Gündem İçişleri mülteci sayısını ‘sır’ saydı

İçişleri mülteci sayısını ‘sır’ saydı

15.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü’nden Görendağ’ın Türkiye’deki mültecilere dair istediği istatistikî verileri ‘devlet sırrı’ saydı. Görendağ’a istediği bilgi verilmedi.

İçişleri mülteci sayısını ‘sır’ saydı

İçişleri Bakanlığı, Türkiye’ye gelen yabancılardan mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma, geçici koruma ve başvuru sahibi konumunda olanlara ilişkin istatistiki verilen paylaşılması talebini, “gizlilik ve devlet sırrı” gerekçesiyle geri çevirdi. Uluslararası Af Örgütü’nden Volkan Görendağ, 5 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığı Göç İdare Genel Müdürlüğü’ne bilgi edinme başvurusu yaparak, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda tanımlanmış “Mülteci, Şartlı Mülteci, İkincil Koruma, Geçici Koruma ve Başvuru sahibi” statülerini alan yabancılara dair istatistiki verileri talep etti.

BM düzenli yayınlıyor
Bakanlık, 26 Ağustos’ta sadece Türkiye’ye yapılan Uluslararası Koruma Müracaat sayılarını gönderdi. Görendağ, bunun üzerine talebini yineledi. 8 Eylül’de gelen yanıtta ise Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 94. maddesini gerekçe göstererek talebin karşılanamayacağı bildirildi. Söz konusu 94. madde, “Gizlilik ilkesi ve kişisel dosyaya erişim” esaslarını düzenliyor. Bakanlığın bu gerekçesine itiraz eden Görendağ, Başbakanlık Bilgi Edinme Kurulu’na başvurdu. Başvuruda, “Bilgi edinme başvurusunda gizlilik ilkesini, yabancıların kişisel bilgilerini ve kişisel dosyalarından herhangi bir belgenin gönderilmesini içermemektedir. Başvuruda istenen kişi sayısı ve uyruklarına göre dağılımı bilgileri tüm yabancıların genel istatistik verileri kapsamında talep edilmiştir” denildi. Dilekçede, şu ifadeler kullanıldı:

“Söz konusu istatistiki veriler tüm devletler ve devletlerarası organizasyonlar (BM AB vb.) tarafından düzenli olarak yayınlanmakta ve bu istatistiki bilgiler “kişisel veri” olarak tanımlanmamaktadır. Başvuruda talep edilen bilgilerin tümü yasa ile tanımlanmış statüleri almış yabancılara ilişkin verilerdir. Bir ülkede bulunan mültecilerin sayısı, yaş ve cinsiyet dağılımları devlet sırrı olarak nitelendirilemez.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulmadan (Nisan 2013) önce yetkili kurum olan Emniyet Genel Müdürlüğü defalarca bilgi edinme yasası çerçevesinde bu istatistiki bilgileri başvuruculara gönderilmiştir. Nisan 2013 tarihinden önce devlet sırrı olmayan istatistiki verilerin bu tarihten sonra devlet sırrı olarak nitelendirilmesi şaşırtıcıdır.”