Gündem İklim değişikliğine uzaydan gözetleme

İklim değişikliğine uzaydan gözetleme

12.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuraklık, sera gazı emisyonu ve karbon seviyeleri başta olmak üzere iklim değişikliğinin artık uzaydan uydu ile gözetleme ve takibi yapılacak.

İklim değişikliğine uzaydan gözetleme

ÖNDER YILMAZ Ankara - İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Serengil, “Copernicus Programı içerisinde Sentinel7 uydusu 2025’te atmosfere geçecek ve ülkelerin karbon envanterleri uzaktan algılamayla izlenmeye başlanacak” dedi. “Aslında kuraklıktan ziyade biz mevcut kaynakların kullanımında sorun yaşıyoruz” diyen Serengil “İnsanların ekonomik geliri arttıkça su kullanımı artıyor” ifadesini kullandı. “Alo çevre, kirletiyorlar” hattı kurulmasını öneren Serengil, Avrupa’nın Ortaçağ’daki gibi dünya kaynaklarını keşfetmek için AB fonlarını kullandığını savundu.

Haberin Devamı

Serengil, TBMM İklim Araştırma Komisyonu’nda Türkiye’nin yıllık 500 milyon ton civarında bir emisyonu bulunduğunu, 84 milyon tonunu ormancılıkla atmosferden geri aldığını belirtti. “Yakala ve depola” uygulamasıyla emisyon azaltımına gidilmesi halinde ton başına 200 dolar masraf yapmak durumunda kalınacağını dile getiren Serengil, dolasıyısıyla ormanlar ve arazi kullanımının karbon tutma yutakları anlamında en ucuz ve etkili yöntem olduğunu kaydetti.

Serengil, iklim değişikliğinin artık uzaydan gözleneceğini belirterek, aşırı hava olayları, orman yangınları, kuraklık ve sel gibi iklim değişikliklerini önceden haber verip, detaylı verileri sağlayacak uzaydan gözetleme uydusu Sentinel7’nin 2025’te atmosfere geçeceğini bildirdi.  

Haberin Devamı

Şikâyet hattı önerisi

Serengil, vatandaşın fabrikanın suyu kirlettiğini tespit ettiğini ancak bunu iletecek bir merci bulamadığını belirterek, “Çevre konusunda böyle bir ihbar hattı veya vatandaşın ulaşabileceği bir hat olursa sorunlarda ciddi azalma olur” dedi. Serengil iklim değişikliğine ilişken her türlü verinin değerlenip raporlandırıldığı bir, “iklim değerlendirme merkezi” kurulması gerektiğini söyledi.