Gündem İtiraf eden Ayhan Çarkın tutuklandı

İtiraf eden Ayhan Çarkın tutuklandı

06.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Susurluk hükümlüsü Ayhan Çarkın, Ankara’da 1990’lı yıllarda işlenen 4 faili meçhul cinayetle ilgili olarak tutuklandı. Çarkın, sorgusunda, 3 kişinin öldürülmesi olaylarına bizzat katıldığını söyledi. Çarkın ifadesinde İbrahim Şahin ile Mehmet Ağar’ı işaret etti

İtiraf eden Ayhan Çarkın tutuklandı

Susurluk hükümlüsü Ayhan Çarkın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Ankara’da 1990’lı yıllarda işlenen 4 faili meçhul cinayetle ilgili olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklandı. Çarkın, sorgusunda, Altındağ Nüfus Müdürü Necip Baskın, Avukat Yusuf Ekinci ve Avukat Faik Candan’ın öldürülmesi olaylarına bizzat katıldığını, sanatçı Yılmaz Erdoğan ve Mustafa Erdoğan’ın amcası, Sağlık Bakanlığı müfettişi Namık Erdoğan’ı ise kendisinin de dahil olduğu çetenin farklı isimlerinin öldürdüğünü itiraf etti.
Çarkın, Erdoğan’a tetiği, Bursa’da öldürülen Susurluk hükümlüsü Oğuz Yorulmaz’ın çektiğini söyledi. Kendisi ve özel harekatta görevli arkadaşlarının İbrahim Şahin’e bağlı olarak çalıştıklarını, cinayetleri de Şahin’in bilgisi ve talimatıyla işlediklerini anlatan Çarkın, Şahin’in de dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın bilgisiyle hareket ettiğine yönelik bilgiler verdi.
Çarkın’ın itirafları, Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde kurulduğu iddia edilen “anti terör timinin” varlığını ve karanlık eylemlerini ortaya koyarken, dikkatler Ağar’ın sadece çeteye yardım iddiasıyla yargılandığı davaya çevrildi. Çarkın’ın, savcıya, “Beni etkin pişmanlıktan yararlandırırsanız, 3 arkadaşım daha ifade verecek” dediği öğrenildi.

Keşfe götürüldü
Çarkın, geçen cumartesi günü cinayetlerin işlendiği Gölbaşı ve çevresinde keşfe götürüldü. Burada da cinayetleri ayrıntılarıyla anlatan Çarkın, dün yeniden savcılığa çıkartıldı. Savcı Hakan Yüksel tarafından sorgulanan Çarkın, tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme de Çarkın’ın tutuklanmasına hükmetti.
Çarkın, 1992-1994 yıllarında Ankara’da işlenen cinayetlerin failinin, kendisinin de içerisinde bulunduğu çete olduğunu anlattı. Eski özel harekatçı, Oğuz Yorulmaz’ın da sonradan bildiklerini anlatmaması için öldürüldüğünü belirtti.
Çarkın, “Olan biten herşeyden, Şahin ve kamuoyunun bildiği isimlerin haberi var” dedi. Çarkın, Şahin’in bağlı olduğu isim olarak ise eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ı işaret etti.
Çarkın’ın, savcıya, “Beni etkin pişmanlıktan yararlandırırsanız, 3 arkadaşım daha ifade verecek” dediği öğrenildi. Çarkın’ın isim vermemesine karşın, bu kişilerin de Susurluk davasında yargılanan, özel harekatçı polislerden olduğu sanılıyor.

Haberin Devamı

‘Herkesi yanıma bekliyorum’
Tutuklanan Çarkın, Sincan Cezaevi’ne götürüldü. Polisler eşliğinde Ankara Adliyesi’nden çıkarılan Çarkın, bina önünde bekleyen basın mensuplarına, “Adalet için herkes yardımcı olsun. Müdahiller herkes gelsin bana. Bütün dosyalar açılacak, bütün gerçekler ortaya çıkacak. Herkes müracaat etsin. Bütün herkesi yanıma bekliyorum” diye seslendi. Çarkın, mahkeme salonunun önünde beklerken böyle görüntülendi.

‘Umarım gereken cezayı alırlar’
Öldürülen Namık Erdoğan’ın yeğeni, sanatçı Mustafa Erdoğan ise gelişmelerle ilgili olarak Hürriyet gazetesinin internet sitesine, “Biz katilleri 17 yıl önce de söylemiştik. Ama o dönemin savcıları bir şey yapmamıştı. Ama yine de 17 yıl sonra böyle bir gelişmenin olması ülkemiz adına daha da umutlu olmamı sağlıyor. Umarım amcamı öldürenler gereken cezayı alırlar” dedi.

Haberin Devamı

‘Şahin, Ağar hesap versin’
Çarkın, açıklamalarından sonra İstanbul’da sorgulanmıştı. Çarkın, gazetecilere şunları söylemişti: “Ben 1986’da Güneydoğu’ya ilk gönderilen 320 kişilik Özel Harekât grubu içindeydim. 1990’a kadar bölgede kaldım. Hepimiz kana bulaşmıştık. Pınarcık katliamını provokasyon amaçlı JİTEM’in oluşturduğu gruplar yaptı. Emri kim veriyorsa katil odur. O dönem bize başkanlık yapan İbrahim Şahin’in şu anki halini görüyorum da çıldırıyorum. Adli Tıp’ta rapor peşinde. Biz onun odasına girmeden önce salavat getirirdik. Beni kandıramazsın İbrahim Şahin. Mehmet Ağar da çıksın hesabını versin.”

‘Veli Küçük bunların başı’
Çarkın’ın, Namık Erdoğan cinayetini işlediğini ve sonradan öldürüldüğünü iddia ettiği özel harekatçı, Susurluk hükümlüsü Oğuz Yorulmaz’ın annesi Nurhan Yorulmaz ise Susurluk davası sanığı Veli Küçük’ün çetenin başı olduğunu iddia ederken şunları anlatmıştı: “Oğlum ölmeden önce, ‘Anne bana bir şey olursa Mehmet Ağar’dan git, hakkımı ara’ dedi. Bunun üzerine Mehmet Ağar’a gittim. Ağar’dan hiç bir şey göremedim. Başsağlığı bile dilemedi bana.”