Gündem Gebeliğin 38. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğin 38. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

26.04.2018 - 12:05 | Son Güncellenme:

Gebeliğin 38. haftasında anne için doğum anına sadece günler kalmıştır. Annenin karnı o kadar şişmiştir ki anne ayakta olduğu sırada aşağıya baktığında ayaklarını göremeyebilir. Bu yüzden annenin doğuma hazır olması gerekmektedir çünkü bu haftada artık kasılmaları olabilir, sancılar gelip gidebilir. Anne bunları dikkatle takip etmelidir. Öyle ki, akıntılar ani patlama şeklinde olursa suyu gelmiş olabilir. Bu da doğum anının geldiğinin işaretidir

Gebeliğin 38. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğin 38. haftasında fetus

Haberin Devamı

Gebeliğin 38. haftasında fetus bir karpuz büyüklüğüne ulaşmıştır. Öyle ki, artık doğum ağırlığına yakındır ve rahmin içi ona dar gelmeye başlamış da olabilir. Hamileliğin 38. haftasında fetusun akciğerlerinin gelişimi sona yaklaşmıştır. Bu yüzden akciğerlerinin şişip inmesini sağlayacak olan sıvının da üretimi artmıştır. Kısacası fetus artık dış dünyadaki yaşama hazır hâle gelmiştir. Herhangi bir anormallik saptanmamışa fetusun organları yerlerine oturmuş ve çalışma hızları da artmıştır. Beyin gelişimi konusunda rahim içindeki son rütuşlar yapılır. Ayrıca bu haftada miyelinlenme dediğimiz, sinirlerin ve beynin sinyalleri hızlı ve anlamlı göndermesini sağlayan aşama gerçekleşmeye başlar.

38. haftada anne

Haberin Devamı

Hamileliğin 38. haftasında annenin artık doğuma hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca annenin doktoruyla birlikte normal mi sezaryen mi doğum yapacağına karar vermesi gerekir. Fakat unutulmamalıdır ki, tıp literatürleri normal yollardan doğumun hem anne hem de bebek sağlığı açısından daha verimli olduğunu, fizyolojik olanın normal doğum olduğunu savunur. Bu yüzden, anormal bir durum gelişmedikçe sezaryen doğum tercih edilmemelidir. Bu karar doktorun öneri ve yol göstermeleriyle verilmelidir. Bununla beraber gebeliğin 38. haftasında annede birtakım rahatsızlıklar gözlemlenebilir.

Kasılmalar

Bu haftadan sonra kasılmalar daha çok sıklaşacaktır. Bu yüzden annenin her daim tetikte olması gerekmektedir. Annenin yaşadığı kasılmalar sürekli hâle geldiyse ve ağrı kasıklarına kadar vururuyorsa bunlar doğum kasılmaları olabilir.

Uyku problemleri

Artan endişe, doğumun yaklaşmış olmasının stresi, bebeğin verdiği ağrı ve acılar, sancılar için annenin biraz daha sabırlı olmaması gerekir. Unutulmaması gereken doğumun günler sonra gerçekleşecek olmasıdır.

Artan vajinal akıntı

Bu haftadan itibaren artık koyu kıvamlı, yapışkan akıntılar gelebilir. Bu akıntıların gelmesi gayet normal bir durumdur.Öyle ki, akıntılar, annenin doğum yollarının doğum eylemine hazırlandığının işaretidir.