Gündem Kadınlardan sıfır atıkla üretim

Kadınlardan sıfır atıkla üretim

29.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ankara Bala’nın Afşar kasabasında kadınlar, yöresel ürünleri sıfır atık ve minimum karbon ayak izi prensibiyle üretmeye başladı. Ürünlerini “Afşar Bala’m” markasıyla satan kadınlar, güneş enerjisi ve solucan gübresi kullanıyor

Kadınlardan sıfır atıkla üretim

Ankara Kalkınma Ajansı 2018 yılı Yerel Ürün Ticarileştirme Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Minimum Karbon Ayak İzi ile Afşar Ellerinden Afşar Bala’m Ürünler Projesi”nden alınan hibeyle, Eylül 2018’de üretime başlandı. Proje kapsamında Bala ilçesi Afşar kasabasının kadınları tarafından kurulan Afşar Bala’m Kadın Kooperatifi’nde, sıfır atık ve minimum karbon ayak iziyle üretim esas alınıyor. Ürünlerini tescil ettirdikleri “Afşar Bala’m” markasıyla satmaya başlayan kooperatif ortağı kadınlar, güneş enerjisiyle elektrik üretiyor. Kimyasal gübre yerine solucan gübresi kullanan kadınlar, araç yerine ürünleri bisiklet ile teslim ediyorlar.

Haberin Devamı

Ödül aldılar

Kadınlar, projenin devamını ise seracılık olarak belirledi. Bala Belediyesi de okulun yanındaki boş alanı seracılık faaliyetini yürütebilmeleri için kooperatife tahsis etti. Kooperatif ortağı kadınlar, proje ile 6. Karbon Zirvesi’nde “Düşük Karbon Kahramanı” ödülünün de sahibi oldu. Bu ödülü almak için İstanbul’a gittiklerinde, kadınların çoğu daha önce köyünden dışarı bile çıkmamıştı. İlk kez denizi gördüler, uçağa ve vapura da ilk kez bindiler.

İnternete açılacaklar

Kooperatif Başkan Yardımcısı Betül Küçük, “7 kadınla yola çıktık, projemiz büyüdükçe kadın sayısı da arttı. Kendi tarlalarımızda, manavlarda ne görüyorsanız onları üretiyoruz. Üretilen meyvelerin fazlası çöpe gidiyor, kurutarak pazara sunacağız” dedi. Tek sorunlarının ürettikleri ürünleri satabilecekleri pazarın eksikliği olduğunu ifade eden Küçük, “İnternet sitesi kurarak tüketiciye doğrudan ulaşmayı hedefliyoruz, bu konuda da sponsora ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

‘Kadın başarırsa toplum aydınlanır’

Daha önce gelir elde edebilecekleri bir işte çalışmadıklarını belirten kooperatif ortağı kadınlar, “Biz sadece tarlada çalışmayı bilirdik. Artık evimize gelir götürüyoruz, başımız dik. Acabalarla çıktığımız yolda, başardığımızı gördük. Biz yaptıysak herkes yapabilir. Kızlarımıza örnek oluyoruz, onların eğitim alması için çabalıyoruz. Kadın başarırsa toplum aydınlanır” dediler. 18 yaşındaki en genç üye Sultan Özcan “Gençler köylerine dönmeli, tarımsal üretim canlanmalı” derken, en yaşlı üye Rukiye Özcan (70) ise birlik, beraberlik için imece usulü çalıştıklarını ve çalışarak gençleştiklerini söyledi.