Gündem Her ülkenin eğitim gündemi farklı

Her ülkenin eğitim gündemi farklı

23.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Finlandiya üniversite giriş sınavlarını elektronik ortama taşıyor. Fransa’da gündem sosyal ağların okullarda zorbalığı artırması. Almanya ise üniversiteliye ders verdirerek para kazandıracak.

Her ülkenin eğitim gündemi farklı

Ozan Ömer Kadüker - Milli Eğitim Bakanlığı’nın Dünyanın Eğitim Bülteni’nde, ülkelerde eğitim alanındaki gelişmelerle ilgili ilginç bilgiler yer alıyor. Buna göre Finlandiya'da üniversiteler, giriş sınavlarının elektronik olması konusunda anlaştı. Mevcut sistem, adaylar ve üniversiteler için çok külfetli olduğu için sınav sayısının azaltılmasının istendiği ülkede, 2025 yılı itibarıyla birçok alanda, sektörel bölümlerle ortak dijital sınav denemeleri yapılması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Fransa’da ise gündem akıllı telefonlar ve özellikle sosyal ağların okullarda zorbalığı artırması. Neredeyse 10 öğrenciden 1’inin bu durumdan etkileneceği öngörülen ülkede milletvekilleri, okullardaki zorbalığın suç kategorisinde değerlendirilmesi için oy kullandı. Yasa tasarısı, okul zorbalığının önlenmesinin yanı sıra cezai bir bakış açısıyla değerlendirilmesini de amaçlıyor. Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer konuyla ilgili değerlendirmesinde “Çocuklarımızın hayatlarının paramparça olmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Yalnız hissediyorlar

İngiltere’de toplam 45 bin öğrenciyi kapsayan bir araştırma yapıldı. Buna göre 3 öğrenciden sadece 1’i endişeli olduğunda öğretmenine başvuruyor. Öğrencilerin yüzde 24’ünün kendilerini yalnız hissettiklerini ortaya koyan araştırmaya göre 7 yaşındaki öğrencilerin yüzde 43’ü son zamanlarda kendilerini stresli hissettiklerini söylerken 13 yaşın sonunda bu oran yüzde 69’a çıkıyor.

Haberin Devamı

Üniversiteliler ders verecek

Almanya, students@school (öğrenciler okulda) programını hayata geçiriyor. 10 milyon euro’dan fazla kaynak ayrılan programa katılan üniversite öğrencilerine ve yüksek lisans programında okuyan her bir yardımcı personele saat başı 15 euro kadar ödeme yapılacak. Öğretmen adaylarına yönelik olan projede, sosyal alanlarda veya psikoloji dallarından birinde okuyan öğrenciler de yer alabilecek.