Gündem Herkes özlemiş

Herkes özlemiş

02.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Kademeli normalleşme’ ile birlikte yeme-içme yerleri 49 gün sonra dün saat 07.00’de kapılarını açtı. Saat 21.00’e kadar hizmet verecek esnaf açıldıkları için mutlu. Yeni kurallara göre sabahın erken saatlerinde dükkânlarını açan esnaf, saat sınırlamasını eleştirdi. Esnaf müşterilerini, vatandaşlar da mekânları özlediğini söyledi.

Herkes özlemiş

Gökhan Kam - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Kabine Toplantısı’nın ardından Kovid-19’la mücadele kapsamında haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme takvimini açıkladı. Sokağa çıkma yasağı saatleri esnetilirken, yeni normalleşmeyle birlikte, yeme-içme yerleri, kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler tekrar hizmet vermeye başladı. Uzun süredir yakınları ve arkadaşlarıyla bir araya gelemeyenler, lokanta, kafe, çay bahçesi ve kahvehanelerde buluştu. Milliyet olarak normalleşmenin ilk gününde halkın nabzını tuttuk.

Haberin Devamı

Ya tekrar kapanırsa

İlk durağımız Üsküdar’dı. Çarşıda esnaf normalleşmeden dolayı mutluydu. Üniversite öğrencisi Sonay Ağır, üniversite hayatının en güzel günlerini evde geçirmek zorunda kaldığını belirterek, “Arkadaşlarla birbirimizi göremez olduk. Bir yerde oturup hasret gidereceğiz. Özledik birbirimizi” dedi. Bir arkette kasiyer olarak çalışan Selda Çayır da “Vaka sayıları hâlâ yüksek. Aşılamada da yeterli seviyede değiliz. Umarım yine vaka sayıları patlamaz” endişesini dile getirdi.

‘Fiyatları artırdık’

Üsküdar’da uzun bir aradan sonra müşterilerine kapılarını yeniden açan esnaf da işlerinin biraz olsun düzeleceği umudunu dile getirdi. Kafe işletmecisi Vedat Şahinbaş, “Açtık ama bu bir aylık süreçte ne olacağı belli değil. Tekrar kapanmasını istemiyoruz. Memnunuz ama şu an önümüzü göremiyoruz” sözleriyle durumu özetlerken, börekçi Birol Yılmaz ise, “Bir ay sonra ne olacağı belli değil. Karamsarız. Fiyatlarımızı biraz arttırdık, çünkü mecbur kaldık. Müşteri alabildiğimiz için işlerimizin biraz olsun düzelmesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Saat sınırlamasına tepki

Kadıköy’de ise esnaf 21.00’den sonra kapatma şartından dolayı tepkiliydi. Tatlı ve kahvaltı veren bir kafe işlemecisi Hüseyin Çakır, “Kadıköy’deki esnaf daha çok akşamları iş yapmaya başlıyor. O yüzden saat sınırlaması doğru bir uygulama değil. Cumartesi yasak yokken pazar günü neden var” diye sordu. Kafe işletmecisi Mehmet Akbaş da, “Bizim müşterimiz akşam üzeri gelmeye başlıyor. Şu an başka alternatifimiz yok. Kira, personel gibi giderlerimiz var. Mecburen katlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Kural tanımaz millet’

Kadıköy’de olduğu gibi Beşiktaş Çarşı’da da konuştuğumuz esnaf saat kısıtlamasından dert yanıyor. Kafe işletmecisi Muzaffer Yurdagül, “İnsanlar akşam 18-19 gibi işlerinden çıkıyor, sohbet muhabbet etmeye kafeye geliyor. Biz saat 15’den sonra iş yapmaya başlıyoruz. Ancak saat 21’de kapatmamız gerekiyor” diye sitem etti. Balık restoranı işletmecisi Salih Çakır da saat kısıtlamasını eleştirenler arasındaydı. Emekli öğretmen Mehmet Çoban ise (75) “Kural tanımadığımız için salgın eski haline tekrar gelir. Kafelerde herkes dip dibe oturuyor. Ben iki doz aşımı oldum. Evde bunalmıştık. Ya çocuğumla ya da hanımla kavga ediyordum. Hastalık hastası olmuştuk. Artık dışarı atarım kendimi” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

‘Çok iyi oldu’

