Gündem ‘Hissettiklerimi paylaşmayı seviyorum’

‘Hissettiklerimi paylaşmayı seviyorum’

02.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Hissettiklerimi paylaşmayı seviyorum’

Eleştirmenler tarafından dünyanın önemli keman virtüözlerinden biri olarak anılan Ara Malikian, bu yıl ikincisi düzenlenen Zorlu PSM Caz Festivali kapsamında bugün İstanbul’da sahne alacak. Lübnan doğumlu Malikian ile müziği, projeleri ve İstanbul konseri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

- Lübnan doğumlu bir müzisyen olarak Akdeniz, Anadolu ve hatta klezmer ezgilerini harmanlıyorsunuz. Sanatınızı ve motivasyonunuzu en çok beslendiğiniz kaynaklar nedir?

Kariyerimin en başından itibaren birçok ülkeye seyahat etme fırsatım oldu. Farklı müzik ve türleri keşfedebildim. Bu da benim yaptığım iş açısından en önemli kırılma noktası oldu. Lübnan doğumlu biri olarak müziğimde buranın, Akdeniz’in ve tüm bunların yanı sıra klasik müziğin etkisi var. Sonrasında da dünya gezince birbirinden farklı kültürleri yerinde görme imkânım oldu. Güney Amerika gibi mesela…

- Müzikal kariyerinize baktığımızda geçmişte Bach ve Paganini bestelerinden oluşan albümleri görüyoruz. Bu çalışmalar dinleyiciler tarafından büyük ilgiyle karşılaştı. Devamı gelecek mi?

Haberin Devamı

Kesinlikle. Ancak şu sıralar kendi bestelerimi çalmaktan da çok zevk alıyorum. Konserlerim için de özel besteler yapıyorum. Yeni albümümde bu minvalde olacak. Fakat elbette gelecekte, günün birinde Bach, Mozart ya da Paganini gibi bestecileri de yeniden yorumlamak isterim.

- Eleştirmenlerden de pekçok övgü aldınız.Provalar dışında kemanınızla baş başa kaldığında neler çalmaktan hoşlanıyorsunuz?

Aslında genellikle çalışıyorum. Yani vaktimin büyük bir bölümünü konser ve kayıt hazırlıklarıyla geçiriyorum. Ama benim için tek başımayken evde ya da bir kalabalığın karşısında sahnede olmamın bir önemi yok. Her ikisinde de benim için önemli olan o duyguyu hissetmek. Müzikte hissettiğimi karşımdakilerle paylaşmaya çalışıyorum.

- İstanbul’da 2016’da konser vermiştiniz. Bu sefer vereceğiniz konserde izleyiciyi neler bekliyor?

Kendi bestelerimden ve klasik eserlerden oluşan bir repertuarla İstanbullu izleyicilerin karşısına çıkacağım. İçlerinde Bach, Mozart ve Paganini olacak. Bunun dışında daha çok çağdaş döneme ait eserlere de yer vereceğim. Örneğin Jimmy Hendrix, David Bowie, Radiohead ve Led Zeppelin. Dolayısıyla farklı kültür ve türlerin buluşması olacak.