Gündem İşyerinde parmak izi takibine yargı engeli

İşyerinde parmak izi takibine yargı engeli

26.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mahkeme, personelin işe giriş-çıkış saatlerini tespit etmek için uygulanan parmak izi alma yöntemini hukuka aykırı buldu

İşyerinde parmak izi takibine yargı engeli

Bazı kamu kurumlarının yanı sıra özel sektörde çalışanların mesai izlemesini yapmak için kullanılan parmak iziyle takip uygulamasına karşı mahkemeden red kararı çıktı. Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen), Osmaniye İl Özel İdaresinde personelin işe giriş ve çıkış saatlerini tespit etmek için uyguladığı parmak izi alma yöntemini mahkemeye taşıdı. Uygulamanın insan haklarına ve kişilerin özel hayatının gizliliğine aykırı olduğu gerekçesiyle Adana 1. İdare Mahkemesi’nde görülen dava, önceki gün sonuçlandı.
Mahkeme heyeti, parmak izini, “bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan bir kişisel bilgi” olarak kabul etti. Mahkeme heyetinin, anayasada ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde, “özel yaşamın gizliliğinin korunması” ilkesine yapılan vurguları dikkate alarak verdiği kararında şöyle denildi:
“Kişisel veri olan parmak izini kamusal alanda da olsa özel hayatın gizliliği hakkı kapsamında bulunduğu anlaşılmaktadır. Bireyin izni olmadan parmak izinin alınması, uygulamanın yasal dayanağının bulunmaması, yine toplanan verilerin ileri de başka bir şekilde kullanılmayacağına dair bir güvencenin bulunmaması gözönüne alındığında, Anayasanın 20. maddesi ve uluslararası sözleşmelerin özel hayatın gizliliği hakkı ile ilgili düzenlemelerine aykırı olarak tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”
Kararda ayrıca Osmaniye İl Özel İdaresi insan kaynakları ve eğitim müdürlüğünün parmak iziyle mesai takip sisteminin kaldırılması istendi.

Karar örnek olmalı
Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay şunları söyledi: “Bu kararın diğer kamu kurumlarında ve özel sektörde parmak izi alarak mesai takibi yapanlara örnek olması gerekiyor. Önemli olan personelin işe gelip gitmesi değil; işini verimli biçimde yapmasıdır. İnsan haklarına aykırı, parmak izi alma uygulaması yerine performans ölçücü ve artırıcı önlemler alınmalı.”