Gündem İstanbul, elektrik fırtınasına tutuldu

İstanbul, elektrik fırtınasına tutuldu

25.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Megakent İstanbul, önceki gece aydınlandı. 24 saatte 43 bin şimşek tespit edildi. Uzmanlar bu ürkütücü doğa hadisesini ‘elektrik fırtınası’ olarak tanımlıyor.

İstanbul, elektrik fırtınasına tutuldu

İstanbul, önceki gece adeta küçük kıyameti yaşadı. Kentte 24 saatte 43 bin şimşek tespit edilirken uzmanlar yaşanan bu doğa hadisesini “elektrik fırtınası” olarak tanımladı.

Haberin Devamı

İstanbul’da öncek gün akşam saatlerinde başlayarak dün öğleye kadar devam eden sağanak yağış nedeniyle yollar göle döndü. Sürücüler yollarda zor anlar yaşarken, bazı vatandaşlar ise yağmura hazırlıksız yakalandı. Saat 04.00 sıralarında etkisini artıran şiddetli gök gürültülü sağanak yağış, İstanbul’un birçok noktasında etkili oldu. Yaklaşık 20 dakika süren yağmur mega kentte hayatı olumsuz etkiledi. Şimşekler ise gece boyunca şehri aydınlattı.

Uçakları da zorladı

Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde özellikle gece saatlerinde şimşek ve yıldırımlar hiç görülmediği kadar fazla oldu. Bölgede saat 09.00 itibarıyla son 24 saatte 43 bin 388 yıldırım ve şimşek tespit edildi.

Haberin Devamı

CB (Kümülonimbus) olarak adlandırılan elektrik yüklü bulutlar ve şiddetli yağmur nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda iniş yapmak için sıra bekleyen uçaklar uzun sürede havada tur atmak zorunda kaldı. Bazı uçaklar başka havaalanlarına yönlendirilirken bazı uçaklar da pisti pas geçmek zorunda kaldı.

Meteoroloji ve Afet Yönetimi profesörü Mikdat Kadıoğlu da manzaraya ilişkin sosyal medya hesabından; “Bu bir çeşit elektrik fırtınası. ABD’de millet bunu seyredebilmek için Florida’lara gidiyor. Patronun kim olduğunu hatırlatan bir doğa şöleni diye düşünün” değerlendirmesini yaptı. Milliyet’e bilgi veren Prof. Kadıoğlu, “Yıldırımların meydana gelmesi insan ve hayvan yaşamı için olmazsa olmaz bir doğa olayı. Yıldırımlar olmasaydı toprakta kökü olmayan insan ve hayvanlar, statik elektrik yüklenmesi nedeniyle iyosfer katmanına uçardı.

Bunlar artık normal

Yıldırımlar, doğal yaşamdaki elektrik potansiyelini dengelerken, değişik gazların oluşmasını sağlıyor. İnsanlar, ‘yaz ortasında böyle hava olur mu?’ diyor. Meydana gelen doğa olayı tam da mevsiminde gerçekleşti. Temmuz ortasında meydana gelen bu durumu yeni normalimiz diye düşünmeliyiz. Yaklaşık 40 bin civarında şimşek ve yıldırım gözlemlendiği belirtiliyor. Küresel ısınma bu doğa olaylarının sayısını artırıyor” dedi.

İstanbul, elektrik fırtınasına tutuldu

Aniden bastıran sağanak yağıştan kaçanlar ağaç altında korunmaya çalıştı.

Haberin Devamı

‘Seyri keyifli ama o kadar da tehlikeli’

Önceki gece sabah saatlerine kadar İstanbul ve çevresinde 44 bine yakın ve yıldırımın meydana geldiğini dile getiren TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, “Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava dalgası, Marmara ve İstanbul’daki sıcak hava ile karışınca ortaya bu tablo çıktı. Yağışla birlikte mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar aniden 8 derece birden azaldı. Kararsız hava koşullarının neden olduğu tablo, elektrik fırtınası olarak da tanımlanıyor. Geçtiğimiz gece İstanbul semalarında dakikada 34 şimşek hadisesi meydana geldiğini tespit ettik. Geçmiş yıllarda 10 bini geçmeyen elektrik fırtınaları geçtiğimiz gece 44 bin olarak ölçüldü. Gözlem ve seyir zevki açısından şöleni andıran hava hadisesi bir o kadar da tehlikeli. Bu tür elektrik fırtınalarında her an yıldırım çarpma riski vardır.
Geçtiğimiz gece yarısı, keşke Çamlıca tepesinde çekim yapsaydım diye hayıflandım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

6 saatte 30 bin yıldırım

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Abdullah Kahraman, Marmara ve Batı Karadeniz’de 6 saatte 30 binin üzerinde yıldırım yaşandığını kaydetti.

İstanbul, elektrik fırtınasına tutuldu

Çorlu’da da şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi, araçlar güçlükle ilerledi.