" şeklinde konuştu.

ÇALIŞMAK TERAPİ GİBİ GELİYOR

Tekstil atölyesinde elbise dikiminde çalışan tutuklu ve hükümlülerden 35 yaşındaki Sevil Metin, kendilerine çalışabilme imkanı sağlandığı için çok memnun olduğunu söyledi. Çalışmanın terapi gibi geldiğini anlatan Sevil Metin, "Kendimizi fabrikada çalışır gibi hissediyoruz. Çalışmanın, üretmenin ne kadar önemli olduğunu bir kere dahi farkediyoruz. Bize bu imkanı sağlayanlara çok teşekkür ederiz" demekten kendini alamadı.

GEÇEN YILKİ KAZANCI 1.5 MİLYON TL

İş kapasitesi ve eğitim çalışmalarıyla Adalet Bakanlığı'na bağlı 346 kapalı cezaevi arasında ilk sıralarda yer alan Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde sipariş üzerine mobilya atölyesi siparişleri karşılarken, yarı açık cezaevinde üretilen organik sebze ve meyveler ise satılıyor. İyi halli mahkumların adliye, hakimevi ve inşaatlarda çalıştığı Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi geçen yıl çalıştırdığı mahkumların sigorta ve maaşlarını ödedikten sonra yaklaşık 1.5 milyon TL gelir elde etti.