Gündem İş dünyasından ‘Fit for 55’ atılımı

İş dünyasından ‘Fit for 55’ atılımı

15.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasının ardından iş dünyası da iklim değişikliğine yönelik Avrupa Yeşil Mutabakat kapsamındaki, “Fit for 55” (AB’de 55’e uyum) paketi için ortak çalışma başlattı.

İş dünyasından ‘Fit for 55’ atılımı

 

ÖNDER YILMAZ Ankara - TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu’nda TOBB, iklim değişikliğine uyum kapsamlı sunum yaptı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, AB pazarında tüm dünya ile rekabet ettiklerini belirtirken, sanayinin Marmara Bölgesi’ne sıkıştığını söyledi. Günay, Marmara Bölgesi’ndeki yoğunlaşmanın Orta Anadolu gibi yeni bölgelere kaydırılması, Marmara Bölgesi’nin de daha çok ileri teknoloji bölgesi olarak konumlandırılması gerektiğinin altını çizdi. Günay, Orta Anadolu üçgeninde oluşturulacak yeni bölgenin lojistik altyapısıyla desteklenerek Mersin ve İskenderun Limanlarına bağlanmasının, rekabetçiliği arttıracağını kaydetti.

Haberin Devamı

TOBB Sektörel ve Girişimcilik Daire Başkanı Ahmet Saygın Baban da, Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasıyla Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere, uyum kapsamında ele alınması gereken konuları kamu-özel hep birlikte tasarlamaya başlayacaklarını söyledi.

Özel çalışma grubu

İklim değişikliğine uyum konusunda tüm kesimlerin elini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çeken Baban, Avrupa Yeşil Mutabakatı’yla birlikte yayımlanan, “Fit for 55” (AB’de 55’e uyum) paketi nedeniyle Türkiye’deki ana ihracatçı sektörlerin ciddi şekilde süreçten etkilendiğini aktardı. Fit for 55 için özel çalışma grubu kurduklarını belirten Baban, şunları kaydetti:

“AB, bir yol haritası ortaya koydu ve sera gazını arttıran, çok yayan sektörlere belli ilave vergiler uygulayacağını söyledi. Şu anda büyük markalar bizim tedarikçilerden yani Türkiye’deki üreticilerden bu dönüşümü artık istiyor, resmî bir hâl aldı. Sera gazı doğrulama belgesi istemeye başladılar. Bu belgelerin bir an önce alınması konusunda yönlendirme ve bilinçlendirme yapabiliriz. Biz Marmara Denizi’ne kıyısı olan oda ve borsalarımız ve ilgili sanayicilerimizle aslında kendi aramızda bir çalışma grubu kurduk. Grubumuz özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla çok yakın çalışıp deşarj standartları başta olmak üzere oradaki sanayicilerimiz buna nasıl uyacak, hangi illerde, hangi organize sanayi bölgelerinde desteğe ihtiyaç var, bunları tek tek tespit edip Bakanlığa iletiyor.”

Haberin Devamı

Senaryolar hazırlanıyor

Marmara’daki sanayiden kaynaklanan sıkışıklığın, Konya, Kayseri ve Ankara üçgenindeki Orta Anadolu bölgesinde yeni alan açılarak rahatlatılabileceğini ifade eden Baban, “Orta Anadolu Bölgesi’nin bir çekim merkezi hâline getirilmesi gerekiyor” dedi. TOBB olarak yurt dışı kaynaklı, yeşil büyümeyi destekleyen fonlarının Türkiye’ye getirilmesi için çalışma yürüttüklerini anlatan Baban, “ek maliyetler için bir finansman mekanizmasına ihtiyaç duyuyoruz” ifadesini kullandı.

Baban, Yeşil Mutabakat Eylem Planı yayınlandıktan sonra ilk günden itibaren sektör sektör, demir çelik, çimento, alüminyum üretimi, tekstil, otomotiv sanayi hepsinde tek tek senaryolar hazırlamaya başladıklarını da sözlerine ekledi.