Gündem Giresun'da trafik kazası... Yolcu otobüsünde 10 kişi yanarak can verdi

Giresun'da trafik kazası... Yolcu otobüsünde 10 kişi yanarak can verdi

08.06.2011 - 08:33 | Son Güncellenme:

Giresun’un Görele ilçesi yakınlarında bir yolcu otobüsünün karıştığı trafik kazasında 9 kişi can verdi, 34 kişi yaralandı. Görgü tanıklarının anlattıkları ise dehşetin boyutunu gözler önüne serdi. Görele Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralılardan Bilal Kefelioğlu, “Uyuyorduk. Büyük bir gürültüyle gözümüzü açtık. Otobüsün önü alev topu gibiydi. Hemen kırılan camdan dışarı çıktık ve bir araç bizi hastaneye getirdi. Ne olduğunu anlamadık. Şoför uyudu mu bilemiyorum" dedi. Yaralı Hatice Erdem ise “Gürültüyle uyandık. Şiddetli bir çarpma oldu ve otobüs sürüklenerek yan yattı. Önü alevler içindeydi. Yanımızdaki kadını çıkardılar önce. Sonra da kırılan camdan ben çıktım. Çıktığımda her taraf alev içindeydi" diye konuştu.

Giresunda trafik kazası... Yolcu otobüsünde 10 kişi yanarak can verdi

GİRESUN’un Görele İlçesi’nde sürücünün dikkatsizliği sonucu Sahil Yolu’nda yön tabelasının refüjdeki direğine çarpan yolcu otobüsü devrilip alev aldı. Can pazarının yaşandığı kazada alev topuna dönen otobüste 9 kişi öldü, 34 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

Kaza Görele İlçe merkezinde Soğuksu Mahallesi Karadeniz Sahil Yolu’nda bu sabah saat 07.00 sıralarında meydana geldi. İstanbul’dan Trabzon’un Of ilçesine giden 26 yaşındaki Aliş Yılmaz yönetimindeki 61 S 0886 plakalı otobüs, şoförün dikkatsizliği nedeniyle yol üstü yön tabelasının refüjde bulunan ayağına çarptı. Çarpmanın şiddetiyle beton blok kırılınca yön tabelası yan yatan otobüsün üzerine düştü. 41 kişinin bulunduğu otobüsteki yolculardan bazıları camlarından yola fırlarken, sürüklenme ve yakıt deposunun tutuşmasıyla alev topuna oönen otobüste kalanlar kendilerine can pazarında buldu.

Görele Sahil Yolu kenarındaki apartmanlarda oturanlar, bir anda karşılarında alev alev yanan otobüsü görüp, yardım isteyen insanların çığlıklarını duyuncu dahşete kapıldı. Yanan otobüste patlama ve göğe yükselen alevler nedeniyle yardıma gidemeyen çevredekiler çaresizce otobüste kalanların diri diri yanışını izledi. Otobüsten yaralı kurtulanlar ise sevk edilen ambulanslar ve yoldan geçen araçlarla hastaneye ulaştırıldı.

Haberin Devamı

ÖLENRLERİN KİMLİKLERİ

Demir yığını haline gelen otobüs çıkamayan 5 kişinin diri diri yanarak ölürken, vücutlarının büyük bölümü yanan yaralılardan 4’ü de hastanede can verdi. Otobüsün sürücüsü Aliş Yılmaz ile yolculardan Mehmet Usta ve Kadir Tütüncü Görele Devlet Hastanesi’nde, 24 yaşındaki muavin Erhan Yıldız ise sevk edildiği Trabzon KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Otobüsten çıkamayıp yanarak ölen 5 kişiden 3’ünün kimliği saptandı. Bu yolcuların Trabzon Bölgesi Tekvando Hakemi Abidin Peker ile Hatice Yavuz ve Kıymet Yavuz oldukları belirlendi. Görele Devlet hastanesi morguna kaldırılan 2 kişinin de kimliklerinin saptanmasına çalışılıyor.

YARALILARIN KİMLİKLERİ

Kazada yaralanarak, Giresun ve Trabzon’daki hastanelerde tedavi gören 34 yaralının kimlikleri de şöyle:

Yaşar Otlak, Hale İsmailçebi, Şaban Kart, Ayşe Kart, Yeter Ayaz, Yücel Ayaz, Ayşe Nazıroğlu, Bayram Özkanca, Özlem Peker, Zeynep Kılıç, Erdi Dilber, Nurhayat Nazıroğlu, Abdurrahman Nazıroğlu, Aslı Kart, Kader Kart, Fadime Zühre Kart, Bayram Nazıroğlu, Samet Nazıroğlu, Adem Nazıroğlu, Aslıhan Peker, Neslihan Peker, Necip Yılmaz, Gülizar Kefelioğlu, Fevziye Kızılkuş, Hatice Erdem, Özer Yılmaz, Sinan Yetim, Yusuf Önder Öksüz, Zeynep Yılmaz, Murat Yılmaz, Bilal Kefelioğlu, Mustafa Çağlayan, Gökhan Peker ve Nisa Yavuz.

