Gündem Kadıköylüler emsal müjdesini bekliyor

Kadıköylüler emsal müjdesini bekliyor

07.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Büyükşehir Belediyesi 10 yıldır emsal artırmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduk. Onaylanırsa Kadıköy hızla dönüşecek” dedi

Kadıköylüler emsal müjdesini bekliyor

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy’de halen 2.07 olan inşaat emsalinin 2.50’ye çıkarılmasıyla büyük bir kentsel dönüşüm hareketinin başlayacağını belirterek, “Siyasi nedenlerle Büyükşehir Belediyesi 10 yıldır Kadıköy’de emsal artışını yapmadı. Dosyamızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdik. Onaylanırsa, başta 15 bin riskli bina olmak üzere Kadıköy’de kentsel dönüşüm hızla başlayacak” diye konuştu.
“1999 yılında Türkiye bilime inanmadığı için 20 bin insanını gömdü” diyen Öztürk, şunları söyledi:
“Depreme hazırlık anlamında hâlâ ciddi bir çalışma yok. Tek ciddi çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkardığı son yasadır. Apartmanda karar almak için üçte iki çoğunluğun yeterli olması ve test sonucunda yıkılma kararı verilen binaların yıkılması. Ama Kadıköy’de binayı yıktıktan sonra yerine yenisini yapma şansınız yok. İmar durumu, aynı binayı yapmaya yeterli değil. Çünkü evvelce yeşil alan, yol gibi imar haklarını kullandırmışlar. 20 daireyi yıksanız yerine 16 daire yapılabilir. Bu durumda yenileme şansınız yok çünkü 4 daire eksik. Müteahhite vereceğiniz pay yok. O zaman dönüşüm olmuyor.”

‘Bakanlık inceliyor’
Kadıköy’de halen 2.07 olan inşaat hakkının 2.50 emsale yükselmesini talep ettiklerini belirten Öztürk, şöyle konuştu:
“Oysa şehrin başka yerlerinde olduğu gibi Kadıköy’de de parsel bazında 6-7 emsal verdiler. Kadıköy olarak büyük haksızlıklara uğruyoruz. Deprem olması halinde 15 bin binamız risk taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dosyamızı inceliyor. Eğer bakanlık bir artış verirse Kadıköy’de binaların yıkımı ve yenilenmesi işlemi hızla başlayacak.”

‘Bonus da olabilir’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkartacağı planın önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, şu bilgileri verdi:
“Bakanlık 3-5 bloğun birleştirilmesi halinde bonus veriyor. O zaman insanlar parsel birleştirme yoluna giderler. Tamamen çıkacak imara bağlı. Düşük imar da çıkabilir. 2.50 yerine 2.40 çıkabilir. Ama, ‘10 bin metrekareyi bulduğunuzda 3 emsal vereceğim’ diyebilir. ‘Otopark yaparsanız artı 0.2 daha vereceğim’ diyebilir. Bunu alıp birisinin cebine koymaktansa kent adına bunu kullanmanın çok daha doğru olduğuna inanıyorum.”
Kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasıyla meydana gelebilecek sıkıntılar için şimdiden önlem aldıklarını kaydeden Öztürk, “İnşaat nedeniyle gürültü olacaktır, sokak ve kaldırımlar tahrip olacaktır. Bunun için bir genelge hazırladık. Pazar günleri çalışma yasağı getiriyoruz. Çevre ve gürültü ile ilgili önlemler alacağız” dedi.

‘Ağaçlar sökülmeyecek’
Binaların altına otopark yapıldığında ağaçların söküldüğünü belirten Öztürk, şunları söyledi:
“Bu konuyla ilgili bir karar çıkartacağız. Otopark yapmak iyi ama bu sefer de yeşil azalıyor. Çünkü parselin tümü kazıldığında ağaçlar sökülüyor. Otoparkın üstünde ağaç yetişmiyor. Bu nedenle otopark hafriyatının, parsel kenarlarından 1.5 metre çekilerek yapılması yönünde karar alacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Biz de size karşı boş değiliz’
Kadıköy Belediyesi’nin kurduğu ‘sosyal medya merkezi’ twitter’da yazdığı mesajlarla ilgi odağı oldu. Mesajlardan birkaçı şöyle:
- Bizi siz yarattınız :)
- Başka şubemiz yoktur :)
- Sevgimiz karşılıklı :)
- Tercihimiz filtre kahve.
- Biz de size karşı boş değiliz :)
- Arayı soğutmayalım :)
- Bizde zor bulunur ama belediyenin karşısındaki bakkala sorabilirsiniz :)
- Masrafı kurtarmaz gibi. Başkana sormak lazım.

