Gündem Gezi Parkı'na müdahale tüm yurtta protesto edildi

Gezi Parkı'na müdahale tüm yurtta protesto edildi

16.06.2013 - 10:09 | Son Güncellenme:

.

Gezi Parkına müdahale tüm yurtta protesto edildi

Polisin Taksim Gezi Parkı'na akşam saatlerinde yaptığı müdahale, birçok ilde protesto edildi. Gösterilerin genelinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken, Adana'daki eylemcilere polis müdahale etti.

Haberin Devamı

ADANA'DA GÖSTERİCİLERE POLİS MÜDAHALESİ

İstanbul'da polisin akşam saatlerinde Taksim Gezi Parkı'na müdahale etmesinin ardından Adana'da toplanıp Ak Parti İl Başkanlığı'na yürümek isteyen yaklaşık 2 bin kişiye polis müdahale etti. Saat 22.00'da kent merkezindeki Atatürk Parkı'nda toplanan eylemciler, Atatürk Caddesi'nden, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı'nın bulunduğu Mustafa Kemalpaşa Bulvarı istikametine doğru yürümeye başladı. Bulvara yaklaşık 300 metre uzakta zırhlı polis araçları tarafından durdurulan protestocuların geçişine izin verilmedi. Polis, eylemcilere dağılmaları için megafonla anonslar yaptı. Yaklaşık 40 dakika boyunca dağılmayan eylemcilere TOMA'lardan sıkılan tazyikli su ile müdahale edildi. Ara sokaklara dağılan eylemcilerden yaralananlar oldu. Yaralı eylemciler hastaneye kaldırıldı. Göstericilerin bir bölümü müdahalenin ardından dağılırken, bir bölümü ise Atatürk Parkı'na çekildi. Kent genelinde polisin geniş güvenlik önlemi devam ediyor.

ESKİŞEHİR'DE 30 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Haberin Devamı

İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'na yapılan polis müdahalesinin ardından Eskişehir'de yaklaşık 30 bin kişi protesto yürüyüşü yaptı. Eskişehir'de ilk olarak akşam saatlerinde çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından Taksim Gezi Parkı eylemcilerine destek amacıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe 5 bine yakın kişi katıldı. Hamamyolu Caddesi'ndeki Saatli Park'tan Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi Espark Alışveriş Merkezi'ne kadar yürüyen kalabalık 4 Haziran'dan bu yana Espark Alışveriş Merkezi yanında çadır kurarak Taksim Gezi Parkı eylemcilerine destekte bulunanların olduğu yere geldi. Burada sivil toplum kuruluşları ortak basın açıklamasını okudu.

30 BİN KİŞİ 10 KİLOMETRE YÜRÜDÜ

Bu yürüyüşün ardından Gezi Parkı'na polisin müdahalede bulunmasıyla Eskişehir'deki Espark Alışveriş Merkezi önündeki çadırların bulunduğu yerden yaklaşık bin kişi Üniversite Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kalabalığa vatandaşlar evlerinin balkonlarından Türk Bayrakları sallayıp tencerelere kaşıklar vurarak destek çıktı. Kalabalığın sayısı sürekli artmaya başladı. Kent merkezine doğru yürüyüşe geçen kalabalığın sayısı 30 bine ulaştı. Sık sık 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'Hükümet istifa', ve 'İsyan, devrim, özgürlük' sloganı atan kalabalık kent merkezinde yaklaşık 10 kilometre yol kat ederek tekrar Eskibağlar Mahallesi'ndeki Espark Alışveriş Merkezi önündeki çadırların bulunduğu yere geldi. Burada toplanan kalabalığın büyük bölümü dağıldı.

İZMİR'DE TAKSİM HAREKETLİLİĞİ

Haberin Devamı

İzmir'de, Taksim Gezi Parkı'na yapılan müdahalenin ardından Gündoğdu Meydanı'nda biraraya gelen protestocular, Basmane Meydanı'na yürüdü. Emniyet yetkilileri ile yapılan görüşmenin ardından basın açıklaması yapan grup, tekrar Gündoğdu Meydanı'na geri döndü.

