Gündem Fırtına can aldı

Fırtına can aldı

18.04.2012 - 13:23 | Son Güncellenme:

Fırtına yurdun pek çok bölgesinde etkili oluyor. Bir çok ilde ağaçlar devrildi, çatılar uçtu. Denizli ve Kırıkkale'de iki kişi yaşamını yitirdi. Konya'da ise kum fırtınasının yol açtığı trafik kazalarında 2 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Isparta'da uçan çatı parçasının kafasına isabet ettiği 41 yaşındaki kadın ağır yaralandı. Ayrıca 2 çocuk hastaneye kaldırıldı. Kuvvetli fırtına İstanbulluları da hazırlıksız yakaladı. Bir anda şiddetlenen rüzgar çatıları uçururken, Nişantaşı'nda bir inşaat iskelesi çöktü, bir kişi yaralandı. Maltepe'de yolcu minibüsünün üzerine çatı uçtu. Beşiktaş'ta araçların üzerine ağaçlar devrildi. Boğaz Köprüsü'nde güvenlik sebebiyle ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor. Toz fırtınası sebebiyle göz gözü görmedi. Yolda yürümekte güçlük çekenler çevredeki işyerlerine sığındı. Sallanan direklere tutunmaya çalışanlar ise tehlikenin farkında değildi... Bazı GSM hatlarında da sorun yaşandı. Kentin pek çok semtinde şiddetli rüzgar etkisini hissettirmeye devam ediyor.

Fırtına can aldı

İstanbul’u lodos fırtınası vurdu. Öğleden sonra hava aniden kapattı. Rüzgar öylesine şiddetli esti ki, ortalık toz duman oldu. Yolda yürüyen vatandaşlar güç anlar yaşadı. Kimi bir duvarın dibine sığındı kimi de fırtınaya karşı yürümeye çalıştı.

Haberin Devamı

Lodosun sürüklediği bir teknede yangın çıktı. Teknedeki 5’i Alman 10 kişi son anda kurtarıldı. Zeytinburnu sahilinde ağaçlar yerinden söküldü.

Deniz aniden kabardı. Güçlü dalgalar oluştu. Deniz suyu rüzgarın etkisiyle havaya karıştı. Ahırkapı açıklarında demirli gemiler zor anlar yaşadı. Daha küçük tekneler de rüzgarın etkisiyle sürüklendi.

İstanbul Boğazı’nda seyreden gemiler zor anlar yaşadı. Havanın bir anda karardığı kentte trafik sıkışlığı yaşanırken göz gözü görmez oldu.

Teşvikiye’de onarımı yapılan bir binanın çelik iskelesi, fırtına sırasında Harbiye Polis Karakolu’nun üstüne çöktü. Karakol önünde bulunan 34 TFP 07 plakalı taksinin şoförü yaralandı.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ TRAFİĞE KAPATILDI

Haberin Devamı

Saat 13.15 sıralarında Sefaköy, Yenibosna ve Bağcılar’ın bir kesiminde etkili olan şiddetli rüzgar yüzünden yerdeki tozlar birden havalandı. Şiddetli rüzgar, kısa süreliğine fırtınaya dönüşürken, ev ve işyerlerinde bulunanlar heyecanla ne olup bittiğini anlamaya çalıştı. Trafikte bulunan araçlar da ortalığın toz bulutu ile kaplanması nedeniyle hızlarını düşürmek zorunda kaldı. Ne olduğunu anlayamadan bir anda oldukları yerde kalanlar fırtına ve toz bulutunun dinmesini bekledi. Fırtınanın etkisiyle sallanan Boğaziçi Köprüsü de güvenlik nedeniyle bir süre trafiğe kapatıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Çıkan fırtınanın etkisini yarın da sürdüreceği söyleniyor, vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor" dedi.

ALMAN TURİSTLERİN BOĞAZ TURU AZ KALSIN FACİAYLA BİTİYORDU

İçerisinde 3’ü mürettebat 7’si yolcu, toplam 10 kişi bulunan "Denden 4" adlı lüks yat, alev alev yandı. Aniden başlayan lodos fırtınası yüzünden Sarayburnu açıklarında sürüklenmeye başlayan tekneden siyah dumanlar çıkmaya başladı. Saat 13:00 sularında yaşanan olay DHA ekibi tarafından saniye saniye görüntülendi. Motordan gelen duman üzerine yatta bulunanlar güvertede toplandı. Kısa süre sonra siyah dumanlar yerini alevlere bıraktı. Birkaç saniye içinde alevler lüks yatı sardı. Yatta bulunanlardan biri denize atladı. Bir kadın da denize düşmek üzereyken, yatta bulunan iki erkek tarafından kollarından tutuldu. Asılı halde bekleyen çığlık atan kadının yardımına küçük tekneler geldi. Alevlerin artması üzerine yata yanaşan küçük tekneler yetersiz kaldı. Bu sırada Turyol’a bağlı büyük bir yolcu teknesi yardıma koştu. Yattakiler yanmaktan son anda kurtarıldı. Yolcu teknesi kurtardığı kişilerle beraber Anadolu yakasına geçti. Söndürme gemileri tüm bunlar yaşandıktan sonra olay yerine geldi. Alevler içinde kalan Denden 4 adlı yat söndürülerek Salacak açıklarına götürüldü.

