Gündem Her 5 kişiden 1’i KOAH hastası!

Her 5 kişiden 1’i KOAH hastası!

16.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

KOAH konusundaki toplumsal farkındalığı artırmak ve KOAH’a karşı mücadeleye dikkat çekmek amacıyla Konya, Eskişehir, Ordu, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere 6 farklı ilde düzenlenen “KOAH’ta Aklınızda Kalsın” etkinliği kapsamında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurdan Köktürk ile İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş konuşma yaptı.

Her 5 kişiden  1’i KOAH hastası

KOAH’ın düşünüldüğünden daha yaygın bir hastalık olduğunu, çok sık ölüm veya sakatlıkla sonuçlandığını belirten Prof. Dr. Nurdan Köktürk şunları söyledi: “KOAH’ın en önemli risk faktörü sigaradır ve sigarayı bırakarak KOAH riski önemli ölçüde azaltılabilir. Hastalık erken evrelerde fark edilirse daha kolay kontrol altına alınabilir.”

‘Erken tanı önemli’
KOAH’ın nedenleri arasında hava kirliliğinin de olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, “Dış etkenlerin de etkisiyle akciğerde iltihaba dönüşüyor. Hastalar tedavide her türlü faktörü değerlendirmeli” dedi. Prof. Dr. Köktürk şöyle devam etti: “Türkiye’de her 5 kişiden birinin KOAH olduğunu tahmin ediyoruz. Sanayi sektöründe çalışmak riski artırıyor. Nefes darlığı ve balgam gibi şikayetleri varsa mutlaka doktora gidip spirometri testi yaptırması gerekiyor.”