Gündem Irak'ın ABD kararı sonrası gözler orada! Hazırlanıyorlar

Irak'ın ABD kararı sonrası gözler orada! Hazırlanıyorlar

08.01.2020 - 14:37 | Son Güncellenme:

ABD'nin, İranlı General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi'nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis'le birlikte yedi kişiyi öldürmesi sonrası Irak'taki varlığı sorgulanmaya başladı. ABD güçlerinin, Irak'tan çıkarılmasının parlamento tarafından kabul edilmesinin ardından gözler Kuzey Irak ve Suriye'ye çevrildi. Irak'ta dokuz üssü bulunan ABD, Şii güçlerin kontrolünde bulunan üslerini Kuzey Irak, Suriye ve Ürdün'e taşımayı planlıyor.

Irakın ABD kararı sonrası gözler orada Hazırlanıyorlar

NAMIK DURUKAN / ANKARA

Haberin Devamı

Süleymani'nin öldürülmesi sonrası saldırıyı "savaşa yol açacak egemenlik ihlali" olarak niteleyen Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Şii grupların baskısı ile ABD güçlerini bölgeden çıkarmaya yönelik ilk adımı attı. Abdulmehdi, karar sonrası Irak'ın yabancı kuvvetlerin ülkeden çıkarılması için yasal adımları ve prosedürleri hazırlama aşamasında olduğunu açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump ise Irak'tan çekilmeye ilişkin soru üzerine, "Orada devasa ölçüde pahalı bir üs inşa ettik. Milyarlarca dolara mal oldu. Benden çok önce yapılmıştı. Harcamalarımız için geri ödeme yapmadıkları sürece çıkmayacağız" açıklaması yapmıştı.

Gerginliğin artması üzerine uluslararası koalisyon Irak'taki faaliyetlerini askıya alırken, ülkeden çıkmaya yönelik hazırlık yapıldığı bildirildi. ABD'nin bu ülkedeki üslerini terk edip etmeyeceğine yönelik belirsizlik sürerken, Kuzey Irak ve Suriye'deki üslerine çekilmeyi gündemine aldığı ileri sürüldü. ABD'nin bu bölgelerdeki üsleri güçlendirmeye yönelik hazırlık yaptığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

ABD'NİN IRAK'TA 9 ÜSSÜ VAR

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003'te Irak'ı işgal eden ABD'nin ülke genelinde dokuz üssünde yaklaşık 5 bin 200 askeri bulunuyor. ABD'nin mevcut üsleri ise şöyle sıralanıyor:
"Başkent Bağdat'ta Uluslararası Bağdat Havalimanı'daki Victory Askeri Üssü, Taci bölgesinde eğitim amaçlı Askeri Üs, ülkenin batısındaki Enbar'da Habaniyye ve Aynü'l Esed üsleri, Salahaddin vilayetindeki Beled Hava Üssü, Kerkük'teki K1 Askeri Üssü, ülkenin ikinci büyük kenti Musul'da Kayarra (Geyyara) Askeri Üssü, Erbil Havalimanı'ndaki askeri üs, Harir Hava Üssü."

KUZEY IRAK SEÇENEĞİ

İran sınırına yakın mesafede bulunan Harir Hava Üssü'nde kısa süre önce inşaat çalışmaları yapan ABD yönetimi, pisti genişleterek aktif olarak kullanmaya başladı. Suriye'nin kuzeyi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) birbirine bağlayan Peşhabur Sınır Kapısı'na da yakın mesafede olan Harir, ABD'nin Irak'ın kuzeyinde Suriye sınırına en yakın askeri üssü konumunda.

Irak Parlamentosu'nun yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması kararı sonrası ABD yönetiminin Kuzey Irak ve Suriye'deki üslerini güçlendirmeye yönelik hazırlık yaptığı bildirildi. Bu kapsamda özellikle Kuzey Irak sınır hattında yer alan Suriye'deki üslere yönelik yüzlerce tırla araç ve mühimmat sevkiyatı yapıldı. Irak'ın diğer bölgelerindeki ABD askerleri ve savaş araçlarının büyük bölümünü Kuzey Irak'taki üslere nakledileceği ve Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişkilerin üst seviyeye çıkarılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD'nin Suriye'deki Deyrizor bölgesinde bulunan üslerine sevkiyata devam ettiği, askeri lojistik malzemeden oluşan 130 tırın kısa süre önce bölgeye gönderildiği bildirildi.