Gündem Hack’leyerek reçete yazmışlar

Hack’leyerek reçete yazmışlar

19.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul merkezli 7 ildeki sahte reçete operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı. Şebekenin, bazı doktorların e-Reçete şifrelerini ele geçirerek hastaların kimlik bilgileriyle sahte reçete yazdıkları belirlendi

Hack’leyerek  reçete yazmışlar

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul merkezli bir sahte reçete operasyonu düzenledi. Sosyal Güvenlik Kurumu ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü’ne 2014 yılında yapılan ihbarlarla başlatılan çalışmada, doktor eczacı ve ecza deposu sahiplerinin de arasında bulunduğu 1’i Suriyeli 46 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
Mısır’dan Azerbaycan’a
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin İstanbul merkezli olmak üzere Ankara, Adana, Hatay, Kastamonu, Kocaeli ve Mardin’deki eş zamanlı operasyonlarda 30 şüpheli gözaltına alınırken, 4 şüphelinin ise cezaevinde tutuklu olduğu belirlendi. 3 Mayıs 2016’da gerçekleştirilen operasyonda sahte reçete hazırlayarak terör örgütlerine ilaç sağladığı öğrenilen çete ile benzer yöntemler kullanan çetenin üyelerinin birbirleriyle bağlantılı olduğu da öğrenildi. Yapılan araştırmalarda bilgisayar korsanlarının çete içerisinde aktif rol oynadığı belirlendi. Çete üyelerinin, e-Reçete şifrelerini ele geçirerek reçete hazırladıkları, deşifre olmamak için farklı illerdeki eczaneleri kullandıkları ve elde ettikleri ilaçları Suriye, Mısır, Irak ve Azerbaycan’a gönderdikleri tespit edildi.
Kanser ilaçları ağırlıkta olmak üzere şeker ve hemofili hastalarının kimlik bilgilerini de kullanarak bu hastalıklara yönelik sahte reçete hazırladıkları belirlendi. Suç örgütü kurma ve yönetme, resmi belgede sahtecilik, kamu kurumu zararına dolandırıcılık, kişilerin kimlik bilgilerini izinsiz kullanma suçlamasıyla gerçekleştirilen operasyonun ifadeler doğrultusunda genişletileceği öğrenildi. Şu ana kadar bilgisi dışında adına ilaç yazılan 55 kanser hastası tespit edilirken çetenin yaptığı ilaç vurgunuyla devleti 6 milyon TL zarara uğrattığı öğrenildi.
Şebekenin bazı doktorların e-Reçete şifrelerini bilgisayar korsanları tarafından kırılarak ele geçirdikten sonra özellikle kanser ve şeker hastalarının kimlik bilgileri kullanılarak sahte reçete yazdıkları belirlendi.
Farklı illerden
Ayrıca reçetelerin hazırlanacağı hastanelerin veri tabanlarını da hack’leyerek hazırlanan reçete ve hasta kayıtlarını ortadan kaldırdığı öğrenildi. Şebekenin deşifre olmamak için ise farklı illerde bulunan eczanelerden ilaçları temin ettiği tespit edildi. Şüpheliler hakkında, ‘suç örgütü kurma ve yönetme’, ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’ ve ‘kişilerin kimlik bilgilerini izinsiz kullanmak’ suçlarından işlem yapılacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

29 kişiden 23’ü tutuklanmıştı

İstanbul merkezli 32 ilde gerçekleştirilen ilk sahte reçete operasyonunda mahkemeye sevk edilen 29 kişiden 23’ü tutuklanmıştı. Aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğunu şüpheliler ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’ ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve kurulan örgüte üye olmak’ suçlarından cezaevine gönderilmişti.