Gündem Heykeller arasında ‘Saraydan Kız Kaçırma’

Heykeller arasında ‘Saraydan Kız Kaçırma’

30.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Geçen hafta başlayan İstanbul Opera Festivali dün ve önceki gece şehrin tarihi mekânlarından biri olan Arkeoloji Müzeleri’ne taşındı. Mozart’ın en önemli eserlerinden ‘Saraydan Kız Kaçırma’ müzenin bahçesinde sahnelendi.

Heykeller arasında ‘Saraydan Kız Kaçırma’

Mozart’ın 200 yılı aşkın bir süredir, dünyanın en önemli salonlarında sahnelenen ‘Saraydan Kız Kaçırma’ opereti, bu kez açık havada İstanbullularla buluştu. Dün ve önceki gece Arkeoloji Müzeleri’nin bahçesinde sahnelenen ‘Saraydan Kız Kaçırma’ aynı zamanda bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde yer alan klasikleşmiş eserlerinden biri haline geldi. Şef Zdravko Lazarov yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Yekta Kara’nın rejisiyle Mozart’ın bu ünlü eserini sahnelerken koro şefliğini de Paola Villa üstlendi.

Haberin Devamı

İlk kez 16 Temmuz 1782’de Viyana’da sahnelenen ‘Saraydan Kız Kaçırma’, dönemin imparatoru II. Josef’in Almanca opera hareketi çerçevesinde bestelenen en önemli eser olarak kabul ediliyor. Mozart’ın 26 yaşındayken bestelediği ‘Saraydan Kız Kaçırma’, insan sevgisi ve bağışlayıcılık motiflerinin işlendiği bir eser.

Opereti Arkeoloji Müzeleri bahçesinin büyülü atmosferinde dev kadrosuyla sahneleyen İstanbul Devlet Opera ve Balesi, etkinlik alanının tamamını dolduran sanatseverler tarafından uzun alkış aldı. Başrollerinde Erdem Erdoğan, Tuncay Kurtoğlu, Ayşe Sinem Ekşioğlu, Zerrin Karslı, Emrah Sözer ve Kamil Kaplan’ın yer aldığı Mozart’ın başyapıtı ‘Saraydan Kız Kaçırma’nın kostüm tasarımıysa Şanda Zıpçı’ya ait.

Haberin Devamı

Heykeller arasında ‘Saraydan Kız Kaçırma’

Sırada La Traviata var

İstanbul Opera Festivali’nde iki günlük ‘Saraydan Kız Kaçırma’ temsilinin ardından bu sefer dünyaca ünlü bir diğer eser olan ‘La Traviata’ sahnelenecek. İtalyan besteci Guiseppe Verdi’nin Fransız yazar Alexandre Dumas’nın ‘Kamelyalı Kadın’ romanından esinlenerek 1853’te bestelediği ‘La Traviata’, Zorlu PSM’de 3 ve 4 Temmuz tarihleri arasında sahnelenecek. ‘La Traviata’, dünyaca ünlü Macerata Opera Festival’in prodüksiyonuyla sanatseverlerin karşısında olacak.

Heykeller arasında ‘Saraydan Kız Kaçırma’