İstanbul Gezi Parkı protestolarına destek için kentte 15 gündür eylem yapan göstericiler, yaptıkları çeşitli etkinliklere bugün de devam etti. Cumhuriyet için Güçbirliği Platformu'nun Gündoğdu Meydanı'nda akşam saatlerinde düzenlenen ve 5 bin kişinin katıldığı bayrak mitingi, olaysız son buldu. Bazı göstericiler evlerin yolunu tutarken, meydandaki çadırlarda kalan ve buradan ayrılmayan bazı eylemciler ise bekleyişlerini sürdürdü. Kentteki sakinlik, Taksim Gezi Parkı'na yapılan müdahalenin ardından yerini hareketliliğe bıraktı. Müdahaleyi öğrenip meydana akın eden göstericiler, buradaki protestocularla birleşti. Buradaki göstericilerin yanından ayrılan yaklaşık bin kişi, saat 21.30'da, AK Parti İlçe binasının da bulunduğu Basmane Meydanı'na yürüdü.

TEKRAR BİRARAYA GELMEK ÜZERE AYRILDILAR

Haberin Devamı

Gazi Bulvarı'nı trafiğe kapatan topluluğun önü TOMA araçları ile kesildi. Göstericilerin bir kısmı yola yatarken, diğer grup ise insan zinciri oluşturdu. Eylemcilerin arasından seçilen sözcüler, kendilerini karşılayan bir emniyet yetkilisi ile görüştü. Basın açıklamasında bulunmak isteyen gruba izin verildi. Saat 22.30'da Basmane Meydanı'na gelen topluluk burada bir süre sloganlar attı, tepkilerini dile getirdi. Bu sırada göstericilerden sara hastası olduğu öğrenilen bir kişi baygınlık geçirdi. Bir süre burada oturma eyleminde bulunan göstericiler basın açıklaması yaptıktan sonra saat 00.00'da buradan ayrıldı. Gazi Bulvarı üzerinden Gündoğdu Meydanı'na hareket eden göstericiler bugün saat 19.00'da tekrar biraraya geleceklerini kaydetti. Herhangi bir polis müdahalesinin olmadığı yürüyüşte herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE'DE YOLU KAPATAN EYLEMCİLERİNİ VALİ İKNA ETTİ

Çanakkale'de, Taksim'deki müdahalenin ardından göstericiler İskele Meydanı'nda yere oturup yolu trafiğe kapattı. Bir saat boyunca trafiğe kapalı kalan yol, göstericilerin Vali Ahmet Çınar ile konuşup ikna olmasının ardından tekrar açıldı.

Taksim Gezi Parkı eylemine destek vermek için her akşam halk bahçesinde toplanarak saat 19.00'da yürüyüşe geçen protestocular, Taksim'deki müdahalenin ardandan gece yarısı sokaklara döküldü. Saat 00.00'da yürüyüşe geçen 200 kişilik bir grup, Demircioğlu Caddesi'nden feribot iskelesine giden yolun İskele kavşağında yere oturdu. "Hükümet İstifa" sloganları atan eylemciler, yolcu otobüsleri hariç 1 saat boyunca araçların feribota geçişine izin vermedi. Çevik Kuvvet ekibi ve TOMA eylemcilere yakın bir noktada görev aldı. Olay yerine gelen Çanakkale Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu, telefonla Vali Ahmet Çınar'ı arayıp durum hakkında bilgilendirdi. Bir süre sonra İskele Meydanı'na gelen Vali Ahmet Çınar, grubu temsilen birkaç sözcüyle görüştü. Vali Çınar, grubun sözcülerine sabah üniversite sınavı olduğunu, kimsenin bu eylem nedeniyle mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyip, yolu trafiğe kapatmadan uygun bir alanda eylemlerini devam ettirebileceklerini iletti. 10 dakika süren görüşmenin ardından sözcüler yerde oturan ve yolu kapatan gruba, Vali Çınar'ın talebini anlattı. Bunun üzerine 200 kişilik grup, büyük bir Türk bayrağı açarak sloganlar eşliğinde 250 metre ileride kordon boyunda bulunan Troia Atı önüne giderek, oturma eylemlerini sürdürdü.

