Gündem İntihar yeleğiyle uyuyormuş!

İntihar yeleğiyle uyuyormuş!

20.05.2016 - 14:42 | Son Güncellenme:

Gaziantep'te, dün gece polisin düzenlediği hücre evi operasyonunda IŞİD'in sözde Türkiye emiri Yunus Durmaz üzerindeki intihar yeleğini patlatıp parçalanarak öldü. Dün gece dehşetin yaşandığı operasyonun yapıldığı bölgedeki tahribat günün aydınlanmasıyla ortaya çıktı. Operasyonda kardeşi Hacı Ali Durmaz ile kendi eşi ve 2 çocuğu yara almazken, 'canlı bomba' olarak yaşamına son veren Yunus Durmaz'ın, irtibatlı olduğu kişilerin son günlerde yakalanması ve sıranın kendisine geldiği korkusuyla gece bile intihar yeleği ile uyuduğu ortaya çıktı.

İntihar yeleğiyle uyuyormuş

Kamuoyu, dün gece kendisini patlatan Yunus Durmaz ile sağ ele geçirilen kardeşi Hacı Ali Durmaz'ın adını Diyarbakır'da HDP mitingine, Suruç'ta, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin basın açıklamasına ve Ankara Gar Meydanı'ndaki mitinge düzenlenen bombalı saldırıların planlayıcısı olarak öğrendi. Gerçekleşen diğer IŞİD eylemlerinde de adı geçen ve 'canlı bomba' eylemi yapabilecekleri belirlenerek aranan Durmaz kardeşler, İçişleri Bakanlığı'nın 'aranan teröristler' listesinde de yer aldı. Kırmızı listede yer alan Yunus Durmaz'ın başına 4 milyon lira, mavi listedeki Hacı Ali Durmaz'ın başına ise 1.5 milyon lira para ödülü konularak aranmaya başladı.

Haberin Devamı

Son olarak Taksim Meydanı'nda, Gaziantepli 'canlı bomba' Mehmet Öztürk'ün kendisini patlattığı intihar saldırısında Durmaz kardeşlerin Fenerbahçe- Galatasaray maçında da eylem yapacakları öne sürülünce, derbi maçı ertelenmişti.

İstihbarat adım adım izledi

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nün Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara Gar Meydanı'ndaki saldırının ardından Durmaz kardeşlere ulaşmak için yoğun çalışma başlattı. Onlarca adrese operasyonlar düzenlendi ancak Yunus ve Hacı Ali Durmaz kardeşlere ulaşılamadı.

Bir türlü yakalanamadığı ve izlerine ulaşılamadığı için Durmaz kardeşlerin sınırı geçerek Suriye'de IŞİD denetimindeki Rakka, Carablus veya Bab bölgesine gitmiş olabileceği de düşünüldü. Ancak, istihbarat birimlerinin yurt içi ve Suriye'deki yerel kaynaklardan, Yunus Durmaz'ın sınırı geçemediği ve Gaziantep'te olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Kilit isim operasyonda kendini patlattı

Polis ekipleri geçen yıl Kasım ayında Ankara Gar Meydanı'ndaki saldırıyı yapan 'canlı bomba' iki teröristi başkente götüren ve örgütün Gaziantep'teki kilit ismi olarak tanımlanan Halil İbrahim Durgun'un izine ulaştı. Durgun'u yakalayarak aynı zamanda Durmaz kardeşlere ulaşmayı hedefleyen polis, geçen yıl 14 Kasım gecesi Beylerbeyi Mahallesi'ndeki apartmana operasyon düzenledi. Ancak, önce polisle çatışan Halil İbrahim Durgun, daha sonra üzerindeki intihar yeleğini patlattı. Bazı polislerin yaralandığı operasyonda Durgun'un parçalanarak ölmesiyle Durmaz kardeşlere ulaşılamadı.

1 Mayıs saldırısı ile kentte olduğu anlaşıldı

IŞİD geçen 1 Mayıs günü Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenledi. 3 polisin şehit olduğu terör saldırısını gerçekleştiren IŞİD militanı İsmail Güneş parçalanarak öldü. Bu saldırıyla ilgili operasyon düzenleyen polisin gözaltına aldığı 52 şüpheliden 32'si tutuklandı.

Polisin sorguladığı şüphelilerin, Yunus ve Hacı Ali Durmaz kardeşler ile irtibatlı olduğu ortaya çıktı. Polis, şüphelilerin ifadeleri ve ulaştığı istihbarat bilgileri ile Durmaz kardeşlerin Gaziantep'te olduğunu saptadı.

Haberin Devamı

Polisin yaptığı yoğun çalışma sırasında kentte sıkışan ve hareket alanı bulamayan Yunus ve Hacı Ali Durmaz kardeşlerin 19 Mayıs törenlerine saldırı hazırlığı içerisinde olduğu bilgisine ulaşıldı.

