Gündem İstanbul Film Festivali’nde 210 film

İstanbul Film Festivali’nde 210 film

15.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 6-17 Nisan tarihlerinde 37. kez düzenlenecek İstanbul Film Festivali’nin programı dün düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.

İstanbul Film Festivali’nde 210 film

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 37. kez düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin programının tamamı ve yarışma bölümleri dün The Marmara Otel Taksim’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Bu yıl, 6-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde 12 günde, 18 bölümde 43 ülkeden 218 yönetmenin toplam 210 filmi izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner “İstanbul Film Festivali, seyircisiyle ve kentle bütünleşmiş, bir kuşak sinemacının ve izleyicinin yetişmesine önemli katkılarda bulunmuş bir etkinlik” dedi ve “37. senede İstanbul’da sinema İstanbul Film Festivali’yle başlıyor” diye konuştu.

37. İstanbul Film Festivali’nin festival sponsoru Vodafone Red adına konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy “Vodafone Red olarak, Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük film festivali olan 37. İstanbul Film Festivali’ne sponsor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi ve dijitalleşme projelerine vurgu yaptı. Vodafone yetkilileri açıklamalarında festivalle Türkiye’de ilk kez dijital sinema seansının yanı sıra sanal gerçeklik gösterimleri olacağını ve açılış töreninin dijital ortamdan yayınlanacağı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Lean on Pete’ açılış filmi

Ardından festival direktörü Kerem Ayan festivalin programıyla ilgili bilgi verdi. Ayan konuşmasında Andrew Haigh’in Venedik Film Festivali’nde yarışan ve ödül kazanan bir çocuk ve bir yarış atının dostluğunu konu alan filmi ‘Lean on Pete’in festivalin açılış filmi olacağını açıkladı. Ayrıca Lynne Ramsay’nin Cannes Film Festivali’nde yer alan ve büyük beğeni toplayan filmi ‘You Were Never Really Here’ının da program kapsamında gösterileceğini belirtti. Ayan’ın dikkat çektiği diğer bir film Berlin Film Festivali’ni açan ve Wes Anderson’a En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandıran animasyon ‘Isle of Dogs’tu. Bu filmlerin yanı sıra Berlin’den Altın Ayı ile dönen Adina Pintilie’in ilk filmi ‘Touch Me Not’ın festivalin programında yer alacağı bilgisi de basınla paylaşıldı.

İstanbul Film Festivali’nde 210 film

Ayan toplantıda Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmleri de açıkladı.

İKSV’nin eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali’nin kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödüllü uluslararası yarışmada bu yıl 11 ülkeden 11 film yer alıyor. Geçen yıl festivalde Uluslararası Yarışma’da ‘Ornitolog’ filmiyle Altın Lale kazanan yönetmen João Pedro Rodrigues başkanlığındaki jürinin değerlendireceği 11 film arasında Chloé Zhao’nun yönettiği ABD yapımı ‘The Rider’, Valeska Grisebach’ın yönettiği Almanya-Bulgaristan-Avusturya ortak yapımı ‘Western’ ve Türkiye’den Burak Çevik’in yönettiği ‘Tuzdan Kaide’ de bulunuyor.

Haberin Devamı

Festivalin Pelin Esmer başkanlığındaki jürinin değerlendireceği ulusal yarışmasında ise 13 film yer alıyor. 10 filmin dünya prömiyeri, birinin ise Türkiye prömiyeri yapılacağı yarışmada uluslararası yarışmada da yer alan ‘Tuzdan Kaide’ de yer alıyor. Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği ‘Buğday’, Tayfun Pirselimoğlu’nun imzasını taşıyan ‘Yol Kenarı’ ve Onur Ünlü’nün yönettiği ‘Put Şeylere’ de yarışmada yer alan filmler arasında. Tolga Karaçelik’in Sundance’ten uluslararası alanda En İyi Film Ödülü ile dönen ‘Kelebekler’i, Banu Sıvacı’nın Berlin Film Festivali’nin Generation bölümünde dünya prömiyerini yapan filmi ‘Güvercin’ ve Emre Yeksan’ın Venedik Film Festivali’nde gösterilen ‘Körfez’i de bu yıl İstanbul Film Festivali’nde ödül için yarışacak.

Haberin Devamı

Biletler 24 Mart’ta satışta

Festival biletleri 24 Mart Cumartesi günü 10.30’dan itibaren hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle Biletix satış kanalları ile Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satışa çıkıyor. İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas Sineması (iki salon), Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (iki salon), Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu ve Kadıköy’de Rexx Sineması ve Kadıköy Sineması olmak üzere dokuz salonda yapılacak. Festivalin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilere bir hediyesi var. Festivalde bu yıl da, hamilerin desteğiyle, hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seanslarının öğrenci biletleri 1 TL üzerinden satışa sunulacak. Bu yıl yenilenerek açılan ve Beyoğlu’na hareket getiren Yapı Kredi Kültür Sanat 37. İstanbul Film Festivali’nin Festival Merkezi olacak.