Gündem İlk cümle sevinci

İlk cümle sevinci

27.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beylikdüzü Belediyesi’nin hayata geçirdiği kursta eğitim hakkı elinden alınan 45 kadın okuma yazmayı öğrendi. Adlarını ve soyadlarını bir kâğıda yazamadığı için ağladıklarını dahi söyleyen kadınlar şimdi, yarım kalan hayallerini tamamlamanın sevincini yaşıyor....

İlk cümle sevinci

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Kimi ‘Kız çocuğu zaten evlenecek’ diye okutulmamış, kimi maddi imkansızlık nedeniyle.. Yıllar sonra içlerinden geçeni ilk kez kağıda dökebildirler.. Beylikdüzü Belediyesi’nin hayata geçirdiği okuma yazma kurslarında, içlerinde ukte kalan eğitimlerine ilk adımı atan kadınlar, eğitimden mahrum bırakılmanın, hayatlarında yaşattığı dramları Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

‘Bir yanım eksikti’

Kursun öğrencilerinden 5 çocuk annesi 53 yaşındaki Aliye Özdemir, okuma yazma öğrenmenin hayatını nasıl değiştirdiğini  şöyle anlatıyor: “Kendimi çocuklarıma adadım. Eşim her zaman bir tarafımı eksik bıraktı. Özgüven vermedi. Hiç serbest bırakmadı. Okuma yazmayı öğrendikten sonra insanın kendine olan özgüveni geliyor. İnanır mısınız insanlarla konuşmuyordum, şimdi her şey değişti. Kızlarıma hep okuyun diyorum.”

‘Ağladığım günler oldu’

Üç çocuk annesi 38 yaşındaki Rabia Ayata da, şunları anlattı: “Kızım otizm hastası. Kızım için sürekli hastaneye gidiyordum. Benden formu doldurmamı istiyorlardı. Yapamıyordum. Ağladığım günler çok oldu. Şimdi her şey daha güzel. Gerçekten okumak ve yazmak çok güzelmiş. Projeye destek olan herkesten Allah razı olsun. Okumanın yaşı yok. Öğrenmenin yaşı yok.”

Haberin Devamı

‘Babam okutmadı’

Babasının, ‘Kız çocuğu okusa ne olacak okumasa ne olacak. Zaten evlenecek’ bakış açısı yüzünden okuyamadığını söyleyen 32 yaşındaki Derya Özay da, “Oğlumu dişçiye götürdüm. Benden bir form doldurmamı istediler. Kalemi elime aldım, doldurdum. O kadar mutlu olmuştum ki. Şimdi rahat rahat her yere gidebiliyorum. Kendi kızımı da gücümün yettiği yere kadar okutacağım” dedi.

‘Artık yalnız değilim’

Kardeşlerinin en büyüğü olması ve onlara baktığı için okula gidemediğini söyleyen 39 yaşındaki Pınar Balcı da, “Çocuklarımın toplantısına, hastaneye gittiğimde çok büyük sıkıntı yaşıyordum. Çekinerek insanlardan rica ediyordum. Şimdi hepsini yendim. Yalnız değilim artık. Her gün çocuklarıma ödevlerinizi yapın diyorum. Şimdi onlar bana, ‘Anne ödevini yaptın mı’ diyorlar” diye konuştu.

İlk cümle sevinci

Yıllarca gönüllü öğretmenlik yapan Zehra Çalık, Beylikdüzü’nde kadınlara yönelik okuma yazma kursu açılmasıda öncü oldu.

Gönüllü öğretmenlik ilham verdi

Kursun açılmasına Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın eşi Zehra Çalık, ön ayak olmuş. Kursta bugüne kadar 45 kadın okulla tanışmış. Geçmişte kurslarda gönüllü öğretmenlik yapan Zehra Çalık, eşinin başkanı seçilmesiyle daha çok kadına ulaşabilmek için böyle bir projeyi hayata geçirdiğini söyledi. Uzun yıllardır bankacılık sektöründe çalıştığını belirten Çalık, “Eşimin belediye başkanlığı süreci başlayınca neden daha fazla kadına dokunmayayım dedim. Ve süreç başladı. Benim asıl hedefim daha çok insana ve kadına dokunabilmek. Bunu başarabilirsek bizim için en büyük mutluluk bu” dedi.

Haberin Devamı

İlk cümle sevinci