Gündem İhracat başladı geri dönüş arttı

İhracat başladı geri dönüş arttı

22.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TSK’nın Suriye’nin kuzeyinde kontrol altına aldığı bölgelerde artık kalkınma ve yatırım dönemi başladı. İstihdamın artması ve üretime geçilmesi ile gönüllü dönüş artıyor.

İhracat başladı geri dönüş arttı

Namık Durukan -  İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Çobanbey ve Azez’de Türkiye’nin bölgeye yönelik hizmetlerini ve ekonomik faaliyetleri gazetecilere anlattı.

Haberin Devamı

Geri dönüşlerin sağlanması için bölgede organize sanayi bölgeleri teşvik edildi. Birçok işadamı bölgeye geri dönerek Türkiye’nin yardımları ile üretime geçti. İşadamlarının sayısına paralel olarak işçilerin de dönüşünde gözle görülür artış kaydedildi. Üretim alanında kısa sürede başarı kaydeden işadamları hedef büyüttü. Çobanbey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüseyin İsa, başarılarının Türkiye’nin desteği ile arttığını belirterek, birçok ülkeye ihracata başladıklarını anlattı.

İstihdam hedefi

Bölgeye beklentilerinin üzerinde dönüş olduğuna vurgu yapan İsa, şöyle devam etti:

“Şu anda birçok alanda üretime başlamış bulunmaktayız. Mobilya, tekstil, ayakkabı, tarım ürünleri, çuval, demir döküm fabrikalarında üretim devam ediyor. Türkiye üzerinden fuarlara katılıp pazarlara açılıyoruz. 20 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2021 yılında ihracat yapılan ürünlerde ilk 5’e girdik. Suriye’de yaşayan 362, geçici koruma kimliği ile faaliyet gösteren 763 yatırımcımız var. Bu şu demektir: 763 tane iş sahibi, işadamı dönüş yapıyor ve onlarla birlikte işçileri de dönüş yapıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de yaşayan geçici koruma kapsamında 763 yatırımcımız da dönüş yapmaya hazırlanıyor. Organize sanayi bölgesindeki imalathanelerin hepsi de şu anda satılmış durumda. Hedefimiz Çobanbey’de 20 bin kişiye direk istihdam sağlamaktır. Ayrıca 50 bin kişinin istihdamını hedefliyoruz. Fırat Kalkanı operasyonundan önce Çobanbey’in nüfusu 8 bindi şimdi nüfusumuz 70 binin üzerinde.”

‘İşçilerimle geldim’

İmad Süleyman adlı işadamı ise Türkiye’de sanayi alanında Suriyeli işadamlarının binden fazla iş kolunda faaliyet sürdürdüğünü, bir o kadar da proje çalışmalarının bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin girişimi ile Suriye’de yatırım çalışmaları başlatılınca teşvik amaçlı Çobanbey’de fabrika kurduğunu anlatan Süleyman, “Ülkemizi kalkındırmak istiyoruz. Tekrar canlandırmak ve ekonomik kalkınmayı sağlamak istiyoruz. Şu an yüz aileye iş imkanı sağlıyoruz. Türkiye’de ilk Gaziantep’e yerleştik. Oradan da Çobanbey’e döndük. Ailemin yanı sıra Türkiye’de çalışan 30 çalışanımı da Çobanbey’e getirdim” diye konuştu. İlk öğretimin yanı sıra üniversitelerde yeni fakültelerin açılması gençlerin okuma oranlarında büyük artış kaydedilmesini sağlamış. 

Haberin Devamı

İhracat başladı geri dönüş arttı

‘Bir milyon kişi dönecek’

Toplu konut projelerine ilişkin bilgi veren AFAD Başkanı Yunus Sezer ise, konutlaşma oranında giderek artış kaydedildiğini söyledi. Sezer, “Güvenliği sağlanan bölgede 24 bin briket ve çok katlı konut projesi ise sürüyor. Bunlardan 12 bin tanesi tamamlanmış durumda. 6 bin tanesi ise projelendirilmiş ve yapımına başlanması bekleniyor. Briket evleri ise tamamladık. Buralara Azez çevresinde çadırda yaşayan önceliği yetim ve dullar olan ihtiyaç sahipleri yerleştirildi” dedi. Çataklı ise, 240 bin konutun, bir milyon güvenli dönüş için hazırlanacağını söyledi. Çataklı bunun 13 yeni şehir anlamına geldiğini belirterek, “Bir milyon nüfusu başka türlü zaten barındıramazsınız. Buradaki sanayi siteleri de onlarla entegre olacak” ifadesini kullandı.