Gündem Gebze-Halkalı hattında ilk gün

Gebze-Halkalı hattında ilk gün

14.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yeni açılan Gebze-Halkalı banliyö tren hattı ilk gün sakin ve konforluydu. Yolları kısalan İstanbullular durumdan çok memnun. Hat, sadece merak turu yapanları da ağırlarken, hattın entegre durakları İstanbul’da raylı sistemi oldukça kullanışlı kılıyor

Gebze-Halkalı hattında ilk gün

Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Gebze-Halkalı banliyö tren hattında altı yıl aradan sonra ilk sefer dün sabah yapıldı. Marmaray geçişinin entegre edildiği hatta yolculuk 115 dakika sürüyor. Gebze-Halkalı banliyö tren hattında günde 1 milyon 700 bin yolcu taşınacak. İstanbul’un toplu taşımasında önemli bir paya sahip olan Gebze-Halkalı banliyö tren hattını kullanan vatandaşlar ise memnun.

Haberin Devamı

Açılışı önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan hatta hattı ilk gün kullanan vatandaşların nabzını tuttuk. Gebze’den saat 08.15 seferine bindik. Yolculuğumuz boyunca hattın en yoğun istasyonlarının Anadolu yakasında, Pendik, Ayrılıkçeşmesi ve Üsküdar; Avrupa yakasında ise Sirkeci ve Yenikapı olduğunu gözlemledik. Hata entegre olan Bostancı-Adalar iskelesi, Söğütlüçeşme Metrobüs, Kadıköy-Tavşantepe metrosu, Ümraniye-Çekmeköy metrosu, Kabataş-Bağcılar tramvay hattı, Yenikapı-Kirazlı-Atatürk Havalimanı metrosu, Yenikapı-Hacıosman metrosuyla İstanbul’un çeşitli bölgelerine ulaşmak daha kolay hale gelmiş durumda. 1 saat 55 dakikalık yolculuğun ardından tam zamanında Halkalı’ya ulaştık. Yolculuk sırasında konuştuğumuz Semih Güneşçi, hattın açılmasından oldukça memnun olduğunu söyledi; “Yıllardır kullanıyordum. Tekrar açıldığı için çok memnunum. Büyük kolaylık sağlıyor. Hem hızlı hem de zamandan tasarruf ettiriyor. Aracımla istasyona gelip park ettim. Pendik’e gidiyorum. Tren sayesinde park ve trafik sıkıntısından kurtuldum. Ulaşım daha hızlı. Özlemiştik banliyö hattını.”

Haberin Devamı

‘Büyük nimet’

Yeni hata en çok sevinenlerden biri de Suna Yıldırım’dı. İş için her gün Gebze’den Bahçelievler’e giden Yıldırdım’ın yolu banliyö hattı sayesinde oldukça kısalmış; “İşe üç araç değiştirerek gidiyordum. Şimdi tren ve dolmuşa bineceğim, daha hızlı olacak. Evden çok erken çıkmak zorunda kalmayacağım artık.”

Üniversite öğrencisi İlyas Ufuk da hatta Üsküdar’dan bindi. Avcılar’da okuyan Ufuk artık daha kolay ve hızlı bir şekilde okuluna ulaşabileceğini anlattı: “Altunizade’ye gidip oradan metrobüse biniyordum ama sabah-akşam yoğunluk nedeniyle çok sıkıntılı oluyordu. Böyle daha kolay ve hızlı olacak.” Ev işleri yapan Cemile İnan da, “Feneryolu’nda çalışıyorum. İşe sabahları 2 veya 3 araçla gidiyordum. Akşamları 1,5-2 saatte evime dönüyordum. Bu hattın açılması çok iyi oldu. Böyle hızlı ve rahat işe gidip gelebilirim. Bizim için büyük nimet. Yıllardır açılmasını bekliyorduk” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gebze-Halkalı hattında ilk gün
Merak turu yapan var

Banliyö tren hattına ilk gün merak için binenler de vardı. Yolculardan Murat Hamamcı, “Zeytinburnu’ndan gezmeye gittik. Tekrar geri döndük. Merak ettiğimiz için bir bakalım dedik. Çok rahatlamış. İnşallah daha iyi olur. Önceki banliyö trenlerinde bir tek Sirkeci - Halkalı hattı oluyordu ve çok kalabalık oluyordu ama bu tren uzun ve çok iyi” dedi. Gezmek için trene binen Recep Elmacı da, “Biz bugün tren için gezmeye gidiyoruz. Oraları gezip bakacağız. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederim. Hayırlı olsun, bütün vatana. Bugün 185 km, 70 km’ye düşüyor. Buradan Gebze’ye arabayla gitsen iki buçuk saate gidemezsin. Bundan önce iki buçuk saat arabayla gidiyorduk. Şimdi çok güzel” dedi.

15 dakikada bir sefer yapılacak

Gebze-Halkalı arası her gün 06.00-22.00 saatleri arasında çalışacak hatta her 15 dakikada bir sefer yapılacak. Toplam 43 durağın bulunduğu hat 76,6 kilometre uzunluğunda. Gebze-Halkalı arasında seyahat eden yolcular Metrobüs’te olduğu gibi duraklardaki iade makineleri sayesinde gittikleri durak kadar ücret ödeyecek. Buna göre en az ücret 1-7 durak arasında alınacak. 7 durak ve sonrasında ise yolculuk ücreti artacak, tam İstanbul Kart için, 1-7 istasyon 2,60 TL, 8-14 istasyon 3,25 TL, 15-21 istasyon, 3,80 TL, 22-28 istasyon 4,40 TL, 29-35 istasyon 5,20 TL, 36-43 istasyon 5,70 TL. iken Öğrenci için ise, 1-7 istasyon 1,25 TL, 8-14 istasyon 1,55 TL, 15-21 istasyon, 1,80 TL, 22-28 istasyon 2,10 TL, 29-35 istasyon 2,50 TL, 36-43 istasyon 2,75 TL.

Haberin Devamı

Gebze-Halkalı hattında ilk gün

Gebze-Halkalı hattı durakları

43 istasyonu bulunan Gebze-Halkalı hattının durakları ise şöyle: Halkalı, Mustafa Kemal, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar, İbrahimağa, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih-Gebze teknik Üni, Osmangazi, Gebze.

Haberin Devamı