Göztepe Parkı’na cami projesi askıya çıkmadı
Göztepe Parkı’na cami projesinin askıya çıkmadığını belirten Selami Öztürk, şu bilgileri verdi:
“Parka cami yapılmasını öngören plan, Belediye Meclisi’nden geçmiş olmasına rağmen askıya çıkarılmadı. Bu proje yargıya taşınmış, mahkeme projeyi iptal etmiş, mahkeme kararı da Danıştay’dan dönmüştü. Şimdi bekliyor. Toplumun bu kadar gerildiği bir ortamda, yeşile ve çevreye sahip çıktığı bir ortamda, bu anlayışı çok fazla kırmamak lazım.”
İbadethane ya da dini tesis gerekiyorsa başka bir alanda, konut alanında ya da inşaat olan bir alanda, gerekirse istimlak yoluyla yapmak gerektiğini kaydeden Öztürk, şunları söyledi:
“Yeşil alanlara ibadethane, dini tesis, okul, belediye binası ya da başka şey yapılmamalı. Çünkü şehirde oksijen alınabilecek çok az yer var.”
Öztürk, Kurbağlıdere’de ıslah çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürüldüğünü kaydederek, “Dere üzerindeki 7 köprü yıkılarak yenileri yapılacak. Dere yatağının genişletilmesi gerekiyor. Çalışmalar biraz ağır gidiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Moda’da kapı önünde değil, sahilde içsinler’
Moda’da içki içilmesinin semt sakinlerini rahatsız ettiğini belirten Öztürk, şöyle konuştu:
“Vatandaşın kapısının önünde içki içilmesi bir özgürlük değil. Konut dokunulmazlığını ihlal eden bir durum. Yurttaş kendi evine girerken, ‘Yol açar mısınız’ diye izin istiyor. Bu kimsenin savunabileceği bir ortam değil.”

‘Mantıklar farklı’
Moda’daki büfelerle ilgili daha önce bir karar aldıklarını belirten Öztürk, şöyle devam etti:
“Şimdi de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. İçki yasakları gündemde. Bizim öyle bir mantığımız yok. Hatta, ‘Gelin içkinizi sahilde için. Yeter ki şişenizi denize atmayın. Kırılırsa kırılsın, biz temizleriz’ dedik. Bunu Caddebostan’da yapıyoruz. Gençler sahilde gece bire, ikiye kadar oturup içkisini içiyor, biz sabah beşte temizliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Kadıköy’ün iki temel sorunu ulaşım ve imar’
Kadıköy’ün iki temel sorununun birinin imar, ötekinin de ulaşım olduğunu kaydeden Öztürk, şunları söyledi:
“Kadıköy yakasına gelen metro Kadıköy’e hizmet etmiyor. Metro yapılırken yolcu sayımı yapılır, ana omurga oraya oturtulur. Kadıköy CHP’li diye metroyu o zaman AKP’li olan Kartal, Maltepe‘ye döndürdüler. Orada metro olduğunun kimse farkında değil. Kadıköy’deyse minibüsle taşımacılık yapılıyor.”
‘Otopark sorunu var’
Otopark sorununu çözmek için Moda’da Vakıflar’a ait yeşil alanı talep ettiklerini belirten Öztürk, “Olursa altına üç katlı, 300 araçlık otopark yapacağız. Moda çocuk parkı ile tenis kortlarının altına da yapılabilir. Büyükşehir Mühürdar’dan yeraltına inip komple 1000 araçlık otopark yapabilir. Kadıköy, Büyükşehir’den alacaklı” dedi.


YAŞAM KALİTESİ EN YÜKSEK İLÇE

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası tarafından yapılan, “İstanbul’da Yaşam Kalitesi Araştırması’na göre Kadıköy, “en yaşanılır ilçe” seçildi. Kadıköy’ü Beşiktaş, Beyoğlu ve Şişli ilçeleri takip etti

SAMET AKTEN

Kadıköy, İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen İstanbul’da Yaşam Kalitesi Araştırması’nda en yaşanılır ilçe seçildi. Araştırmaya katılan 2 bin 410 kişinin büyük çoğunluğu en kaliteli yaşamın olduğu ilçeyi Kadıköy olarak gösterdi.

