Gündem Fabrikalar aşı üssü olacak

Fabrikalar aşı üssü olacak

16.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de aşılama yeni gruplarla hızlandı, birçok kentte sağlık merkezlerinin önünde gençler uzun kuyruklar oluşturdu. Ülkede uygulanan aşı sayısı 35 milyonu geçti. Sağlık Bakanı Koca, günlük 1 milyon doz hedefinin aşıldığını duyurdu. Koca ayrıca OSB’lerde mobil ekiplerle yerinde aşı uygulamasına başlandığını açıkladı

Fabrikalar aşı üssü olacak

Türkiye’de Kovid-19 ile mücadele kapsamında başlatılan aşılama uygulamasında toplam doz sayısı 35 milyonu aştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “An itibarıyla 35 milyon doz aşıya ulaştık. 35 milyonuncu doz aşı az önce Çanakkale Bayramiç’te yapıldı” dedi. Aşı takvimindeki gruplara dün organize sanayi bölgesinde (OSB) çalışanlar da dahil edildi. OSB çalışanları çalıştıkları yerlerde mobil ekipler tarafından aşılanacak. Koca bununla ilgili de “Üretimin devamlılığı ve güvenliği için organize sanayi bölgelerinde mobil ekiplerimizle yerinde aşı uygulamasına başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dünyada 10’uncu sırada

Bundan önce de 40 yaş ve üstü ile Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya kayıtlı çalışanlara aşı yapılmaya başlanmıştı. Aşı kaydının yapıldığı sistemdeki aksamalar, zaman zaman hastane girişinde ve aşı odaları önlerinde kuyruğa neden oldu. Bazı merkezlerde sırası gelenlere randevusuz aşı yapıldı.

Türkiye’de aşılamanın hızlanmasıyla toplam uygulanan doz sayısı 35 milyon 867 bini geçti. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 21 milyon 935 bini; ikinci doz uygulanan kişi sayısı da 13 milyon 932 bini aştı. Akşam saatlerinde bir açıklama daha yapan Bakan Koca,  aşılamada günlük 1 milyon doz hedefinin aşıldığını belirterek, “1 milyon 240 bin 311. Sizce nedir? 24 saat içinde bu kadar doz aşı, randevu alıp aşı olan bu kadar insan. Önümüzdeki günler için güven. Sağlık çalışanlarımız için tatlı bir yorgunluk” dedi.

Haberin Devamı

Dünya genelinde Kovid-19’a karşı uygulanan aşılar 2 milyar 400 milyon dozu geçti. Türkiye en çok aşı yapılan 10’uncu ülke oldu. Türkiye’de Çin üretimi Sinovac aşısıyla başlayan aşılama kampanyası BioNTech aşısıyla sürüyor. Bu hafta programa dahil edilmesi beklenen Rus üretimi Sputnik V aşılarının ilk teslimatı önceki gün yapıldı.

İstanbul’a 484 bin randevu açıldı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, bugün için 484 bin 483 aşı kapasitesiyle randevuları açtıklarını belirtti. Sosyal medyadan vatandaşlara çağrıda bulunan Memişoğlu, “Yarın (bugün) için 484.483 aşı kapasitesi ile randevularımızı açtık, vatandaşlarımızı bekliyoruz. Ne kadar talep, o kadar aşı. Maşallah. Haydi İstanbul rekora...” ifadelerini kullandı.

DSÖ’den tebrik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge ile video konferans yöntemiyle görüştü. Kovid-19 salgınına ilişkin küresel ve bölgesel gelişmeler, Türkiye’de yürütülen aşı çalışmaları ve aşılama programı gibi birçok konunun ele alındığı görüşmede Koca, “Sonbahara kadar yürüteceğimiz etkili kampanyalarla oldukça önemli bir yol kat edeceğimizi düşünüyorum” dedi. Görüşmede Hans Kluge ise “Kovid-19 aşılamasını hızlı bir şekilde gerçekleştirmenizden dolayı sizi tebrik etmek isterim” diye konuştu.