Gündem Genelkurmay’dan 51 No’lu DVD istenecek

Genelkurmay’dan 51 No’lu DVD istenecek

15.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

2. Ergenekon davasına bakan mahkeme, İrticayla Mücadele Eylem Planı davası sanıklarından Korgeneral Pekin’in, 51 No’lu DVD’nin bir kopyasının Genelkurmay Başkanlığı’nda bulunabileceğini söylemesi üzerine, DVD’nin aslının istenmesini kararlaştırdı

Genelkurmay’dan 51 No’lu DVD istenecek

İkinci “Ergenekon” davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davası sanıklarından eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in savunmasında 51 No’lu DVD’nin bir kopyasının Genelkurmay Başkanlığı’nda bulunabileceğini belirtmesi karşısında, Genelkurmay Başkanlığı’na ulaşan DVD’nin aslının incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesinin istenmesini kararlaştırdı. İkinci Ergenekon sanığı emekli Albay Levent Göktaş’ın Ankara’daki ofisinde ele geçirilen DVD’de yüksek yargı mensuplarına ait görüntüler, “Balyoz” darbe planı ile ALEV, ATAK, YARASA Hareket planları yeralıyor. Ergenekon davası için kritik öneme sahip 51 No’lu DVD’nin, çatladığı ortaya çıkmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği ekspertiz raporunda adli emanette tutulan DVD için “Üzerinde kısmi çatlak bulunduğu görülmüş, bu halde fotoğraf çekimi yapılmıştır” denilmişti. Mahkeme heyeti, DVD içindeki verilerin kaybolup kaybolmadığının belirlenmesi için TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde inceleme yapılmasına karar vermişti. TÜBİTAK’ta incelemeye alınan DVD’nin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube’de İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder’in talibatıyla 27 Ocak 2009’da kopyasının alındığı ortaya çıkmıştı. 23 Şubat 2009’da da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, DVD’yi Genelkurmay Askeri Başsavcılığı’na göndererek, içindeki bilgilerin “devlet sırrına karşı suçlar, casusluk, devletin güvenliğine ilişkin” olup olmadığının ayrıntılı olarak bildirilmesini istemişti. Cavabi yazıda “Balyoz” darbe planının da aralarında bulunduğu askeri belgelerin gizli olduğu belirtilmişti.

Tolon ve Eruygur’a ilişkin deliller
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ve 2. Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un adının da geçtiği “örtülü ödenek” soruşturması olarak bilinen soruşturmanın akıbetinin sorulmasına karar veren mahkeme, bu konuda henüz dava açılmamış ise soruşturma evrakının incelenip iade edilmek üzere mahkemeye gönderilmesini karara bağladı. Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı’na müzekkere yazılarak, tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un Ege Ordu Komutanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı karargah içi-dışı ziyaret programı, Jandarma Genel Komutanlığı karargah ve karargah ek binalarında görev yaptıkları anlaşılan sanıklar Mehmet Şener Eruygur’un karargah içi-dışı ziyaret programı ile Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur, Mustafa Koç, Cihandar Hasanhanoğlu’nun ziyaretçi listelerinin istenmesine karar verdi.

Ağar’ın gerekçeli kararı
Tutuklu sanık Mustafa Balbay’ın sarf ettiği sözlerle ilgili olarak gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılarak, Mehmet Ağar hakkında verilen gerekçeli kararın ve delil klasörlerinin de bir örneklerinin gönderilmesinin talep edilmesini kararlaştırdı.