Gündem Göksu Deltası tehlike altında

Göksu Deltası tehlike altında

23.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korunan Göksu Deltası Kuş Cenneti’nde sazlıkların yakılması ve gözlem için kullanılan yerlere balıkçı barınaklarının yapılması doğa gönüllülerini isyan ettirdi

Göksu Deltası tehlike altında

GÖKHAN KAM İstanbul

Haberin Devamı

Mersin Silifke’de bulunan Göksu Deltası göçmen kuşlara beslenme, dinlenme, kışlama ve üreme amacıyla ev sahipliği yapıyor. Alan, birçok endemik bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı birçok kuş gözlemcisi için önemli bir yere sahip olan Göksu Deltası insanların bilinçsiz kullanımı ve denetimsizlik nedeniyle tehlike altında. Koruma altındaki bölgede bazı kişiler tarafından gözlem kuleleri yakılarak zarar verilirken, kulelere giden yolları gösteren tabelalar kurşunlanarak yerinden söküldü. Bazı gözlemevleri ise balıkçılar tarafından barınağa çevrildi. Milliyet’e konuşan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, “Göksu Deltası yerli ve yabancı gözlemcilerin geldiği dünyaca tanınan ve bilinen bir yer. Burası çok özel habitat. Ama maalesef denetimsizlik ve başıboşluk nedeniyle buranın ava açılmasını isteyen kişiler bölgeye zarar veriyor” dedi.

‘Burada kuş kalmaz’


Yoğurtçuoğlu, “Kuleler iki sene önce yakılıp, dinamitlenmiş ve zabıt tutulmuş. Gözlem kulübelerine giden yolları tarif eden bütün tabelalar da kurşunlamış ve dibinden sökülmüş. Bunu koruma statüsünde olmasını istemeyen insanlar yapıyor. Balıkçılar da gözlem kulelerini ele geçirmiş. Baraka yapmışlar, kendi evleri gibi kullanıyorlar. Akgöl’de de aynı anda 20’den fazla tekne dolaşıyor. Normalde böyle bir alanda inek otlatılamaz ama inekler kuş yuvalarının üzerinde dolaşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bir türün daha soyu tükendi’

Yoğurtcuoğlu şöyle devam etti: “Yaz Ördeği dediğimiz türden Türkiye’de sadece Göksu Deltası’nda 6 tane kalmıştı. 2010’da bu yaz ördeklerinin korunması için eylem planı yapıldı. Türkiye’den bir türün daha soyunun tükendiği bilgisini verebiliriz. Hayvanlar tekrar gelebilir ama onların yaşayabilecekleri bir alan olursa. Burada bulunan sazlıklar her sene üç, dört defa yakılıyor. Orada senelerdir balıkçı barınağı gözlem kulesine bitişik halde durabiliyor. Birçok koruma sahası denetimsizlikten insanların bilinç dışı kullanımına açılmış durumda. Buralara insan girişleri bile denetimli olmalı. Samandağ’da sahilde dolaşırken ayağıma zift bulaştı. Kuşlar zor durumda üstleri başları zift olmuş, güçsüz düşmüşler kaçamıyorlar. Akdeniz martıları normalde bembeyaz olurlar gemilerin attığı atıktan dolayı simsiyah olmuş.”