Gündem İstanbul Sözleşmesi’nde tüm itirazlar reddedildi

İstanbul Sözleşmesi’nde tüm itirazlar reddedildi

19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 10. Dairesi’nin, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddine ilişkin karara yapılan itirazı reddetti.

İstanbul Sözleşmesi’nde  tüm itirazlar reddedildi

Aralarında CHP ve İYİ Parti’nin bulunduğu siyasi partiler ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararına karşı Danıştay’a dava açmıştı. Davalarda, çekilme kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talep edilirken, davalara bakan Danıştay 10. Dairesi, bu talepleri reddetti.

İtirazlar üzerine dosyanın taşındığı Danıştay’ın en üst karar organı İdari Dava Daireleri Kurulu, tüm itirazları oy çokluğuyla reddetti. Kurul’un kararı sonrası, Danıştay 10. Dairesi’nin çekilme kararının yürütmesinin durdurulmasının reddi yönünde verdiği karar kesinleşti.

Yetki Cumhurbaşkanı’nda

Yürürlüğe konulan milletlerarası antlaşmaları onaylama yetkisine sahip olan Cumhurbaşkanı’na bu antlaşmaları sona erdirme yetkisi veren 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Anayasa’ya aykırı olmadığı belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

“Dava konusu Cumhurbaşkanı kararının dayanağını teşkil eden 9 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ‘bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve bunları sona erdirme’ ibaresine yönelik Anayasa’ya aykırılık iddiası ciddi görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesinin 1. fıkrasının tanıdığı yetki kapsamında tesis edilen dava konusu Cumhurbaşkanı kararı yönünden yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinde yer alan ‘idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının’ birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından, itirazın reddine karar verildi.”