Teknede bulunan 5 kişinin büyük bir şirketin davetlisi olarak İstanbul’a gelen Alman vatandaşları olduğu öğrenildi. Bir rehber ve bir şirket görevlisinin eşlik ettiği Almanlar, Denden 4 adlı yatla Boğaz gezisine çıkarıldı. 3 mürettebat toplam on kişinin bulunduğu yat lodosun etkisiyle sürüklendi. Yatta çıkan yangından 5’i Alman 5 Türk olmak üzere 10 kişi son anda kurtarıldı.

ÇATILARI UÇURDU

Haberin Devamı

Lodos Sultanbeyli’deki Fatih Bulvarı üzerinde üç binanın çatısı uçurdu. Çatılardan biri yolcu minibüsünün üstüne düştü, yolculardan üç kişi yaralandı. Yaralılar Sultanbeyli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Buraya yaklaşık 200 metre uzaklıktaki binadan uçan bir çatı da yoldan geçen 3 kişinin yaralanmasına yol açtı. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı. Bir çatı da bu noktaya yaklaşık 300 metre uzaklıktaki binadan koptu. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Bulvar üzerine düşen çatının altında birilerinin olabileceği söylentisi panik yaşanmasına neden oldu. İş makinesinin yardımı ile bulvarı kaplayan çatı kaldırıldı, altında kalan kimse olmadığı anlaşıldı. Bir minibüs sürücüsü, "Işıklarda beklerken aracın üzerine çatı düştü. Neyseki bize bir şey olmadı. Minibüste hasar var" dedi. Sultanbeyli Ahmet Yesevi Mahallesi’nde de bir binanın şiddetli lodos nedeniyle çatısı uçtu. Maddi hasar meydana gelen olayda yaralı ve can kaybı olmadığı öğrenildi.

LODOS ATATÜRK HAVALİMANI’NDA DA ETKİLİ OLDU

Haberin Devamı

İstanbul’da öğle saatlerinde etkili olan kuvvetli rüzgar Atatürk Havalimanı ve çevresinde 100 km hıza ulaştı. Rüzgarın kuvveti 223 numaralı körükte yolcu alan Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçağında burnunu çevirdi ve 1 metre sola kaydırdı. Dış Hatlar Terminali ile otoparkı birbirine bağlayan bir köprünün üstündeki kaplamalar da uçtu. Köprünün altında bulunan araçlar, güvenlik görevlilerinin ikazıyla bulundukları yerden kaldırıldı. Bu arada oto park girişinde büyük reklam panosu üstündeki parça uçtu. Atatürk Havalimanı’na iniş yapmak isteyen iki uçak da pas geçmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

FIRTINA BİLANÇOSU : 3'Ü AĞIR 31 YARALI. 350 ÇATI UÇTU, 118 AĞAÇ DEVRİLDİ

Bunların hepsini 30 dakika süren Lodos fırtınası yaptı. Rüzgarın Ömerli'de 102 kilmetreye ulaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada kenti kasıp kavuran Lodos fırtınasının bilançosu açıklandı. Açıklamada şöyle denildi

"İstanbul'u etkisi altına alan ve yaklaşık 30 dakika süren Lodos fırtınası nedeniyle 31 vatandaş uçan çatı parçalarından yaralandı. Vatandaşlardan üçünün durumu ağır olduğu öğrenildi.

Fırtına ile birlikte binaların çatılarından uçan parçalarla yaralanan Avrupa yakasında 21 Anadolu yakasında 10 vatandaş hastanelerde tedavi altına alındı.

İstanbul genelinde 350 çatı uçması 118 ağaç devrilmesi ihbarı yapıldı. İhbarların tamamına müdahale edildi, çalışmalar sürüyor. Alarmda olan İstanbul İtfaiyesi tüm gruplarıyla olaylara müdahale ediyor.

İtfaiye ekipleriyle birlikte, Park Bahçeler, Yol Bakım, Zabıta, Atık Yönetimi ekipleri 1400 personel ve 600 araç ile çalışmalarına devam ediyor."


