Gündem Hayatı kolaylaştıran eğitim

Hayatı kolaylaştıran eğitim

09.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

BM Kadın Birimi ve Habitat Derneği’nin, Türk ve Suriyeli kadınların dijital okuryazarlığını artırmak amacıyla başlattığı çevrimiçi eğitimler tüm hızıyla sürdürüyor

Hayatı kolaylaştıran eğitim

,Kovid-19 salgınının sosyo-ekonomik sonuçlarından en çok kadınlar ve kız çocukları etkileniyor. Kadınların güçlenmesine destek olarak bu etkiyi azaltmayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Habitat Derneği ortaklığında, iki projede Türk ve Suriyeli kadınların krizlere karşı dayanıklılığını artırmak için kolları sıvadı. KOVID-19 salgınına ve gelecekte yaşanabilecek diğer krizlere karşı kadınların sosyal ve ekonomik dayanıklılığını arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitimler düzenleniyor. Avrupa Birliği ve Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen proje kapsamında, salgın için alınan tedbirler bitene dek 2 bin Suriyeli ve Türk kadın ve erkeğe çevrimiçi dijital okuryazarlık eğitimleri verilecek.

Haberin Devamı

Proje hakkında bilgi veren Habitat Derneği Proje Koordinatörü Birbey Kılınçcı, “Suriyeli ve Türk kadınların dijital okuryazarlığını arttırmak amacıyla farklı konularda eğitimler veriyoruz. Eğitimler, Kovid-19 salgınının neden olduğu zorluklarla baş etmede genç kadınları daha güçlü kılıyor. Örneğin, finansal okuryazarlık eğitimlerimiz kadınların bütçelerini planlamasına, internet bankacılığını, kredi ve banka kartlarını güvenli bir şekilde kullanmalarına yardımcı oluyor. Diğer eğitimler ise katılımcılara kullanıcı dostu web siteleri ve çevrimiçi mağaza oluşturmak için teknik beceriler kazandırıyor.” diye konuştu. Kılınçcı, bu sayede kadınların çok rağbet gören bilişim alanında istihdam edilebilirliklerini arttırdıklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Eğitimlere katılan ve Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli Esma Haj Albid, “Katıldığım çevrimiçi finansal okuryazarlık eğitimleri sayesinden banka işlemlerimi artık mobil olarak halledebiliyorum. Korona nedeniyle bankaya tek seferde sadece bir kişinin girmesine için verdikleri için çok uzun sıralar bekliyordum. Şimdi aldığım eğitim sayesinde her şeyi çevrimiçi yapabiliyorum. Omuzlarımdan büyük bir yük kalktı” diye konuştu.

Hayatı kolaylaştıran eğitim

Önyargıları yıkıyoruz

Proje kapsamında kadınlara Kovid-19 kriziyle başa çıkabilmeleri için psikososyal destek de sağlanıyor. Gaziantep’te yaşayan Suriyeli Esma Sendi, bir psikolog katılımıyla gerçekleşen ve Kovid-19’un psikososyal etkisinin tartışıldığı çevrimiçi toplantıya katıldığını anlatarak, “Türk ve Suriyeli akranlarımla bir arada Kovid-19’un üzerimizdeki etkisini tartışmak benim için çok faydalı oldu. Bu dönemin sadece benim için değil birçoğumuz için zor geçebildiğini anladım. Genç kadınlar olarak çoğumuzun bu sıkıntıları yaşadığını fark ettim” dedi. Suriyeli ve Türk kadınları bir araya getiren çevrimiçi eğitimler, aynı zamanda katılımcıların sosyal uyumunu da destekliyor. Kalıp yargıların konuşulduğu toplantılarda Suriyeli ve Türk genç kadınlar karşılaştıkları zorlukları ve bunları gidermeye yönelik çözümleri birlikte tartışıyor. Toplantı katılımcılarından Ayşenur Tekin, “önyargıların değiştiğine şahit olduğum için mutluyum” dedi.

 

Yazarlar