Son olarak İstiklal Caddesi ve çevresinde vatandaşlarla ve tekrar hizmet vermeye başlayan esnafla konuştuk. Lokanta işletmecisi Lütfü Pekdemir, “Masalara tekrar müşterilerimizi alabiliyor olmak çok iyi oldu” diye karardan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, dizi-film seti çalışanı Zeki Başar da, “Normalleşiyoruz diye de gevşemememiz lazım” uyarısı yaptı. Kahvehaneler de açılan mekânlar arasındaydı. Kahvehanelerde günün ilk ışıklarıyla çaylar demlendi. Maske ve sosyal mesafe kurallarına uyan müşteriler, günler sonra çaylarını içtikleri için mutlu olduklarını belirtti. Ayrıca nikâhlar da sınırlı sayıda davetlinin katılımıyla kıyılmaya başlandı. Yiyecek-içecek ikramının yapılmadığı azami 100 davetli ile sınırlandırılan nikâhlarda gelin ve damadın yakınları birer koltuk araya oturdu.

Haberin Devamı

‘Gücümüz kalmamıştı’

Kademeli normalleşmenin ilk gününde Ankara’da, maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına göre dizayn edilerek, masada servis faaliyetlerine başlayan iş yerlerinde yoğunluk görüldü. Uzun süredir yakınları ve arkadaşlarıyla bir araya gelemeyenler, lokanta, kafe, çay bahçesi ve kahvehanelerde buluştu. Bir süredir sadece paket veya gel-al servisi hizmetinde bulunan  işletme sahipleri de vatandaşların yoğun ilgisinden oldukça memnun olduklarını belirtti.

Hanlar doldu taştı

Diyarbakır’da da normalleşmenin ilk gününde Sur ilçesinde bulunan ve kahvaltıcılarıyla ünlü tarihi Hasanpaşa Hanı doldu taştı. Gaziantep’te de uzun süre beyrana hasret kalan vatandaşlar ise sabah saatlerinde restoranlarda yoğunluk oluşturdu. İşletme sahipleri ise müşterilerini alevli beyran şovu ile karşıladı. Eskişehir’de 49 gündür kapalı olan lokantasını açan Harun Gök, tüm tedbirleri alarak hizmet vermeye başladıklarını belirtti. Gök “Hazırlıklarımızı önceki dönemlerde olduğu gibi maske, mesafe, temizlik kuralları öncelikli olacak şekilde tamamladık. Masa aralıkları ve masa üzerindeki ürünlerin hepsi kapalı olmak şartı ile tekrar hazırladık” dedi.

Haberin Devamı

‘İyi oldu’

Kırklareli’nde birçok esnaf sabahın erken saatinde işletmelerine gelerek hazırlıklarını yaptı. Kırklareli Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Zafer Sürer yaptığı açıklamada, “İşletmelerin açılması iyi oldu. Çünkü esnafın artık dayanacak gücü kalmamıştı” dedi. Edirne ve Tekirdağ’da da esnaflar işletmelerinin kapılarını açtı. Kocaeli, Karabük, Bolu, Bartın, Zonguldak ve Düzce’de kademeli normalleşme kapsamında yeme içme yerleri hizmet vermeye başladı. Bolu’da erken saatlerde lokantalara gelenler de güne, çorba içerek başladı. Trabzon, Gümüşhane, Ordu ve Bayburt’ta da bazı iş yerlerinin masalara sosyal mesafe kuralı için uyarıcı yazılar koydu.  - HABER MERKEZİ

Herkes özlemiş

Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Tunceli’de ise lokanta, restoran ve kafe sahipleri, uzun bir aranın ardından açıldıkları için mutluydu.

Nikâh tarihi için kuyruk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kademeli normalleşme ile birlikte nikâh tarihi almak ya da daha önceden aldıkları tarihleri değiştirmek isteyenler dün sabah erken saatlerden itibaren evlendirme daireleri önünde kuyruk oluşturdu. Avcılar Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Dairesi’nde nikâh memuru Şefi Destegül Koçak, yoğunluğu bekledikleri için mesaiye 1.5 saat erken başladıklarını söyleyerek, 1 saatte 30 başvuru aldıklarını kaydetti. Sıra bekleyen çiftler ise uzun süredir normalleşmeyi beklediklerini ve umutla nikâh tarihi almaya çalıştıklarını söyledi.