Polisin elde ettiği 19 Mayıs kutlamalarında Durmaz kardeşler ve örgüt üyelerinin 'canlı bomba' veya bomba yüklü araçla infiale yol açacak eylem yapmayı hedeflediği istihbaratı İçişleri Bakanlığı ile paylaşıldı. Bakanlık da bu bilgi sonrası Durmaz kardeşlerin de aralarında olduğu IŞİD'in 20 militanının fotoğrafının bulunduğu listeyi 81 ildeki güvenlik birimlerine göndererek teyakkuz durumunda olunmasını istedi.

Gaziantep'te peş peşe operasyon

Polis ekipleri Durmaz kardeşler ile irtibatlı olduğunu belirleyerek izine ulaştığı kişilerin onlarca adresine salı gününden itibaren birbiri ardına operasyon düzenledi. Yapılan baskınlarda, gözaltına alınan şüphelilerin sorgulaması doğrultusunda ulaşılan yeni isimler de operasyonlarla yakalandı.

Dün sabah yapılan operasyonlarla son 3 günde gözaltına alınanların sayısı 60'ı aştı. Bu kişilerin sorgulamasında da kentte olan Durmaz kardeşlerin adresine ulaşıldı.

Haberin Devamı

'Kanlı eylem önlendi'

Sorgulananlardan bir şüpheli, dün akşam saatlerinde Yunus ve Hacı Ali Durmaz kardeşlerin yakalanma endişesi yaşadığını ve 19 Mayıs için eylem yapmayı planladıklarını söyledi. Polis, bunun üzerine dün akşam Gaziantepspor- Antalyaspor maçının oynandığı Kamil Ocak Stadyumu ile Valilik, Emniyet Müdürlüğü ve diğer resmi kurumların bulunduğu bölgeleri demir bariyerler ve TOMA'lar ile trafiğe kapattı.

İntihar yeleğiyle uyuyormuş

Durmaz kardeşlerin evine operasyon

Bu arada bulundukları adresi saptanan Yunus ve Hacı Ali Durmaz kardeşlerin yakalanması için polis, yıldırım operasyon yapmaya karar verdi.

Polis, Durmaz kardeşlerin Çağlayan Mahallesi Berber Mustafa Sokak'taki 3 katlı evin ikinci katında oturduğunu belirledi, çevredeki evlerin çatılarına özel harekatçılar çıkarak önlem aldı.

Saatler 19.55'i gösterirken, evin çatısına çıkan Yunus Durmaz polisleri fark etti. Polisler de Yunus Durmaz'a 'yere yat, teslim ol' uyarısında bulundu. Bu sırada Yunus Durmaz, üzerindeki intihar yeleğinin fünyesini çekerek patlayıcıyı infilak ettirdi. IŞİD'in sözde Türkiye emiri olan 'Muhammed Ali' ve 'Sarı Yunus' kod adlarını kullanan Yunus Durmaz parçalanarak öldü.

Haberin Devamı

Bu sırada polis, evde bulunan ikinci isim olan Hacı Ali Durmaz'ın kaçmaya çalıştığı belirlendi. Özel Harekat polisleri evi ateş altına aldı. Bu sırada evden ikinci bir patlama sesi ve silah sesi duyulmadı.

Kapı patlatılarak içeri girildi

Etrafta yoğun önlem alan polis, sokakta ve çevrede bulunanları dikkatli olmaları ve güvenli bölgelere gitmeleri konusunda uyardı. Alınan önlemlerin ardından polisler, tuzaklanmış bomba olma ihtimalini göz önünde tutarak Durmaz kardeşlerin yaşadığı evin kapısını patlayıcı ile patlattı. İçeri giren polis, en alt katta gizlenen Hacı Ali Durmaz'ı gözaltına aldı. İkinci kata çıkan polis, burada da ölen terörist Yunus Durmaz'ın eşi Nesibe Durmaz ile yaşları 3 ile 5 olan 2 çocuğunu buldu ve Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü. Bu sırada evde fark edilen tuzaklanmış patlayıcı da bomba imha uzmanlarınca kontrollü şekilde imha edildi.

Evde intihar yelekleri, bomba, silah ve 1 çanta para bulundu

Polislerin tuzaklanmış patlayıcı taramasının ardından evde yapılan aramada bomba düzenekleri hazırlanmış intihar yelekleri, 30-40 kilo civarında patlayıcı, kalaşnikof tüfek, tabancalar, çok sayıda mermi, 1 çuval dolusu fünye, kilolarca demir bilye ile metrelerce kablo buldu. Evde gizlenmiş para dolu çanta ele geçti.

Bunlara el koyan polis, yaptığı inceleme sonrası parçalanan ve etraftaki binalara da sıçrayan terörist Yunus Durmaz'ın vücut parçalarını topladı ve Adli Tıp Kurumu morguna gönderdi.

