Gündem İş yerlerine sağlıklı yaşamı teşvik geldi

İş yerlerine sağlıklı yaşamı teşvik geldi

19.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, "sağlıklı yaşamı teşvik etme ve yaygınlaştırma" çalışmaları kapsamında iş yerleri için düzenlediği Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İş Yeri Programı Uygulama Rehberi'ni 81 ilin ticaret odalarına iletti.

İş yerlerine sağlıklı yaşamı teşvik geldi

HANDE ATILGAN Ankara - Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar çerçevesinde, yerleri için de standartların belirlendiği Rehber, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alıyordu. Gönüllülük esasına dayalı olan programa katılmak isteyen iş yerleri, beslenme ve fiziksel aktivite konuları, iş yerinde içilebilir suya erişimin kolaylaştırılması, kantin ve yemekhanelerdeki menülerin düzenlenmesi gibi pek çok konuda standartlara uymayı vadedecek.

Haberin Devamı

70 puan eşiği

İş yerlerinin yaptığı başvurular, İl Sağlık Müdürlüklerinde değerlendirilecek. Belirlenen kriterlerden en az 70 puanı alan iş yerleri, "Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İş Yeri" olmaya hak kazanacak.

Söz konusu kriterlerden en yüksek puanlı olan madde, "Çalışanların düzenli fiziksel aktivite yapmalarını sağlamak için spor salonu/spor odası bulunuyor veya

bir spor salonu/tesisi ile indirim anlaşması vb. teşvik edici girişimler gerçekleştirilmesi" oldu.

‘Şekerli içecek kalksın’

Çalışanlara ücretsiz/katılım paylı yemek hizmeti sağlanması ve içilebilir su bulundurulması, okul kantinlerinde olduğu gibi şeker ilaveli içeceklerin kaldırılması gibi kriterler de yüksek puanlı ölçütler arasında. İş yerlerinin her yıl çalışanlarının boy ve vücut ölçümlerini yapması, bilgisayarlarında belirli periyotlarda "Su içtin mi?", "Hareket et!" gibi sağlıkla ilgili uyarı mesajlarının gönderilmesi de öneriler arasında dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

'Az hareket ediliyor'

Halk Sağlığı Genel Müdürü Fatih Kara, rehberin sunuşunda bulaşıcı olmayan hastalıkların artmasında hareketsizlik riskine dikkat çekerek, "Fiziksel aktivitenin artırılması toplum tabanlı ve çok sektörlü bir yaklaşım gerektirmektedir. Günümüz koşullarında gelişen ve değişen teknolojilerle birlikte oturarak ve daha az hareket edilerek çalışılmaktadır" diye konuştu.

Rehberin hazırlığında görev alan Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi'nden Doç. Dr. Gülcan Harput ise rehber için hazırladığı sunumda, çalışanlar için gerekli olan fiziksel aktiviteleri "Çalışma molalarında merdiven kullanmak. Hafif germeler yapmak. İş öncesi veya sonrası fitness salonuna gitmek. Öğle yemek molasında egzersiz yapmak. Telefon görüşmelerini ayakta yapmak. Bilgisayarı ayakta kullanmak. Çalışanlar arası mesajlaşma yerine mümkünse yüz yüze konuşmak. En uzak tuvaleti kullanmak. Masa başı egzersizler. İşe yürüyerek, bisikletle gelmek veya aracı iş yerine uzak park etmek" diye özetledi.