Gündem Felaket içinde felaket

Felaket içinde felaket

21.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çin’de deprem! 2008’de de yine Sichuan’da meydana gelen depremde on binlerce vatandaşını kaybeden ülke yaralarını saramadan 7 şiddetindeki depremin şokunda. 157 kişi enkazda can verdi

Felaket içinde felaket

Çin’in güneybatısında bulunan Sichuan bölgesinde sabah saatlerinde meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre 157 kişi hayatını kaybederken 5 bin 700 kişi yaralandı. Ülkenin resmi kaynaklarına göre 7.0, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na göre ise 6.6 şiddetinde gerçekleşen, yerin 13 kilometre altında yaşanan sarsıntı 115 kilometre çapında bir alanda hissedildi.
* ARTÇILAR PANİĞİ ARTIRDI: Depremin ardından 35 artçı sarsıntının yaşanması ve ikisinin 5.0 büyüklüğünde olması müdahalelerin aksamasına sebep oldu. Yolların çökmeler yüzünden kapanması ekiplerin bölgeye ulaşmasını engelledi.
* 7 BİN GÖREVLİ İŞBAŞINDA: İlk belirlemeleri havayoluyla gerçekleştiren ordu, hasar tespitini ve acil destek gerektiren yerleri de böyle belirledi. Bölgeye 7 bin görevli ve acil yardım için gerekli olan çadır, yorgan, gıda yardımlarının gönderildiği resmi kaynaklardan paylaşıldı.
* YARDIMDA CAN VERDİ: Yardım sırasında da bir görevli hayatını kaybetti. Çöken yol yüzünden askeri araçlardan biri kaydı bir asker olay yerinde can verdi.
* ESKİ EVLER YIKILDI: Evlerde sağlam eşyaların kalmadığı, eski evlerinse ya çatladığı veya çöktüğü bilgisi verildi.
* AYNI 12 MAYIS: Hayatını kaybeden ve kayıp kişilerin 90 bini bulduğu, 2008 yılında 12 Mayıs’ta gerçekleşen 7.9’luk depremin yaralarını saramayan ülkede büyük sarsıntı acıları tekrar hatırlattı. Sosyal medya kullanıcılarının aktif olarak bilgi paylaştığı deprem için “Aynı 12 Mayıs” tanımı yapıldı.

Haberin Devamı

Felaket içinde felaket

Sarsıntılar 1.5 yıl sürecek

Prof. Dr. Ahmet Ercan üstüste yaşanan depremleri yorumladı: İran ile Çin depremlerinin alakalı olduğunu söylemek zor. Ayırt etmek de güç. İran depreminde yerin serbest salınımlar yaptığını ve yeryüzünün çeşitli yerlerinde bir dizi depremler görüleceğini söylemiştim. Çin depremi bu yüzden oldu diyemeyiz ama hep böyle olur. Böyle İran’daki gibi şiddetli deprem olan bölgede 200 kilometre yarı çaplı alanda, 1-1,5 yıl içerisinde depremler göreceğiz. Bu depremler de yine yıkıcı olur. Fakat her geçen gün şiddeti de azalır.

Bir haftada dört darbe

Çin’in yanı sıra geçen 7 gün içinde dünyanın dört bir yanından büyük deprem haberleri geldi işte o sarsıntılar:

İran’da 7.8’lİk deprem
İran, Pakistan sınırında 16 nisan günü gerçekleşen 7,8’lik sarsıntıda Pakistan’da yaşayan 35 kişi hayatını kaybetti. Depremin 82 kilometre derinde gerçekleşmesinin yanı sıra kısa süreli olması hasarın ve ölü sayısının yükselmemesini sağladı. 9 Nisan’da da İran’ın güneybatısında yer alan Buşehr kentinde meydana gelen 6.1 şiddetindeki depremde yaklaşık 40 kişi hayatını kaybetti, 850 kişi yaralandı.

Yeni Gine ve Papua Yeni Gine’de tsunami korkusu
14 Nisan’da Papua Yeni Gine’de yaşanan 6.6’lık sarsıntıdan iki gün sonra İran depremiyle aynı gün Papua Yeni Gine’de yaşanan 6.6’lık deprem adada 1998’de oluşan ve 2 bin kişinin ölümüne sebep olan tsunami korkusu yarattı. Depremin ardından büyük bir hasar oluşmazken ciddi bir yaralanma da yaşanmadı.

Japonya’yı da vurdu
Japonya’nın kuzeydoğusunda, 19 Nisan tarihinde 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin Rusya’nın Kuril adası açıklarında, Japonya’nın Hokkaido adasının 500 kilometre kuzeydoğusunda meydana geldiği açıklandı. Tsunami uyarısı verilmedi.

Yazarlar