Gündem Fransız Başkonsolosluğu'ndaki kafenin kapatılması; işletme sahibi suç duyurusunda bulundu

Fransız Başkonsolosluğu'ndaki kafenin kapatılması; işletme sahibi suç duyurusunda bulundu

12.01.2022 - 16:25 | Son Güncellenme:

İstiklal Caddesi'nde bulunan Fransa Başkonsolosluğu ile Fransız Kültür Merkezi içindeki kafeyi 6 yıldır işleten Servet Bayram, sözleşmesinin kanuna aykırı şekilde feshedildiği iddiasıyla 5 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Fransız Başkonsolosluğundaki kafenin kapatılması; işletme sahibi suç duyurusunda bulundu

İstanbul Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'nde bulunan Fransa Başkonsolosluğu ile Fransız Kültür Merkezi içinde yer alan kafenin 6 yıldır işletmeciliğini yapan Robela Turizm Organizasyon ve İşletmecilik Lt. Şti. Servet Bayram, kira sözleşmesinin tek taraflı olarak kanuna aykırı bir şekilde feshedildiği iddiasıyla Fransa Türkiye Büyükelçisi Herve Magro ve Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin'in de aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan suç duyurusu dilekçesinde, şüphelilerin "Konut dokunulmazlığını ihlal", "İş ve çalışma hürriyetini ihlal", "Hakkı olmayan yere tecavüz", "Görevi kötüye kullanma", "Özel hayatın gizliliğini ihlal", "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme", "Ticari sır niteliğindeki belgelerin açıklanması" ve "İhkak-ı hak" suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİLİĞİN GÜVENLİĞİ GEREKÇESİYLE KAPATILDIĞI ANLATILDI

Dilekçede, Fransa Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi içerisindeki 352 metrekarelik alanın 24 Temmuz 2015 tarihli kira sözleşmesi ile kafe- bistro olarak işletilmek üzere kiralandığı anlatıldı. Dilekçede, Robela Turizm Organizasyon ve İşletmecilik Ltd. Şti.'nin tarafından işletilen kafenin, büyükelçi tarafından ilk olarak 14 Ocak 2016'da "Güvenlik" gerekçesi ile haksız bir şekilde kapatıldığı ancak aynı bina içerisinde faaliyette bulunan, dil kursu, kütüphane, sergi salonu, sinema vb. herkesin kullanımına açık yerleri ise kapatılmadığı ve bu yerlerin işletilmeye devam ettiği kaydedildi. Başkonsolosluğun kapatma kararının geçici olduğunu söylediğinin belirtildiği dilekçede, "Fransız Başkonsolosluğu tarafından 8 Şubat 2016 tarihli yazıda kapatmanın geçici olduğu vurgulanmıştır. Somut hiçbir güvenlik zafiyeti olmamasına rağmen kiralanan yerin aylarca açılmasına izin verilmemiştir. İkinci haksız fiil olarak geçici denilen kapatma hali süreklilik arz eder duruma gelmiştir. Büyükelçiliğin güvenliği nedeniyle kira sözleşmesinin 9/2 maddesine dayanarak kiralanan yeri kapatması haksız ve mesnetsizdir" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

"TESPİT TUTANAĞINI İMZALAYAN ŞÜPHELİLER SUÇ İŞLEMİŞLERDİR"

