Gündem ‘Hamileliğin her döneminde aşı uygulanabilir’

‘Hamileliğin her döneminde aşı uygulanabilir’

27.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Faruk Buyru, Kovid-19 aşısının gebeliğin her döneminde uygulanabileceğini belirtti.

‘Hamileliğin her döneminde aşı uygulanabilir’

Buyru, “Yapılan çalışmalara göre gebeliğin her döneminde aşı yapılabilir. İlk üç ayda da aşı yapılmasının gerek bebek, gerek anne açısından gösterilmiş bir sakıncası yok. Yani ilk üç ayda yapılan aşı bebekte anomali riskini artırmıyor, annede düşük riskini artırmıyor” ifadelerini kullandı. Faruk Buyru, Biontech aşısı ile ilgili hamilelere ilişkin verilerin bulunduğunu söyledi.

Buyru, “20 binden fazla gebe üzerinde yapılmış bir çalışma var. Bu gebeliklerin bir kısmı doğumla sonuçlanmış durumda, bir kısmının da gebeliği devam ediyor. Bu çalışmalarda gebelik esnasında aşı yapılmasının hem anneyi hem bebeği koruduğu ve önemli bir yan etkiye rastlanmadığı bildirilmiş. Küçük alerjik reaksiyonlar, aşı yerinde ağrı ve hafif ateş şeklinde oluşabilecek genel yan etkiler olabilir. Hastalığa yakalanma, ya da ölümcül bir yan etki anaflaksi, aşırı alerjiye bağlı bir yan etki gösterilmemiş. Sinovac ile ilgili doğrudan çalışma sonuçları bulunmuyor. Fakat Sinovac gibi inaktif virüs aşılarının gebelik esnasında yapılabileceğini ve önemli bir yan etki olmadığını biliyoruz. Bu nedenle Sinovac aşısının yapılabileceğini söylemek mümkün” diye konuştu.