Gündem İstanbul’a ‘Kelebek Müzesi’

İstanbul’a ‘Kelebek Müzesi’

16.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Marmara Bölgesi’ndeki kelebek türlerinin yaşatılması, kayda alınması ve haritalanması amacıyla hazırlanan “Kelebeğin Dünyası” projesi kapsamında İstanbul’a “Kelebek Müzesi” ve “Kelebek Parkı” yapılacak.

İstanbul’a ‘Kelebek Müzesi’

ÖNDER YILMAZ Ankara

Haberin Devamı

Kuraklık ve düzensiz su kullanımı nedeniyle ekolojik zarar gören Seyfe Gölü de AB hibesiyle hazırlanan proje ile korunacak. Tarım-Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, TBMM İklim Araştırma Komisyonu’na, hazırladıkları projeleri şöyle anlattı:

KELEBEĞİN DÜNYASI: Proje kapsamında, Marmara Bölgesi’nde görülen kelebek türlerinin bulunduğu kelebek parkı ve kelebek müzesi kurulacak. Kelebekler hakkında bilgi altyapısı kurulup, teknik personel yetiştirilecek. Bölgedeki kelebeklerin kaydı ve haritalaması yapılacak. Ağaçlara zarar veren böceklerle doğal mücadele laboratuvarı kurulacak. İklim değişikliğine uyum hakkında organizasyonlar ve çalıştaylar düzenlenecek. Proje, AB İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı kapsamında teklif edildi ve kabul aşamasında.

Haberin Devamı

SEYFE GÖLÜ KURTULUYOR: Ülkemizin önemli koruma alanlarından Seyfe Gölü’nün ekolojik restorasyon projesi hazırlanarak AB İklim Değişikliğine Uyma Hibe Programı kapsamında teklif edildi. Son yıllarda yaşanan kuraklık ve düzensiz su kullanımı nedeni ile ekolojik olarak zarar gören Seyfe Gölü’nün yeniden kazanılması hedeflenmekte. Projenin süresi 18 ay. Seyfe Gölü ve sulak alan kullanımıyla ilgili mevcut durum bilimsel yöntemler kullanılarak ortaya konulacak. Gölün ekolojik restorasyon ve iklim değişikliğine uyumlu yönetim planı oluşturulacak, bilinçlendirme ve yaygınlaştırma çalışmaları yapılacak.

MAVİ KARBON: İklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar kapsamında deniz kıyı ekosistemleri ile sulak alanların karbon ayrıştırma ve depolama fonksiyonlarının iyileştirilmesi amacıyla “Mavi Karbon” projesi hazırlanıyor.

KÖYLERDE İKLİM DİRENCİ: Türkiye’de korunan alanların çevresindeki köylerde iklime dirençli kırsal kalkınmaya yönelik strateji ve eylem planı geliştirilmesi projesi şu anda teklif aşamasında. 

Yazarlar