Gündem İki deniz bir şehir: Su altından İstanbul

İki deniz bir şehir: Su altından İstanbul

12.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İBB için hazırlanan belgeselde iki kıtayı ayıran 33 noktada 120 dalış yapıldı. Su altı görüntüleme uzmanları bu dalışlarda tam 130 canlı türünü görüntüledi. 52 günde çekilen 13 saatlik görüntülerden oluşturulan belgesel bugün tanıtılacak

İki deniz bir şehir: Su altından İstanbul

İki kıtayı ayıran su kanalı Boğaziçi ve Prens Adaları’yla bir deniz şehri olan İstanbul’un derinliklerinde yaşayan canlılar ilk kez görüntülendi. Selimpaşa’dan Rumeli Feneri’ne, Beykoz’dan Büyükada’ya kadar 33 noktada 120 dalış yapan su altı görüntüleme uzmanları 130 canlı türünü görüntüledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı belgesel, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bugün tanıtılacak.

Haberin Devamı

Mavi Görüntüleme ve Su Altı Hizmetleri tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Turizm Müdürlüğü adına gerçekleştirilen proje için uçtan uca İstanbul’u çevreleyen 33 noktada dalış yapıldı. Marmara Su Altı Merkezi’nin teknesiyle dalış noktalarına giden uzman su altı görüntüleme ekibini Recep Şen liderliğinde, Özgür Gedikoğlu, Cem Dalyan, Serhan Yürük, Meltem Taşdelen, Berhan Taşdelen, İsmail Odabaşı ve Cenk Ceylanoğlu oluşturdu.

Görsel şölen

Görüntülenen 130 canlı türü arasında deniztavşanlarının birçok alt türünün yer alması dikkat çekti. 30 metre derinliklerde Akdeniz’e özgü sert ve yumuşak mercanlar ile hani balıkları dalgıçların kameralarına yakalanırken, daha sığ sularda denizşakayıkları, çırçır, iskorpit, gelincik, vatoz, dil balığı, horozbina ve kaya balığı türleri görsel bir şölen sundular.
Belgesel çekimleri sırasında su altı turizmine yeni dalış noktaları belirlediklerini söyleyen Recep Şen, “Megakent İstanbul’un derinlerinde halen muhteşem bir canlı yaşamı kanıtlamayı hedefledik. Kirleterek hızla yok ettiğimiz Boğaziçi ve Marmara halen 100’den fazla canlının yaşam alanı. Yani denizlerimizi korursak bu canlıları da korumuş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Deniz yaşamı belgeselle kayıt altına alındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Turizm Müdürlüğü’nün yaptırdığı proje ile İstanbul’u çevreleyen denizlerin sahip olduğu canlı türlerinin farkındalığı ve korunması hedefleniyor. 52 günde yapılan 120 dalışta elde edilen 13 saatlik 4K görüntüler ile İstanbul’un su altı yaşamının anlatıldığı belgesel çekildi. Bin 500 tane yüksek kalitedeki fotoğraftan seçilen 54 tanesi ile bir sergi hazırlandı.