Gündem ‘Kadınlar karakoldan geri çevriliyorlar’

‘Kadınlar karakoldan geri çevriliyorlar’

24.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili, “13 Şubat-19 Mart 2021 İstanbul Sözleşmesi yürürlükteyken 34 kadın hayatını kaybetti. 19 Mart-22 Nisan 2021 İstanbul Sözleşmesi feshedildikten sonra 25 kadın hayatını kaybetti.

‘Kadınlar karakoldan geri çevriliyorlar’

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul  - Yüzde 26 azalış. CHP’nin gün yüzü görmemesinin bir sebebi de, yalancıların ağına düşmesidir. Ne diyeyim, kendi düşen ağlamaz” açıklamasını yaptı. Soylu’nun, İstanbul Sözleşmesi feshedildikten sonra kadın cinayetlerinde azaldığını açıklaması, kadın hakları savunucularının tepkisini çekti.

Haberin Devamı

‘Büyük bir yanlış’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, açıklamanın çok büyük bir yanlış olduğunu belirterek, “İçişleri Bakanlığı ve ekibi 25 kadın ölümüyle kendilerini başarılı ilan edecek kadar, işin bilincinden uzak bir tavır sergiliyorlar. Bunu başarı olarak addetmek istiyorsa, sayın Süleyman Soylu istifa etsin. Anayasa’da yazılı olan yaşam hakkını korumak için çözüm üretmeden, bakanın ya da bakanlığın böyle açıklama yapılmasını olumsuz görüyorum” dedi.  

‘Talihsiz açıklama’

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu da, “Oldukça talihsiz bir açıklama olmuş. İstanbul Sözleşmesi feshedildikten sonra birçok kadın, karakola gittiğinde geri çevriliyor. Kadınlara, ‘Git savcı ifadeni alsın,  barolara gidin’ deniliyor. İstanbul Sözleşmesi kadını korumak için oluşturulmuş bir sözleşme. Bu sözleşme, neden kadın cinayetlerini ve şiddeti artırsın ki?” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Doğru değil’

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Perihan Çağrışım Kayadelen de şunları söyledi: “Şimdiye kadar istatistikler tutulmuyordu ve bugün bize istatistik açıklanıyor. Haliyle doğruluğundan emin değiliz. Bu gerçekten utanç verici bir şey. Ayda 25 kadının öldürüldüğünü ‘Cinayetler azaldı’ diye utanmadan yayınlamak akıl alır bir şey değil. Ayıp.”

‘25 kadın ölümüyle övünüyorlar’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim “İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Sözleşmesi varken ve geri çekilme kararından sonra bir karşılaştırma yapması ne kadar doğru. Bir ay içinde 25 kadının öldürülüyor ve bu veri övülerek açıklanıyor, bununla övünüyorlar. Verileri paylaşan Bakanlığın tek tek kadınların isimlerini de paylaşmasını istiyoruz, paylaşılsın ki veriler karşılaştırılabilsin. Eğer bugün de kadın cinayetlerinde bir azalma varsa da bu kadınların vermiş olduğu mücadelenin sonucudur.”