Gündem Hastalık bir aileyi yıktı

Hastalık bir aileyi yıktı

04.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kalıtsal bir hastalık olan kistik fibrozis, önce 3.5 yaşındaki Melih’i, sonra da İlayda’yı 12 yaşında aldı. Fırat çifti 23 yaşındaki kızları Ceyda’yı da dün hastalığa kurban verdi...

Hastalık bir aileyi yıktı

Aydın’da doktor Mustafa Fırat ile laborant Semra Fırat çifti, üçüncü çocuklarını da kalıtsal bir hastalık olan ve iç organlara zarar veren kistik fibrosiz’den kaybetmenin acısını yaşadı.
Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde 16 yıl başhekim yardımclığı yaptıktan sonra aile hekimliği görevini yürüten Dr. Mustafa Fırat ve emekli laborant Semra Fırat, 27 yıl önce dünyaya gelen ilk çocukları Melih’le birlikte kistik fibrosiz hastalığı ile karşılaştı. Melih, 3.5 yaşında yaşamını yitirdi.
Çiftin 1989 yılında Ceyda, 1997 yılında da İlayda isminde iki kızları daha oldu. Ancak, aynı hastalık onlarda da görüldü. Çift, kızları İlayda’yı 12 yaşında kaybetti. Çiftin son çocukları mimarlık okuyan Ceyda da geçen hafta hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Ceyda, bir hafta süren yaşama mücadelesini dün sabah kaybetti.

Haberin Devamı

Kistik fibrozis nedir?

Kistik fibrozis, kalıtsal bir hastalıktır. Bir bebekte kistik fibrozisin ortaya çıkması için hem annenin hem babanın hasta yapı taşının (genin) bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu hastalık, doğumdan itibaren birden çok iç organı etkileyerek, işlevsel bozukluklara yol açmaktadır. Bebeğin kistik fibrozis hastası olduğu anlaşılırsa ailenin izniyle düşük yaptırılabilir.