DENİZLİ VE KIRIKKALE'DE 2 ÖLÜ

DENİZLİ’nin Çal İlçesi’ne bağlı Kaplanlar Köyü’nde çiftçi 28 yaşındaki İsmail Karagönlü, motosikletiyle seyir halindeyken, şiddetli lodos nedeniyle dengesini kaybetti ve aracıyla savrulup şarampole uçtu. Karagönlü, olay yerinde öldü.

KIRIKKALE’de evinin önünde ot toplayan 51 yaşındaki Nazife Gümüş, fırtına çatıdan uçan kiremitin başına isabet etmesiyle ağır yaralandı. Gümüş, kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

ANKARA'da fırtına nedeniyle İbn-i Sina Hastanesi'nin Büyük Acil Servisi'nin çatısı uçtu. Olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi.

Konya'da kum fırtınası etkili oluyor.

FIRTINA TIR DEVİRDİ!

SANİYE SANİYE FIRTINA ANI!

Vali Mutlu'dan açıklama

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentteki fırtına nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesine çatılarla ilgili 300 civarında ihbar geldiğini, çatılardan dolayı Çekmeköy ve Harbiye’de birer yaralı olduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını bildirdi.

ESKİŞEHİR' DE FIRTINA HAYATI FELÇ ETTİ

ESKİŞEHİR’de saatteki hızı 100 kilometreyi bulduğu belirtilen fırtınanın devirdiği ağacın altında kalan bir kişi yaralandı, fırtına nedeniyle çatılar uçtu, duvar yıkıldı, araçlar zarar gördü. Rüzgar nedeniyle cep telefonları operatörleriyle iletişim sağlanamadı. Paşa Mahallesi Zeytinoğlu Caddesi’nde de kullanılmayan bir evin caddeye bakan duvarı rüzgar nedeniyle yıkıldı. Evin yanında park etmiş araçlar yıkılan duvarın altında kalarak hasar gördü.


AFYONKARAHİSAR’DA FIRTINA ÇATILARI UÇURDU

AFYONKARAHİSAR’da dün gece yarısından itibaren etkili olan fırtına, binaların çatılarına ve elektrik direklerine zarar verdi.

Afyonkarahisar’da hızı saatte 100 kilometreye kadar çıkan rüzgar, bazı binaların çatılarına zarar verdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’ndeki Kocatepe Hayvan Hastanesi’nin çatısı, fırtına nedeniyle uçtu. Çatıdan çıkan malzemeler ise kampüsün çeşitli yerlerine dağıldı. Kocatepe Hayvan Hastanesi’nin yanında kampüsün altyapı işleri yürüten işçiler, fırtına nedeniyle çatının zarar gördüğünü söyledi.

Rüzgar, şehir içinde de elektrik direklerinin yıkılmasına, bazı binaların çatılarındaki tuğlaların savrulmasına neden oldu. Vatandaşlar, rüzgar nedeniyle yürümekte zorluk çekti. Fırtınanın etkisinin gece yarısına kadar devam edeceği belirtildi.

Elektrik trafosunda yangın çıktı

Ortaca, Yatağan, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde de devrilen ağaçların enerji nakil hatlarına zarar vermesi nedeniyle elektrik kesintileri yaşandı ve Eskiköy'de bir elektrik trafosunda yangın çıktı. Bazı caddelerde trafik aksadı. Dalaman'da iş yerinin üzerine devrilen ağaç, maddi hasara yol açtı. Köyceğiz'de ise demirli bir tekne battı. Yatağan ilçesinde fırtına nedeniyle elektrik direkleri ve ağaçlar devrildi. Bazı bölgelere elektrik verilemiyor.

İzmir'e çamur yağdı

İzmir'de, sabah saatlerinde başlayıp, yaklaşık yarım saat süren fırtına ve sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Yağmur, havadaki çöl tozu nedeniyle çamurlu yağarken, ağaçlar devrildi, yollar da su birikintileri oluştu, maddi hasarlı kazalar meydana geldi. Yarım saat süren yağış sırasında Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, metrekareye 10 kilogram yağış düştü. Yağışın ardından ise güneş açtı. Uşak'ta çatılar uçtu Uşak'ta da fırtına nedeniyle bazı binaların çatıları, bazı işyerlerinin de tabelaları uçtu. Çatılar, 5 otomobilde maddi hasara neden oldu. Soba zehirlenmesinden dolayı 9 kişinin hastaneye başvurduğu kentin merkezinde zaman zaman elektrik kesintileri meydana geldi.

NİŞANTAŞI BU HALE GELDİ!

MİNÜBÜSÜN ÜZERİNE ÇATI ÇÖKTÜ!

Yazarlar