İstanbul Ticaret Odası’nın gerçekleştirdiği İstanbul’da Yaşam Kalitesi Araştırması’na göre İstanbul’un yaşam kalitesi en yüksek ilçesi Kadıköy. İstanbul’daki 39 ilçede 2 bin 410 kişinin katılmıyla gerçekleştirilen anketler sonucunda en yaşanılır ilçe sıralamasında birinci olan Kadıköy’ü Beşiktaş, Beyoğlu ve Şişli ilçeleri takip etti.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Murat Şeker tarafından İstanbul Ticaret Odası adına yapılan araştırmada yaşadıkları ilçedeki diğer bireylerin gelir durumlarının önemli olduğunu düşünenlerin listesinde Kadıköy yine ilk sırada yer aldı. Beşiktaş, Beylikdüzü, Maltepe ve Ataşehir ise sıralamada Kadıköy’ün arkasında yer aldı. Yaşadığı ilçedeki sosyal yaşamdan memnun olanların yoğunlaştığı ilçe sıralamasında yine Kadıköy birinci oldu. Kadıköy’de yaşayanlar, Kadıköy’deki sosyal yaşamdan memnun olduklarını dile getirdiler. Araştırmada, Kadıköy’ü, Şişli, Zeytinburnu, Beşiktaş ve Büyükçekmece izledi.

Haberin Devamı

Düşük puan alan ilçeler

Memnuniyetin en az olduğu ilçeler ise Sancaktepe, Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Arnavutköy olarak belirlendi. Eğitim açısından en memnuniyet duyulan ilçeler sıralamasında da Kadıköy yer aldı. Şişli, Üsküdar, Fatih, Kadıköy ve Beşiktaş, eğitim konusunda en memnun olunan ilçeler olarak belirlenirken, sağlık memnuniyeti konusunda da sıralama Zeytinburnu, Fatih, Silivri ve Kadıköy olarak açıklandı.

Araştırmada ankete katılanlara kadın-erkek gerilimi açısından bir değerlendirme yapmaları da istendi. Ankete katılanlar, kadın-erkek geriliminin en az olduğu ilçe olarak Adalar ve Kadıköy’ü gösterirken, Güngören, Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi ve Esenler’i de gerilimin en fazla olduğu ilçe olarak belirlediler.

Araştırmanın proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Murat Şeker, İstanbul’un 39 ilçesinde eğitim, sağlık, ekonomi, altyapı, ulaşım gibi 58 farklı değişken üzerinden araştırma yaptıklarını belirterek, “Kadıköy ilçesi araştırmalarımızda en yaşanılır ilçe olarak belirlendi. Bu sonuçlarda ilçenin ekonomik gücünün, eğitim seviyesinin, ticari hacminin yüksek olması çok önemli bir faktör. Kadıköy birçok anlamda İstanbul’un genel seviyesinin üzerinde” diye konuştu.

Tarihi Şehremaneti binası kent kütüphanesi oluyor

Kadıköy Belediyesi, uzun yıllardır belediye binası olarak kullanılan tarihi Şehremaneti binasını restore ederek kent kütüphanesine dönüştürüyor. Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi olarak 2014 yılında hizmete girecek binada çok sayıda sanatçıya dair bilgi ve begeler ile tarih, edebiyat ve sanat koleksiyonları yer alacak.

Kültür ve sanat merkezine dönüştürülecek tarihi yapının restorasyonunun 2014 yılında tamamlanması hedeflenirken, hizmete girdikten sonra birçok değerli edebiyat, tarih ve sanat koleksiyonlarına da ev sahipliği yapması bekleniyor. Milli mücadele yıllarında aydınların miting, toplantı gibi etkinlikler düzenlediği Şehremaneti binası, uzun yıllardır belediyenin meclis toplantılarına, etkinlik ve sergilere ev sahipliği yapıyordu.

Y. Terziyan isimli bir Ermeni mimar tarafından 1912-1914 yılları arasında inşa edilen binada artık Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi adıyla İstanbul’un kültür hayatının önde gelen simalarına ait birçok önemli belge ve kitapları halkın hizmetinde olacak.