İntihar yeleği ile uyuyormuş

Polisin daha önce ulaştığı bilgiler ve operasyonun ardından yapılan incelemede Durmaz kardeşlerin son dönemde hareket alanı bulamadığı saptandı. Özellikle 1 Mayıs'ta yapılan bomba yüklü araçla saldırı sonrası sıkışan Yunus Durmaz'ın, irtibatlı olduğu IŞİD'in üst düzey yöneticilerine 'Beni yakalayacaklar ama teslim alamayacaklar' dediği bunun için intihar yeleği ile dolaştığını ve kendisini patlatacağını söylediği bilgisine ulaşıldı.

Geceleri bile intihar yeleği ile uyuduğu belirlenen Yunus Durmaz'ın, dün akşam yapılan operasyonda çatıda da üzerinde bulunan intihar yeleğini infilak ettirmesinin bu bilgiyi doğruladığı kaydedildi.

Suriye'ye hiç gitmedi, her ay adres değiştirdi

Öte yandan polis, Durmaz kardeşlerin bugüne kadar izine ulaşılamamış olmasının nedenini de belirledi. Polisler, Durmaz'ın deşifre olmamak için eşi veya irtibatlı olduğu kişiler aracılığıyla her ay farklı bir adrese taşındığı ortaya çıktı. Taşındığı bölgelerde deşifre olmamak için kimseyle iletişim kurmadığı öğrenilen Yunus Durmaz'ın eşinin de dikkat çekmemek için çarşaf yerine normal başörtüsü taktığı ifade edildi.

1 ay önce taşınmış, kira pazarlığı yapmış

Öte yandan operasyonun yapıldığı adreste kendini patlatan IŞİD'in sözde Türkiye emiri Yunus Durmaz'ın, Çağlayan Mahallesi'ndeki eve 1 ay önce taşındığı belirlendi. Evin sahibi olan Ahmet Keper, "Bir ay önce ağabeyim evin kiralanmak istendiğini söyledi. Ben de ağabeyime Suriyeli değilse vermesini söyledim. Bu kişi de kendisine Türk olduğunu söylemiş. Biz kira bedeli olarak 450 lira istedik. Ancak, bize parasının olmadığını söyledi. Biz de bunun üzerine kirayı 350 liraya indirdik. Eve eşi ve 2 çocuğu ile gelmiş. Ben telefon istedim olası durumlar için fakat bu terörist cep telefonu kullanmadığını söylemiş. Biz kim olduğunu bilmiyorduk. Bilsek evi vermezdik. Dün gece operasyon olunca şoke olduk. Adını, ne iş yaptığını bilmiyordum. Dışarıda da kendisini hiç görmedim" dedi.

Komşuları: Eşini çamaşır asarken görüyorduk

Dehşetin yaşandığı sokakta oturan IŞİD'li teröristler Yunus ve Hacı Ali Durmaz kardeşlerin komşuları de olayın şokunu üzerinden atamadı. Sokak sakinleri, bir ay kadar önce eve taşınan kişilerle tanışmadıklarını, Yunus ve kardeşi Hacı Ali Durmaz'ı hiç görmediklerini, gözaltına alınan Nesibe Durmaz'ı ise zaman zaman balkonda çamaşır asarken gördüklerini ancak hiç şüphelenmediklerini söyledi.

Patlamanın tahribatı ortaya çıktı

Bu arada Yunus Durmaz'ın kendisini patlatarak yaşamına son verdiği olayda 3 katlı evin çatısında oluşan hasar gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamayla birlikte çatıdaki briket duvarın kırılarak evin avlusuna düştüğü, polislerin açtığı ateşle duvarlarda da mermi izlerinin bulunduğu görüldü. Yine sokakta bulunan çok sayıdaki evin camlarının patlamanın şiddetiyle kırıldığı, bazı evlere de kurşunların isabet ettiği görüldü.

İntihar yeleğiyle uyuyormuş

Otomobilini park etti, ölümden döndü

Mahalle sakinlerinden Ramazan Parlak dün akşam kendisine ait 27 F 1269 plakalı otomobili, Durmaz kardeşlerin oturduğu evin sokağına park etti. Sokaktan çıktığı sırada meydana gelen patlama ile otomobilde hasar oluşurken, Parlak ise yara almadan kurtuldu.

Sabah hasar gören otomobilinin yanına gelen Ramazan Parlak, "Ben otomobilimi park ettim. Polisler bana durma git dedi. Arabayı bırakıp, sokağı çıktığım sırada patlama oldu. Otomobil hasar gördü ama ben de ölümden döndüm" dedi.

Bağevine operasyonda 9 yabancı gözaltına alındı

Öte yandan polis ekipleri bu sabah merkez Şehitkamil İlçesi'nin Övündük Mahallesi'ndeki bir bağ evine operasyon düzenledi. Özel Harekat polislerinin de katıldığı operasyonda IŞİD üyesi oldukları belirtilen yabancı uyruklu 9 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan şüphelilerin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanmasına başlandı.