Gündem Festivalde Tautou rüzgarı esti

Festivalde Tautou rüzgarı esti

17.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

53. Antalya Film Festivali dün EXPO 2016 Kongre Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başladı. Gecede Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ardından Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı konuşma yaptı ve “Bize başka dünyaların da mümkün olduğunu gösteren sanatçılara teşekkür ediyorum” dedi.

Festivalde Tautou rüzgarı esti

Aktör Yılmaz Gruda’ya Onur Ödülü’nü alırken “Görsel alemde 75 yılı devirdim, Tanrı’nın huzuruna eli boş gidiyorsun dedim ki Antalya’dan bir telefon geldi” diye konuştu. Onur Ödülü alan diğer bir isim yönetmen Feyzi Tuna’ydı. Tuna, “Sadece kendim için değil, unutulmuş, değerlendirilmemiş meslektaşlarım için de alıyorum” dedi. Audrey Tautou’ya da Onur Ödülü sunuldu.

‘İlk ingilizce rolüm Şenay’

Tautou, ilk İngilizce rolünün ‘Dirty Pretty Things’deki Türk kadını Şenay olduğunu söyledi: “Umarım sizleri hayal kırıklığına uğratmadım. İngilizceyi Türk aksanıyla öğrenmiştim.”

Açılış gecesinde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü Emel Sayın’a Nabi Avcı sundu. Sayın, “Bana büyük destek veren halkımıza minnettarım” dedi ve birlikte çalıştığı ekip arkadaşlarına da teşekkür etti. Altın Portakal Emek Ödülü sağlık nedenleriyle törene katılamayan seslendirme sanatçıları Altan Karındaş ve Toron Karacaoğlu’na verildi. Bu yıl Kenan Işık’a verilen Yıldırım Önal Emek Ödülü’nü oğlu Mehmet Işık, aktör Mehmet Aslantuğ’dan aldı.

Mehmet Işık, “Daha lise çağındayken Yıldırım Önal tiyatrosunda çalışıyordu. Onun için çok çaba harcadılar” diyerek Yıldırım Önal’ın babası için önemini vurguladı. Açılış töreninden önce Fransız oyuncu Audrey Tautou basınla bir araya geldi.

‘Mustang’ı beğendim’

Tautou, festivalin açılış filmi olarak gösterilen Vietnamlı ünlü sinemacı Tran Anh Hung’ın yönettiği ‘Eternity’de rol alan Tautou, filmin sıradışı bir aile öyküsü anlattığını belirtti ve bana kitabı verdi ve bana dokunaklı geldi. Alice Ferney’in romanından uyarlanan filmle ilgili Tautou, “Vietnamlı bir yönetmenin bu kadar Fransız bir eseri nasıl uyarlayacağını merak ettim. Neredeyse diyalog yok. Yapımı hiç kolay değildi. Tutku dolu bir sanatsal yaklaşımı var” dedi.

Türkiye sinemasından Nuri Bilge Ceylan’ı takip ettiğini söyleyen Tautou, Deniz Gamze Ergüven’in yönettiği ‘Mustang’ filmini beğendiğini belirtti ve Türkiye sinemasını “etkin ve yaratıcı” olarak tanımladı. Rollerini içgüdüsel seçtiğini söyleyen oyuncu “Kaderlerinin efendisi olmayı seçen karakterlere yöneliyorum” diye konuştu.