Gündem İran’da PKK’ya artık rahat yok

İran’da PKK’ya artık rahat yok

27.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye-İran sınırındaki terör örgütü PKK/PJAK hedefleri, ilk kez yapılan eş zamanlı operasyonlarla hedef alındı. 5 gün süren operasyon başarıyla tamamlanırken, İran ile ortak operasyonlara devam edileceği mesajı verildi.

İran’da PKK’ya artık rahat yok

Yurt içinde başarılı operasyonlarla, terör örgütü mensuplarına ağır darbe vuran Türkiye, “terörü kaynağında yok et” stratejisi kapsamında sınır ötesi operasyonlarına bir yenisi daha ekledi. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla Suriye’de bir terör koridoruna engel olan güvenlik güçleri, bu kez İran’daki terör hedeflerine yöneldi. Türkiye, İran topraklarındaki terör örgütü PKK varlığına, İran ile ortak operasyon yaptığını geçen hafta duyurdu.

Haberin Devamı

Seçkin birlikler

18 Mart’ta iki ülke sınır hattında eş zamanlı ve koordineli başlayan ortak operasyon, 23 Mart’ta son buldu. Operasyonda, bölgede Türkiye ile İran için tehdit oluşturan terör örgütü PKK ile onun İran yapılanması PJAK ve uyuşturucu kaçakçıları hedef alındı. Operasyonda jandarmanın seçkin birlikleri, sınırın İran tarafına geçti. Operasyona zaman zaman havadan destek verilirken, hedeflere top atışları da yapıldı. Eş zamanlı operasyon, Iğdır, Hakkâri, Van ve Ağrı sınırlarında karşılıklı olarak gerçekleştirildi. Operasyon sürecinde İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ve İran’lı mevkidaşı Hüseyin Zülfikari, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Kasım Rizai arasında süren telefon trafiğiyle bilgi paylaşımında bulunuldu. Yapılan görüşmelerde, Türkiye ve İran’ın PKK/PJAK terör örgütüne yönelik mücadelesinin kararlılıkla devam edeceği vurgulandı. Güvenlik kaynakları, operasyon sonuçlarının ise daha sonra açıklanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

300 tim katıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldığı bir televizyon programında, “İran ile sınırda ilk kez ortak bir iş çıkardık. Operasyonu 300’e yakın bir timle gerçekleştirdik, İran da bizle eş sayıdaki askerlerle operasyona katıldı” dedi. Soylu, İran ile ortak operasyonlara devam edileceği mesajını verdi.

Sınıra aydınlatma

İçişleri Bakanlığı’nın İran-Türkiye sınırındaki aydınlatma, kamera ve sensör sistemleri çalışmaları devam ediyor. Geçen yıl İran-Ağrı sınır hattında 13 km, İran-Iğdır sınır hattında da 35 km’lik direk ve kamera sistem çalışmaları tamamlanırken, İran-Iğdır-Ağrı hattında 119 km güvenlik duvarı üretimi ve 93 km güvenlik duvar montajı bitirildi.