Gündem İfade verene tutuklama yok

İfade verene tutuklama yok

10.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, “Sürgündeki Kürt Parlamentosu” ile “Kürdistan Ulusal Kongresi”nin oluşumunda yer alan 31 sanığın “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan yargılandığı davada, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal ve Ali Haydar Cilasun’un da arasında bulunduğu ifade vermeyen 21 sanığa 4 ay içinde Türkiye’ye gelerek ifade vermeleri durumunda tutuklanmayacakları güvencesi verdi.

İfade verene tutuklama yok


Mahkeme, bir önceki duruşmada davanın sanıkları hakkında 3 ay süre ile tutuklanmama güvencesi vermişti. Bu güvence üzerine sanıklardan Mahmut Kılınç ve Necdet Buldan, önceki gece uzun süredir bulundukları Almanya’dan Ankara Esenboğa Havalimanı’na geldi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Kılınç ve Buldan, dün de mahkemeye getirildi.

Boşaltılmış köyüm var
Hâkimler, kimlik kontrolü sırasında Buldan’a mal varlığı olup olmadığını sordu. Buldan, “Sınırda boşaltılmış bir köyüm var” karşılığını verdi. Hakimlerin köyün değerine ilişkin sorusu üzerine Buldan, “Köy boşaltmış olduğu için değerini bilmiyorum“ yanıtını verdi. Buldan, ifadesinde, Türkiye’yi bölmek gibi bir amaçları olmadıklarını belirterek, “Kürt sorununun çözümü konusunda bizim bir dönem yaptıklarımız bugün Türkiye’nin en üst makamları ve kurumları tarafından yapılmaktadır” dedi. Kılınç ise savunmasında, Sürgündeki Kürt Parlamentosu’nun Kürt halkının meşru haklarının savunmasına yönelik akademik çalışmalar yapmak amacıyla kurulduğunu söyledi. Kılınç, Türkiye’de sadece Kürtlere değil, bu coğrafyada yaşayan tüm toplumlara aynı kültürel asimilasyon ve baskılar yapıldığını belirterek, “Bu sorunlar giderilmediği takdirde ülkenin refaha kavuşacağını da düşünmüyorum” diye konuştu.

4 aylık ek güvence
Mahkeme heyeti, ifade veren iki sanık hakkındaki yakalama kararlarının ve mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasına karar verirken, aralarında Zübeyir Aydar, Remzi Kartal gibi sanıkların da bulunduğu 21 sanığa isbe CMK’nın “Sanığa verilecek güvence belgesi” başlıklı 246. maddesi uyarınca 4 ay içinde Türkiye’ye dönüp ifade vermeleri halinde bu dava kapsamında tutuklanamayacaklarına ilişkin güvence verdi ve duruşmayı erteledi.
Mahkemenin daha önce verdiği güvence kapsamında aralarında Yaşar Kaya’nın da bulunduğu sanıklar Türkiye’ye gelip ifade verdikten sonra serbest kalmıştı.