TAKSİM GEZİ PARKI'NA MÜDAHALE EDİLMESİ MERSİN'DE PROTESTO EDİLDİ

Mersin'de, İstanbul Taksim Gezi Parkı'na polis müdahalesinin duyulmasının ardından kent merkezinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi protesto yürüyüşü yaptı. İstanbul'da Gezi Parkı'na müdahale edilmesinin ardından Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Barış Meydanı'nda yaklaşık 2 bin kişi bir araya geldi. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan eylemciler, 'Çapulcu köyü burada, Tayyip nerede', 'Bu daha başlangıç, barışa bekleriz', 'Hükümet istifa', 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'Tayyip Amerika'ya Fetullah'ın yanına', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' slogan attı. Toplananlardan yaklaşık bin kişi 'Diren Taksim, Diren Gezi, Diren Mersin' pankartı açarak Adnan Menderes Bulvarı'ndan yola çıkarak Gazi Mustafa Kemal Bulvarına yürüdü. Burada yoldan geçen araçları durdurup yolu trafiğe kapatan eylemciler daha sonra Pozcu Telekom kavşağından ve Meteoroloji kavşağından Adnan Menderes Bulvarı'na geçti. Bazı vatandaşların balkonlarından tencere, tava çalıp ışıklarını yakıp söndürerek destek verdiği sırada yatsı ezanı okunmaya başladı. Ezanın okunmasını duyan eylemciler bunun üzerine slogan atmayı kesip oldukları yerde durup, sol ellerini yumruk yapıp kaldırdı. Ezanın bitmesinin ardından eylemciler yeniden slogan atıp yollarına devam ederek yeniden Barış Meydanı'na döndü. Barış Meydanı'nda küçük gruplar halinde sloganlar atılırken, TOBAV'da Devlet Opera ve Balesi'nin kapanmaması için imza topladı. TOBAV'a destek vermeye gelen sanatçılar hep bir ağızdan 10'ncü Yıl Marşı'nın seslendirirken alandakiler de destek verdi. Renkli görüntülerin yaşandığı Barış Meydanı'na CHP Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı'da gelerek eylemcilere destek vermesi dikkat çekti. Eylemcilerin meydandaki bekleyişi devam ediyor.

BALIKESİR'DE GEZİ PARKI'NA MÜDAHALE PROTESTO EDİLDİ

Balıkesir'de, Taksim Gezi Parkı'na polis müdahalesi protesto edilirken, göstericiler hükümete tepki gösterdi. Anafartalar Caddesi Kuvva-yi Milliye Müzesi yanındaki küçük alanında yapılan ilk eylem, Balıkesir Gezi Parkı Dayanışma Platformu tarafından gerçekleştirildi. Saat 16.00'da başlayan eylemde 60 civarında üniversite öğrencisi, 'Direniş şehitleri ölümsüzdür' pankartı açarak, oturma eylemi yaptı. 'Kahrolsun AKP diktatörlüğü', 'Direniş şehitleri ölümsüzdür', 'Mehmet Ayvalıtaş onurumuzdur', 'Ethem Sarısülük onurumuzdur', 'Abdullah Cömert onurumuzdur' sloganları atıldı. Eylem saat 19.00'da sessizce son buldu. İkinci eylem Gezi Parkı'na polisin müdahalesi'nden sonra gerçekleştirildi. Eskikuyumcular Mahallesi Mekik Sokak'taki Özmerkez önünde Saat 21.00 sıralarında toplanan 300 civarındaki üniversite öğrencisi CHP, İP, KESK üyeleri ve vatandaşlar, Taksim'deki müdahaleyi ve hükümetin tutumunu protesto edip, hükümet aleyhine slogan attı. Gezi Parkı eylemlerinde 'Diren Gezi Parkı' pankartı yerine, 'Diren Türkiye' pankartı açılması dikkat çekti. Eyleme CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Haluk Gümüş, CHP Balıkesir İl Başkanı Muzaffer Mavuk, CHP Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Yaşar Evci, İP Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Necla Bilener ve her iki partinin yöneticileri ile partililer katıldı. Eyleme KESK'e bağlı sendikaların üyesi memurlar ve çok sayıda vatandaş destek verdi. Eyleme katılanlar saat 00.00'a kadar, 'Hükümet istifa', 'Kahrolsun AKP diktatörlüğü', 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Çimlere basma Tayyip çimleri eziyorsun, kusura bakma Tayyip ampule benziyorsun' diye bağırdı. Okunan basın açıklamasının ardından LYS sınavı nedeniyle eylemlemciler sessiz oturuma eylemine geçti, Protestolar saat 02.00'da sona buldu.

