Gündem Kadın liderlere BM’den çağrı

Kadın liderlere BM’den çağrı

09.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından hazırlanan ‘Kadın Liderlere Çağrı: Toplumsal cinsiyete duyarlı Kovid-19 Yönetimi’ konulu rapor,  kadın liderlerin kriz dönemlerinde nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini ele alıyor. Bu dönemde kadın ve erkekler arasındaki eşitsizliğin arttığına dikkat çekilen çalışmada, güvencesiz işlerde çalışan kadınlar için özel çaba harcanması gerektiği vurgulandı.

Kadın liderlere BM’den çağrı

Yol haritası

Haberin Devamı

Kadın liderlerin yapması gerekenler çalışmada şöyle sıralandı; “Kovid-19 toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla yönetilmeli, kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçları kriz yönetim planlanmasına ve ihtiyaç analizlerine dahil edilmeli. Bilim kurulları, pandemi ve kriz yönetim ekipleri gibi mekanizmalarda kadınların özel ihtiyaçlarının da yansıtıldığından emin olmak için kadın temsiliyeti sağlanmalı. İhtiyaç sahibi kadın ve kız çocuklarına daha çok destek olabilmeleri için kadın kuruluşları desteklenmeli. Şiddete maruz bırakılan kadınlar için hizmetler güçlendirilmeli, acil yardım hatları, psiko-sosyal destek, sığınma evleri, hukuki destek gibi hizmetlerin devamlılığı sağlanmalı. Ekonomik teşvik paketleri; kadınlar, kız ve oğlan çocukları, engelliler ve yaşlıları korumalı. Bakım ekonomisi göz önünde bulundurulmalı, evde çocuk ve yaşlıların bakımını üstlenen kadınlara iş yerleri ücretli izin vermeli. Kadın işgücünü koruma tedbirleri güçlendirilmeli, güvencesiz işlerde çalışan kadınların ihtiyaçları dikkate almalı. Kadın sağlık çalışanlarının ihtiyaçları dikkate alınmalı.”

Haberin Devamı

Eşitsizlik artıyor

Kadın liderlerin, kadınların özel koşullarını ve bakım ekonomisini göz önünde bulunduran, sosyal koruma önlemleri içeren teşvik paketlerinin hayata geçmesine liderlik edebileceği anlatılırken, “Kadın liderler, evde kal mesajı verirken kadın ve erkekler arasındaki ev ve bakım işleri yükünün eşit paylaşımını desteklemeli. Türkiye’de kadınlar ev ve bakım işlerini erkeklere oranla beş kat daha fazla üstleniyor.

Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 42.2’si temizlik, çocuk bakımı gibi güvencesiz işlerde çalışmakta. Kadın işgücünün büyük çoğunluğunu oluşturduğu kayıt dışı sektör çalışanlarının ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmalı ve telafi edici sosyal yardım paketleri yapmak için özel çaba göstermelidir” denildi.