Dilekçede büyükelçiliğin 22 Mart 2021 tarihinde gönderdiği mektup ile kira sözleşmesini geçerli bir neden olmaksızın fes ettiği anlatıldı, Dilekçede "Sonuç olarak 01 Ağustos 2021 itibariyle müvekkil şirket yetkilileri ve çalışanlarının, kiraladıkları taşınmaza girişleri konsolosluk görevlileri tarafından cebren engellenmiştir. Konsolosluğun bu eylemi Türk Ceza Kanunu(TCK) kapsamında suç teşkil etmektedir. Müvekkilin kiracı olarak kullandığı taşınmazda 08 Ağustos 2021'de Beyoğlu 48'inci Noterliğince tutanak ile tespit yapılmış ve tespit tutanağı şüphelilerce imzalanmıştır. Bu tespitte hazır bulunan ve tespit tutanağını imzalayan şüpheliler suç işlemişlerdir, cezalandırılmaları gerekmektedir. Müvekkil firmanın kasası dahi bu tespitte açılmış, kişisel eşyaları dahi aranmıştır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre kiraya veren, yasada öngörülen sebeplere ilişkin dava açıp, tahliye kararı almadan kira sözleşmesini feshedemez, taşınmaza kiracının izni olmadan giremez. Son derece hukuksuz tamamen devlet otoritesi kullanılarak yapılan bu eylem eğer Fransa Cumhuriyeti'ndeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nde bir Fransız şirketine karşı Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilseydi Fransa Cumhuriyeti'nin tavrı ne olurdu sorusunun cevabını sayın savcılığınızın takdirine bırakıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

"BAŞKONSOLOS GİRİŞİMİZİ ENGELLEDİ"

Suç duyurusu hakkında açıklama yapan avukat Cem Murat Sofuoğlu, "Servet beyin işletmecisi olduğu Fransız Konsolosluğu'ndaki kafeyi, Fransız Büyükelçisi'nin kiralayan sıfatıyla talimatıyla Konsolosluk, Başkonsolos girişimizi engelledi. Daha sonra da oradaki eşyalara el koyup bir depoya kaldırmış bizim yokluğumuzda. Bu arada kasayı açmış ve paraları da almışlar. Bir emanete aldıklarını söylüyorlar, 500 lira para çıkmış. Tabi biz bilmiyoruz bizim yokluğumuzda yapılmış bir işlem bu. Girişimizi engellediler, bunların hepsi suç. Burada elimizde kira kontratı var, kira kontratına rağmen girişimizi engelliyorlar, içerideki mallarımızı vermiyorlar. Kasayı açıp paraları, emaneti aldıklarını söylüyorlar. Bunlar bize göre suç ve bugün Büyükelçi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Büyükelçinin diplomatik koruması olduğunu biliyoruz ama bize göre bu talimatı veren büyükelçidir, uygulayan da Fransa Başkonsolosudur. Noter getirmişler. Noter de bu suça iştirak etmiş oluyor. İhtar metni var. Bunu savcılığa verdik. Mecburen yargı yoluna gittik" dedi.

Haberin Devamı

"FRANSA BÜYÜKELÇİLİĞİNE KARŞI AÇMIŞ OLDUĞUMUZ TAZMİNAT DAVASI DA DEVAM EDİYOR"

Avukat Kaan Özkan açıklamasında, "Bugün itibariyle Beyoğlu 48'inci Noteri, bu tespitte hazır bulunan noter katibi, büyükelçilik vekili, aynı zamanda büyükelçi ve başkonsolos hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bu tespitte, herhangi bir mahkeme kararı olmadan, müvekkilin kasasının dahi açılması Türk Ceza Kanunu kapsamında suçtur. Gerekli başvurularımızı yaptık. Aynı zamanda Fransa Büyükelçiliğine karşı açmış olduğumuz tazminat davası da devam ediyor.  Onun da duruşması 10 Mart'ta yapılacak. Artık iş, yargıya intikal etmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"AĞUSTOS AYINDAN BERİ KENDİ İŞLETMEMİZE GİREMİYORUZ"

İşletme sahibi Servet Bayram ise açıklamasında, "Fransız hükümeti ya da başkonsolosluk tarafından Ağustos sonundan beri yaşadığımız ciddi bir hukuksuzluk var. Tek taraflı sözleşme feshi yaşadık. Ağustos ayından beri kendi işletmemize giremiyoruz. Maddi, manevi kayıplarımız oldu. Bununla ilgili gerekli işlemleri başlattık. Umarım bu süreç, Fransa'nın demokratik bir ülke olduğu fikrini hatırlayıp, bir uzlaşma zeminine çekilmesini beklediğimiz anlamına gelir" şeklinde konuştu.