BURSA'DA YOLU KAPATIP ÇADIR KURDULAR

Bursa'da Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla dün akşam saatlerinden itibaren Heykel'de toplanan kalabalık araç trafiğine kapanan yolda çadır kurdu. Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla dün akşam saatlerinden itibaren Heykel'de toplanan yaklaşık bin 800 kişi hükümeti protesto etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde kalabalık olaysız şekilde dağılırken Heykel'de kalan yaklaşık 100 kişi protestolarına devam etti. Heykel'de toplanan kalabalık gece geç saatlerde olaysız bir şekilde dağılırken, kapanan yol trafiğe açıldı.

MANİSA'DA 300 KİŞİ TAKSİM MÜDAHALESİNİ PROTESTO ETTİ

Manisa'da, Gezi Parkı'na yönelik müdahale 300 kişilik bir grup tarafından yapılan yürüyüş ile protesto edildi.

Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'ndaki göstericilere yönelik polisin müdahalesini Manisa'da toplanan 300 kişi protesto etti. KESK Manisa Şubeler Platformu bağlı sendikaların üyeleri, CHP Manisa İl ve Merkez İlçe Teşkilatı üyeleri, TGB'liler ve vatandaşlardan oluşan grup, Manolya Meydanı'nda birayaya geldi. Yürüyüşe geçen grup Cumhuriyet Caddesi, Atatürk Bulvarı ile Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinden sloganlar atarak ilerledi. Büyük bir Türk Bayrağı eşliğinde yürüyen grup, `Hükümet İstifa', `Her yer Taksim Heryer Direniş' sloganları attı. Yürüyüş yapan gruba vatandaşlar evlerinin balkonlarından Türk Bayrağı açarak ve tencere-tava çalarak destek verdi. Manolya Meydanı'nda tekrar toplanan grup adına konuşma yapan Eğitim-Sen Manisa Şubesi üyesi İsmail Şener, yarın üniversiteye giriş sınavı olması sebebiyle grubu sessiz olmaya ve belli süre sonra dağılmaya davet etti. Şener'in uyarısının ardından grubun büyük bir bölümü dağıldı. Guruptan geriye kalan 80 kişi bir saat daha oturduktan sonra sesizce dağıldı.

GEZİ PARKI'NA MÜDAHALE ZONGULDAK'TA PROTESTO EDİLDİ

Zonguldak'ta toplanan yaklaşık 150 kişi, Taksim Gezi Parkı'na polisin müdahalede bulunmasını protesto etti.

Gazipaşa Caddesi üzerindeki İsmet Paşa Parkı'nda toplanan yaklaşık 150 kişi, Taksim Gezi Parkı'na yönelik polisin müdahalede bulunmasına tepki gösterdi. Parkta, 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Direne direne kazanacağız', 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Birleşe birleşe kazanacağız', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları atan grup, ardından Valilik binası önüne yürüyüşe geçti. Valilik binası önünde de slogan atmayı sürdüren gruba yoldan geçen vatandaşlarda alkışlarla destek verdi. Eylemcileri gören bir kadın yanlarına giderek Türk bayrağını öptü.

Resmi polis ekiplerinin yerine sivil polislerin güvenlik önlemi aldığı eylemde, gruba müdahalede bulunulmadı. Yaklaşık 2 saat süren eylemin ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.