Gündem İstanbul barajları ‘psikolojik eşik’te

İstanbul barajları ‘psikolojik eşik’te

12.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde 30 derecenin üzerine çıkan sıcaklık beraberinde susuzluk tehlikesini de gündeme getirdi. Prof. Dr Orhan Şen, ‘Sıcaklık böyle devam ederse ağustosun ilk yarısından sonra su biter’ dedi

İstanbul barajları ‘psikolojik eşik’te

Basra alçak basınç merkezinin etkisine giren Türkiye’de hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıktı. Artan sıcaklarla beraber özellikle İstanbul barajlarındaki doluluk oranları da hızla düşmeye başladı. Kentte önceki gün yüzde 22.18 olan doluluk oranı 1 günde yüzde 0.5 gerileyerek yüzde 21.68’e indi. Sıcaklığın barajlara etkisini değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi
Prof. Dr Orhan Şen, sıcak havanın önümüzdeki günlerde artış göstereceğin dikkat çekerek barajlardaki buharlaşma ve su kaybının da artacağını kaydetti.

‘29 yıldır ilk kez’
Kentte 7 yıl önce yaşanan kuraklıktan daha kötü bir durumda olunduğunu belirten Şen, “2007’deki kuraklık döneminde yüzde 32 seviyesinde olan günümüz doluluk oranları bugün itibariyle yüzde 21 seviyesine gerilemiş durumda. 1985’ten beri ilk kez böylesi bir kuraklık yaşıyoruz. Bu saatten sonra Temmuz-Ağustos yağışları olsa bile yaz yağmuru dediğimiz gelip geçici yağışlar barajlara etki yapmaz. Barajlar yüzde 10 seviyesine indiğinde ise şebekeye su aktarımız yapılamaz duruma gelir. Yüzde 10‘un altı ‘dip seviye’ dediğimiz çökelti ve çamur kabul edilir. Ayrıca baraj ve göletlerdeki canlı yaşamı için de su gerekmektedir. Sıcaklık değerleri ve kuraklık bu haliyle devam edecek olursa ağustosun ilk yarısından sonra İstanbul barajlarındaki suyun bitmesi kaçınılmaz duruma gelir” dedi.

‘4 günde yüzde 1’den fazla’
Temmuz ayının çok sıcak geçeceğini ve ay sonunda yeni bir bir sıcak hava dalgası görüleceğini kaydeden Şen, “Barajlar için yüzde 20 seviyesi ‘psikolojik eşik’tir. Derin sular her zaman daha az ısınır. Bu nedenle göl, gölet ve barajlardaki su seviyesi sığlaştıkça buharlaşma oranı da aynı seviyede artış gösterir” diye konuştu. Şen, Terkos ve Kazandere barajlarına geçmişten bugüne belli oranda deniz suyu karıştırıldığını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden iklim bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz da barajlara tuzlu su ilave edilmesinin geçmişte de yapılmış olan bir çalışma olduğunu belirterek, “Bugün de yapılıyor olması beni şaşırtmaz. 10 Mart ve 7 Haziran’da barajlardaki su miktarında meydana gelen ani artışı doğal yağışlarla açıklamakta zorlanırız. Ancak bu çalışmalar İstanbul halkı paniğe kapılmasın diye açıklanmıyor olabilir. Doluluk oranı ortalaması yüzde 21 seviyesinde. 4 günde yüzde 1’den fazla azalma olduğu göz önüne alınırsa ağustosun ilk yarısından itibaren büyük su sıkıntısı yaşanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

‘Terkos’a Istrancalar’dan geliyor’
İSKİ yetkilileri, Terkos ve Kazandere’ye tuzlu deniz suyu takviyesi yapıldığı konusundaki iddialara karşı çıktı. Yetkililer, “Terkos Barajı’na günlük olarak Istrancalar’dan ortalama 480 bin metreküp su basılıyor. Terkos Barajı’ndaki su seviyesinin düşme hızının yavaşlığı bu sebepten kaynaklanıyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Barajlardaki son durum

Genel doluluk oranı: yüzde 21.68
Ömerli: 11.43
Pabuçdere: 9.08
Sazlıdere: 11.02
B.Çekmece: 17.42
Alibey: 20.88
Terkos: 48.95
Kazandere: 41.37
Elmalı: 33.15
Darlık: 20.21
Istrancalar: 27.08