Haberin Devamı

YARALI KURTULAN YOLCULAR ANLATIYOR

Kazadan yaralı kurtulan ve hastanede tedavi gören yolculardan durumları iyi olanlar, yaşadıkları dehşeti DHA muhabirine anlattı. Görele Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralılardan Bilal Kefelioğlu, "Uyuyorduk. Büyük bir gürültüyle gözümüzü açtık. Otobüsün önü alev topu gibiydi. Hemen kırılan camdan dışarı çıktık ve bir araç bizi hastaneye getirdi. Ne olduğunu anlamadık. Şoför uyudu mu bilemiyorum" dedi.

Yaralı Hatice Erdem ise "Gürültüyle uyandık. Şiddetli bir çarpma oldu ve otobüs sürüklenerek yan yattı. Önü alevler içindeydi. Yanımızdaki kadını çıkardılar önce. Sonra da kırılan camdan ben çıktım. Çıktığımda her taraf alev içindeydi" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ALEV TOPU GİBİYDİ, YAKLAŞAMADIK"

Feci kazanın görgü tanıklarından Adil Yosma ise alev alan otobüse uzun süre yaklaşamadıklarını söyledi. Kaza yerine 200 metre uzaklıktaki evde otururken kazayı gördüğünü belirten Adil Yosma, şunları söyledi:

"Kaza sabah 07.00 sıralarında meydana geldi. Patlama sesi gibi gürültüyle uyandık. Otobüsün yandığını gördük. Arkadaşımla buraya geldik. Cesetler vardı. Sürekli patlama oluyordu. Müdahale edemedik. Otobüsün camı kırık olduğu için bir çok kişi dışarıya çıkmıştı. Biz de daha sonra bazılarını dışarıya çektik."

Kaza yerine yakın apartmanlarda oturanlardan Hatice Balaban ise, "İşe gitmek için kalkmıştım. Sigara yakıp balkona çıktım. Etraf dumanla kaplanmıştı. Tekrar ikinci bir patlama oldu. İnsanlar feryat ediyordu. Yarılalar vardı. 6 – 7 yaralıyı arabaya koyup hastaneye gönderdik. Sonra otobüs tamamen alev topuna döndü. Gökyüzünü kapkara duman sardı, arabanın içi de tamamen kömürleşti" idedi.

KAZA YERİNDE İNCELEME

Kazanın ardından otobüste Giresun Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri titiz bir çalışma başlattı. Özellikle ölenlerin kimliğinin belirlenmesi için tüm detaylar tek tek incelendi. Bulunan eşya ve ceset parçalarıı delil torbalarına konularak incelenmek üzere laboratuara götürüldü.

Haberin Devamı

Otobüsün üzerine devrilen yol üstü bilgi tabelası uzun süren uğraşların sonunda kaynak makinesiyle kesilerek kaldırıldı.b Ardından demir yığınına döner otobüsün enkazı vinç yardımıyla bir TIR’a yüklenerek götürüldü. Yanan otobüsün bagaj bölümünde alevlerden kurtulan az miktardaki eşya da bir kamyonete yüklenerek Adli Emanet’e gönderildi. Polis ekipleri ayrıca buldukları cüzdan ve çantaların içindeki değerli eşyaları de emanet altına aldı.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Emniyet Müdürü Cemal Levent, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Görele Kaymakamı Aykut Pekmez, Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu da kaza yerinde incelemelerde bulundu. Görele Devlet Hastanesi önünde gelen yaralı yakınları da gözyaşı döktü.

Karayolları ve Görele Belediyesi ekipleri, otobüs enkazının kaldırılmasının ardından yolda temizleme çalışmasına başladı. Görele kent merkezinden verilen trafik satler sonra Sahil Yolu’nun açılmasıyla normale girdi.

GEÇ MÜDAHALE İDDİASI

Bu arada görgü tanıklarından Gülay Çimen ise kazaya geç müdahale edildiğini ileri sürdü. Kaza görür görmez hemen sağlık ve itfaiye birimine telefon ettiklerini belirten Çimen, "İlk başlarda otobüsün önü yanıyordu sadece. Hemen müdahale edilse yangın bu kadar büyümezdi ve içindeki insanlar kurtulabilirdi. İtfaiye gelene kadar alevlerden kimse müdahalede bulunamadı. İnsanlar çırpınıyordu. Birinin üzeri yanıyordu, diğerleri onu söndürmeye çalışıyordu" dedi.

ÖLEN ANNESİNİ ÖZLEDİĞİNİ SÖYLEDİ, BİR GÜN SONRA ÖLDÜ

Kazada ağır yaralanan ve kaldırıldığı Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde hayatını kaybeden otobüs muavini 24 yaşındaki Erhan Yıldız’ın vefat haberini alan yakınları hastane önünde gözyaşlarına boğuldu.

Ailesinin iki çocuğundan biri olan Erhan Yıldız’ın bir yıl önce askerlik görevini tamamladığını, terhis olduktan bir hafta sonra da annesi Memnune Yıldız’ı kanser hastalığı nedeniyle kaybettiğini anlatan halası Fatma Kılıç, yeğeni ile dün telefonla görüştüğünü anlattı. Kılıç yeğeninin, "Hala, annemi çok özledim. Beni çağırıyor, bensiz yapamadığını söylüyor" dediğini belirterek gözyaşı döktü. Kılıç’ın cenazesi yarın Vakfıkebir İlçesi Akköy’de toprağa verilecek.