Yazarların bağışladığı kitaplarla özel ihtisas kitaplıklarının da kurulacağı kütüphanede bilimsel toplantılar, tarih-sanatla ilgili özel seminerler, tematik toplantılar, konferans dizileri, akşamüstü sohbetleri olacak. Kadıköy’de yaşamış veya yaşayan yazar, şair ve sanatçıların belgeleri, mektupları, fotoğrafları, yazışmaları, varsa el yazmalarının da toplanacağı kütüphanede Kadıköy’ün yetiştirdiği önemli kültür ve sanat insanları için ayrı bir bölüm de yer alacak. Etkinlikler, sergiler ve konferans dizileriyle ilgili projeyi de Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Murat Katoğlu birlikte hazırlayacak.

Kurbağalıdere için fikir projesi yarışması

Kadıköy Belediyesi, Kuşdili Çayırı’nın da içinde bulunduğu Kurbağalıdere Vadisi’nin fiziksel, sosyal ve kültürel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeniden planlanması için fikir projesi yarışması düzenledi. Yarışmayı kazanan projeler bir sergiyle kamuoyunun beğenisine sunulacak.

Kadıköy Belediyesi Kuşdili Çayırı, Salı Pazarı, Söğütlüçeşme Tren İstasyonu, Kadıköy Belediyesi hizmet binası, Kadıköy İtfaiyesi, Yoğurtçu Parkı ve Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın da yer aldığı Kadıköy Kurbağalıdere Vadisi’ni yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor. Toplam 2.8 kilometrelik Kurbağalıdere Vadisi’nin planlanması için başlatılan Fikir Projesi Yarışması’nın jüri değerlendirmesi sürüyor.

80 bin liralık ödül verilecek

Kadıköy’ün doğal, fiziksel, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına göre Kurbağalıdere Vadisi’nin yeniden projelendirilmesinin hedeflendiği yarışmaya Mimarlar, Şehir Plancılar ve Peyzaj Mimarlar Odası’na bağlı en az bir kişinin ekip de bulunması koşuluyla çok sayıda başvuru yapıldı. Seçilecek projeyle Kadıköy’de D100 karayolu ile Marmara Denizi arasında Kurbağalıdere ve Çevresini kapsayan alan kentsel anlamda yeni bir yüze kavuşacak. Kadıköy’ün çehresini değiştirecek projeyi hazırlayan 5 kişi de 80 bin lira ödülün sahibi olacak. Daha önce imar planlarında yeşil alan olarak gösterildiği halde alışveriş merkezi yapılacağı iddialarıyla gündeme gelen Kuşdili Çayırı da yarışmada yeniden projelendirilen alanın içinde yer alıyor. Kadıköylüler Kuşdili Çayırı’na AVM yapılması projesine karşı itiraz etmiş ve proje iptal edilmişti.

Kadıköy’de sessiz temizlik

Kadıköy Belediyesi, evsel atıkların toplanmasında kullanılmak üzere 15 adet yeni nesil çöp toplama aracını hizmete soktu. 10’u hibrid, 5’i de yüzde yüz elektrikli araçlar hem çevreye zarar vermiyor hem de sessiz çalışıyor.

Kadıköy Belediyesi, çevre temizliğini ulusalarası standarlardaki çöp toplama araçlarıyla gerçekleştiriyor. İsveç’te ilk kez kullanılmaya başlanan ve Avrupa’nın birçok önemli şehrinde kullanılan hibrid sistemli çöp toplama araçları artık Kadıköy’de.

Çevre dostu araçlar, Kadıköy Belediyesi’nin talebi doğrultusunda İtalya ve Hollanda’dan ithal edildi. Özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu çarşı ve meydanlarda kullanılan Hollandalı Geesinknorba Firmasi ile Mercedes Firması ortak yapımı elektrikli hibrid araçlar Türkiye’de ilk kez Kadıköy sokaklarında kullanılmaya başlandı.

Aynı zamanda konteyner boşaltmasında yüksek devirlerde motor çalışması olmaması veya motorun çalışmasına ihtiyaç bulunmaması nedeniyle egzoz gazı emisyonu ise sıfıra yakın azalıyor.

Ayrıca araç geri hareketinde personelin toplama alanı üzerinde bulunduğu tespitinde ise otomatik olarak çalışmasını durduruyor ve herhangi bir can kaybını önlediği için güvenli araç olarak tanınıyor.

Yazarlar